Welkom
Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.
Tagcloud
Amnesty International
arbeidsmarkt
Armoede
boeken
Brussel
communicatie
cultuur
cursussen
debat
demografie
deontologie
diversiteit
DOAJ
duurzame ontwikkeling
e-books
e-culture
economie
erfgoed
ethische aspecten
Europese Unie
films
filosofie
foto's
gehandicapten
gevangenen
gezondheidsdoelstellingen
gezondheidszorg
huisvesting
IASSW
ICSW
IFSW
IFTTT
informatievaardigheden
jongeren
levensverwachting
LexisNexis
lezingen
losbladige naslagwerken
mensenrechten
migratie
multimedia
naslagwerken
OCMW
OESO
ontwikkelingssamenwerking
op
Open Access
opleidingen
OSE
ouderen
Pearl Trees
personeelswerk
politiek
POW
preventie
psychologie
Sacharovprijs
samenlevingsopbouw
seksualiteit
Sociale School Heverlee
sociale wetgeving
sociologie
spelmateriaal
statistisch materiaal
straathoekwerk
studiedagen
Studielandschap SSH
taal
tentoonstellingen
The British Journal of Social Work Current Issue
thuislozen
thuiszorg
tijdschriftartikels
Unesco
Verslaving
vluchtelingen
VN-Klimaatconferentie
vrijwilligerswerk
vrouwenstudies
welzijnswerk
werelddagen
werkloosheid
Zoeken in deze blog:
vrijdag 31 mei 2013
Straffe story's: Erik Vlaminck, alias 'dikke Freddy', klaagt al twintig jaar wantoestanden aan
Kris Vanderhaegen interviewde Erik Vlaminck n.a.v. van de nieuwe brievenbundel 'hoogachtend dikke Freddy'. Dit voor het weekblad Story. Een kopie van het interview kan je lezen aan de balie van het studielandschap (met dank aan Kristel Goossens).
"Sinds 1993 schrijft voormalig straathoekwerker Erik Vlaminck in naam van Dikke Freddy' brieven aan politici en beleidsmakers. Daarin stelt hij de wantoestanden uit de sociale sector aan de kaak. Al zijn werden nu gebundeld."
De brieven verschenen eerder in het tijdschrift Alert. Studielandschap SSH heeft de bundels uitgegeven in 2002 en 2007. Deze vind je in UDC-rubriek 304 VLA.
maandag 27 mei 2013
Proefabonnement ProQuest Central
Tot 14 juni kan je binnen de KHLeuven (en bij alle andere alle VOWB-/Elektron-partners) gebruik maken van de multidisciplinaire full text databank ProQuest Central.
Je vindt er een twintigtal vaktijdschriften rond sociaal werk waarvan je meer dan 8000 artikels kan inkijken.
zondag 26 mei 2013
Artikel in de kijker 'Van JOP naar FLOP? Kritische kijk op 10 jaar jeugdonderzoeksplatform'. In: Alert 39(2013)2 : 56-62
In het jongste nummer van Alert publiceerden Rein Haudenhuyse, Pascal Debruyne, Robert Crivit, Lien Vanbrabant en Jan Naert hert artikel 'Van JOP naar FLOP? Kritische kijk op 10 jaar jeugdonderzoeksplatform'.
"Het jeugdonderzoeksplatform (JOP), een samenwerkingsverband tussen Ugent, VUB en KULeuven maakt om de vijf jaar een ‘staat van de jeugd’: de JOP-monitor.
Dit gebeurt via het afnemen van post- en schoolenquêtes bij duizenden kinderen en jongeren in Vlaanderen. Doel hiervan is meer inzicht krijgen in de leefwereld van kinderen en jongeren. “Via het JOP hebben we tot vandaag weinig inzicht verworven in de leefwereld van kinderen en jongeren. We komen vaak meer te weten over de visies, overtuigingen en denkbeelden van JOP-onderzoekers, dan over deze van jongeren zelf”, stellen Haudenhuyse, Debruyne, Crivit, Vanbrabant en Naert. De jongste JOP-monitor concludeert dat een heel reeks onderzochte aspecten de materiële situatie van het gezin er nauwelijks of helemaal niet toe doet. Haudenhuyse e.a. weerleggen deze bevinding: “Dit besluit gaat frontaal in tegen een brede stroom van wetenschappelijk onderzoek in binnen- en buitenland dat wél verbanden legt tussen de sociaal-economische situatie en fricties in de meeste van de genoemde levensdomeinen. En stellen dat voor een hele reeks levensdomeinen de materiële situatie van het gezin er niet toe doet, doet onrecht aan de 18 procent minderjarige medeburgers die in armoede leven.”" (Bron: website VZW Jong)
Het magazine Alert vind je in het Studielandschap SSH. De digitale versie van het artikel vind je hier online.
De publicatie 'Jong in Antwerpen en Gent : bevindingen uit de JOP-monitor Antwerpen en Gent / Nicole Vettenburg, Mark Elchardus, Johan Put & Stefaan Pleysier' (2013) staat in UDC-rubriek 362.8 van het Studielandschap.
vrijdag 24 mei 2013
Millenium: 5th International Documentary Film Festival
Van 31 mei tot 9 juni kan je in verscheidene Brusselse cinema's (Vendôme, Flagey en CIVA) naar Millenium, het vijfde International Documentary Film Festival.
