Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

maandag 1 december 2008

Sociale Interventie -> digitaal

Er staan een aantal veranderingen op stapel voor het tijdschrift Sociale Interventie:
- Voortaan wordt de Engelstalige titel voor het tijdschrift gehanteerd: Journal of Social Intervention: Theory and Practice.
- Het tijdschrift wordt alleen nog online gepubliceerd via de website www.journalsi.org. Deze uitgave wordt mogelijk gemaakt door de Hogeschool Utrecht, Faculteit Maatschappij & Recht en zij wordt daarbij ondersteund door Igitur, Utrecht Publishing & Archiving Services, Universiteitsbibliotheek Utrecht.
- Het tijdschrift wordt gepubliceerd volgens de principes van open access: de informatie wordt vrij toegankelijk beschikbaar gesteld.

maandag 10 november 2008

Digitale tijdschriften

Een uitgebreide vakbibliotheek over (geestelijke) gezondheidszorg en welzijn is vanaf november 2008 - binnen het netwerk van KHLeuven - raadpleegbaar.

De databank geeft toegang tot (het archief van) de volledige teksten van een groot aantal Nederlandstalige tijdschriften van de uitgever Bohn Stafleu van Loghum.

Ga naar http://www.vakbibliotheek.nl

Meer uitleg hier

maandag 22 september 2008

Waar vind ik wat in de mediatheek? (update 2008)

Introductie PPT 2008: klik hier


1.1 Tijdschriften
1.2 Boeken
1.3 Eindwerken
1.4 Video, cd-rom, dvd, educatief spelmateriaal
1.5 Niet ontleenbare (naslag)werken
1.6 Kranten
1.7 Nieuwe werken (aanwinsten)

1.1 Tijdschriften
Ga naar de bovenkant van deze pagina












De vaktijdschriften (als je binnenkomt meteen rechts) zijn alfabetisch op titel gerangschikt per rekje van boven naar beneden. Artikels uit deze tijdschriften zijn opzoekbaar via de catalogus op internet. Recente oudere nummers vind je onder de legplaat. Oudere nummers (vóór 2004) vind je - bij het binnenkomen links - tegen een volledige wand in de bruine bewaardozen.

Een aantal tijdschriften worden tijdelijk bewaard en zijn ook raadpleegbaar maar de artikels eruit zijn niet opzoekbaar via de computer (open rek).

Hoe je een artikel opzoekt als je op een computer in de school werkt, lees je hier.

Meer en meer evolueren we naar een situatie waarbij de volledige tekst van tijdschriften beschikbaar wordt via elektronische netwerken en databanken. Voorlopig gaat het vooral om Engelstalige tijdschriften.


1.2 Boeken
Ga naar de bovenkant van deze pagina












De boeken zijn volgens onderwerp gerangschikt. Het rugnummer van een boek is het standplaatsnummer dat de computer aangeeft om een boek te vinden in de rekken. Boeken over ‘communicatie’ vind je bvb onder 007.1 tot en met 007.9, gevolgd door 3 letters van de auteursnaam. De boeken lopen over de hele horizontale lengte van de rekken.

1.3 Eindwerken
Ga naar de bovenkant van deze pagina












De eindwerken (vanaf 1999) vind je - als je binnenkomt - in het derde boekenrek nabij de leestafels en het 'open rek'.

De eindwerken staan chronologisch (volgens afstudeerjaar) gerangschikt in de rekken. Ze staan dus niet thematisch gerangschikt zoals de boeken (volgens onderwerp). Een standplaatsnummer verwijst naar een jaar en een oplopend nummer (bv. 04-136, voor een eindwerk van 2004, nr.136). Je zoekt een eindwerk dus best op via de computer-catalogus. Via 'gevorderd zoeken' kan je het soort materiaal opgeven, in dit geval tik je dus 'eindwerk'.

Om lijstjes op te vragen van eindwerken per opleidingsoptie en per jaar kan je opdrachten geven als:
MW; SSH (voor alle eindwerken van Maatschappelijk Werk)
SCW; SSH (voor alle eindwerken van Sociaal-cultureel Werk)

Referenties van eindwerken zijn vanaf 1985 opgenomen in de elektronische catalogus. Beschrijvingen van de eindwerken vóór 1985 bestaan enkel op papier en liggen ter inzage bij het personeel van de mediatheek.