Het programma vind je hier.
donderdag 23 mei 2013
Gids sociaal-cultureel en educatief werk, aflev. 67
Slechts één bijdrage: 'een overzicht van alle schepenen die bevoegd zijn voor de verschillende domeinen bij de steden en gemeenten onder de noemer sociaal-cultureel en educatief werk vallen' (318 p.).
Gids sociaal-cultureel en educatief werk vindt u in UDC-rubriek 374.
woensdag 22 mei 2013
Perspectiefplan 2020: een inclusieve samenleving
De maatschappelijke context waarin de Vlaamse overheid zorg en ondersteuning voor personen met een handicap organiseert, evolueert snel. De centrale trend is het versterken van de zorg- en ondersteuningsregie door de persoon met een handicap zelf en zijn omgeving, zodat die zorg op maat krijgt in een maximaal inclusieve samenleving. Op een tweedaags colloquium in Gent in 2012 werd hierover een maatschappelijk debat gehouden. Het rapport bundelt de bakens en de adviezen van het toen geleverde denkwerk. Het bevat de bijdragen van de wetenschappers, de bespreking van de wetenschappelijke inzichten en de beleidsaanbevelingen.
Inhoud:
-Zelfstandig wonen en deelnemen aan alle aspecten van het leven. Universal design: universeel ontwerp als een beleid dat mikt op verandering / Toril Bergerud Buene
-Op zoek naar evenwichten in de veelzijdigheid van beleid / Bea Cantillon en Leen Sebrechts
-Een inclusieve samenleving in 2020: van droom naar werkelijkheid / Claudia Claes
-Toekomstige ontwikkelingen in de langdurige zorg: behoeften, gebruik en uitgaven / Joanna Geerts
-Ethiek tussen beleid, ondersteuning en zorg / Bart Hansen
(Bron: website Vlaanderen.be)
maandag 13 mei 2013
maandag 6 mei 2013
Inspiratiedag over het gebruik van internettoepassingen binnen de zorg- en hulpverlening van VAPH-organisaties
Op vrijdag 24 mei 2013 organiseert de expertisecel eSocialWork (Katholieke Hogeschool Limburg) een inspiratiedag over het gebruik van internettoepassingen binnen de zorg- en hulpverlening van VAPH-organisaties.
Aan verschillende standen kan u kennismaken met internettoepassingen die gebruikt worden en die in de eerste plaats de kwaliteit van leven van cliënten met een verstandelijke handicap bevorderen. Er zal o.a. een demonstratie zijn van Blue Assist (waarvan de sensibiliseringscampagne pas van start ging). (Bron: website online-hulpverlening.be)
Wanneer? 24/5, U kan zich inschrijven voor de voormiddag (10u-12u) of de namiddag (13u-15u).
Waar? DVC Sint-Jozef, Galjoenstraat 2, 2030 Antwerpen
Meer info vindt u hier.
Aan verschillende standen kan u kennismaken met internettoepassingen die gebruikt worden en die in de eerste plaats de kwaliteit van leven van cliënten met een verstandelijke handicap bevorderen. Er zal o.a. een demonstratie zijn van Blue Assist (waarvan de sensibiliseringscampagne pas van start ging). (Bron: website online-hulpverlening.be)
Wanneer? 24/5, U kan zich inschrijven voor de voormiddag (10u-12u) of de namiddag (13u-15u).
Waar? DVC Sint-Jozef, Galjoenstraat 2, 2030 Antwerpen
Meer info vindt u hier.
vrijdag 3 mei 2013
Studiedag Armoede en e-inclusie
Donderdag 30 mei organiseert Mediawijs.be, Wie Online, het Netwerk tegen Armoede en Digipolis, Stad Gent en OCMW Gent een studiedag over ‘Armoede en e-inclusie’ in het Kultuurkaffee op de campus van de VUB.
"Media spelen steeds een belangrijkere rol in onze maatschappij. Maar niet iedereen is betrokken in het digitale verhaal. Heel wat kwetsbare doelgroepen ondervinden verschillende drempels. Deze drempels bevinden zich zowel op het niveau van toegang als op het niveau van vaardigheden. Vooral de combinatie van deze verschillende drempels zorgt dat mensen in kansarmoede niet volwaardig kunnen participeren aan de digitale maatschappij. De studiedag ‘Armoede en e-inclusie’ wil inspiratie bieden om binnen diverse contexten in te spelen op de digitale kansen voor mensen in kansarmoede. " (bron: website events.iminds.be)
Wanneer? donderdag 30/5, 10u-12u en 13u-15u30
Waar? Kultuurkaffee VUB
Toegang gratis, vooraf inschrijven gewenst
donderdag 2 mei 2013
DOCVILLE
Op vrijdag 3 mei 2013 gaat de 9e editie van het Internationaal Documentaire Filmfestival DOCVILLE van start. Tot en met 11 mei kan u in heel de Leuvense binnenstad, op 4 locaties, in 6 verschillende zalen, komen genieten van een mooie selectie nieuwe documentaire films, maar ook heel wat evenementen, ontmoetingen, debatten, congressen en festiviteiten. DOCVILLE organiseert opnieuw een nationale en internationale competitie. Meer info vind je hier.
Abonneren op:
Posts (Atom)