Eindwerken vanaf 1923 tot en met 1990 werden (in de zomer van 2005) overgedragen aan de bibliotheek van KADOC.

Eindwerken vanaf 1991 tot en met 1995 zijn enkel aanwezig in een archief van de school en zijn niet uitleenbaar (je kan ze wel ter inzage vragen bij het personeel).

1.4 Video, cd-rom, dvd, educatief spelmateriaal
Voor het bekijken van een video of dvd in groep kan je een lokaal vragen of reserveren in het secretariaat. Als dat lokaal niet uitgerust is met video-apparatuur kan je een mobiele set ontlenen (of reserveren) in het secretariaat.
Video’s vind je in een rek bij het binnenkomen links. Hun standplaats zoek je op via de computer.
Ga naar de bovenkant van deze pagina












Cd-roms en dvd’s vind je in een rekje tegenover de balie. Ter hoogte van de leeshoek en de eindwerken vind je in een kast de cursussen van de opleiding, in de kast ernaast zit spelmateriaal.

1.5 Niet ontleenbare (naslag)werkenGa naar de bovenkant van deze pagina
Een aantal naslagwerken met actuele bijwerkingen zijn niet ontleenbare publicaties. Het gaat o.a. om vervolgwerken die handelen over wetgeving (bv. Sociale Gids) of actuele onderwerpen (bv. Gids voor Sociaal-cultureel en Educatief Werk).
Deze werken werden opgesteld tussen de andere boeken en zijn meestal op een speciale manier gemarkeerd.

In een rek tegenover de balie vind je woordenboeken en een encyclopedie.
Cursussen van het lopende academiejaar vind je in een kast ter hoogte van de leeshoek en de eindwerken.

1.6 KrantenGa naar de bovenkant van deze pagina
In de leeshoek vind je dagelijks enkele kranten (De Standaard, De Morgen, De Tijd, Le Soir) en tijdschriften (o.a. Knack). Voor een archief van alle Vlaamse kranten kan je terecht via de e-bibliotheken bij de persdatabank Mediargus. Dit archief kan je alleen raadplegen via een computer in het netwerk van de hogeschool.

De papieren kranten worden niet bewaard in de mediatheek. Kranten van de laatste week liggen op de leestafel. Oudere kranten liggen nog een tijdje voor het grijpen op een rekje dat je ziet als je in de mediatheek binnenkomt, onmiddellijk links.

1.7 Nieuwe werken (aanwinsten)
Ga naar de bovenkant van deze pagina












Nieuw aangekochte werken liggen op een mobiel rekje, onmiddellijk links bij het binnenkomen. Je kan ze meteen ontlenen. Deze aanwinsten zijn ook raadpleegbaar via de bibliotheekwebsite

woensdag 23 april 2008

Van Dale woordenboeken

Studenten van KHLeuven vinden de Van Dale-woordenboeken terug onder

Start -> Programma's -> Taal -> Van Dale

Naast de 'dikke Van Dale' gaat het om de woordenboeken Frans, Engels, Duits en Spaans, vertaald naar het Nederlands en omgekeerd.

Helaas staan deze woordenboeken momenteel enkel op het didactische netwerk. Personeelsleden die hierdoor geen toegang hebben kunnen terecht in mediatheek of computerlokaal.

maandag 21 april 2008

Eindwerken

Studenten die dit jaar een eindwerk indienen doen dit voor de tweede maal ook digitaal. Verleden jaar werd alles ingezameld via Toledo, maar vanaf dit academiejaar kunnen studenten hun eindwerk zelf opladen via de eindwerkensite zelf.

Enkele belangrijke aandachtspunten: de indienprocedure en de info in verband met auteursrecht. Daar waar 'geleende' afbeeldingen en foto's voor de papieren versie meestal geen problemen oplevert wordt best opgelet bij het overnemen van dergelijk materiaal in het geval van een wereldwijd gepubliceerd eindwerk.

woensdag 23 januari 2008

Vraagstukken mens en samenleving (update)

In het kader van de zoek-opdrachten vind je hier een tekst over de verschillende mogelijkheden bij het opzoeken van artikels in de mediatheek en daarbuiten. [Adobe AcrobatReader vereist]

En hier vind je een PPPresentatie over het gebruik van trefwoorden en zoekmachines als hulp bij het zoeken in de mediatheekcatalogus en andere elektronische databanken.