Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

woensdag 30 april 2014

Tijdschrift in de kijker: Professional Social Work Magazine


Professional Social Work magazine is het maandblad van de British Association of Social Workers. Oude nummers kun je online bekijken:
http://www.basw.co.uk/psw-back-issues/

dinsdag 29 april 2014

Online-gids genderstudies


Sophia, het Belgisch netwerk voor genderstudies, bracht een online-gids genderstudies uit. Hier vind je:
-vakken en seminaries die gegeven worden aan een Belgische universiteit en die gender op een substantiële wijze behandelen,
-onderzoek-st-ers die op substantiële wijze bezig zijn met genderstudies en verbonden zijn aan een Belgische universiteit
-onderzoekscentra waarvoor gender een belangrijke onderzoeksfocus is en die verbonden zijn aan een Belgische universiteit

maandag 28 april 2014

Fotowedstrijd 'OUD in the picture'

"Vele organisaties en media ervaren een gebrek aan realistische beelden over ouderen. De manier waarop ouderen en het ouder worden afgebeeld zijn, is vaak te eenzijdig negatief of net heel erg positief. Er worden geregeld stereotype beelden gebruikt.

Ouder worden kan echter op heel veel verschillende wijzen een betekenis krijgen. Deze diversiteit wil de Vlaamse Ouderenraad onder de aandacht brengen. De beelden en verhalen die naar buiten komen, beïnvloeden immers de algemene beeldvorming over het leven op oudere leeftijd.

De Vlaamse Ouderenraad lanceert daarom in samenwerking met het Centrum voor Beeldexpressie en met de steun van de Koning Boudewijnstichting de fotowedstrijd ‘Oud in the picture’. De ingezonden foto’s worden aangewend voor de aanleg van een digitale fotodatabank. Op die manier kunnen organisaties en individuen gebruikmaken van gevarieerde ouderenbeelden.

Wat?
Stuur een of meerdere foto’s door die ouderen tonen op een realistische wijze. Deze foto kan een portret zijn, maar net zo goed fotografeer je ouderen tijdens hun dagdagelijkse bezigheden. Je kan een foto maken van een zestigjarige, maar ook van een eeuweling.

Hoe?
Mail de beelden naar fotos@vlaamse-ouderenraad.be of verstuur ze via We Transfer (www.wetransfer.com). Je kan de foto’s ook opsturen naar de Vlaamse Ouderenraad, Fotowedstrijd, Koloniënstraat 18-24 bus 7, 1000 Brussel. Samen met de foto’s bezorg je aan de Vlaamse Ouderenraad een volledig correct ingevuld en ondertekend inschrijvingsformulier (per post of ingescand). Het inschrijvingsformulier kan je onderaan dit artikel downloaden.

Je kan de foto’s en het inschrijvingsformulier insturen tot en met 31 augustus 2014.

Reglement
Het reglement kan je onderaan dit artikel nalezen of opvragen bij het secretariaat van de Vlaamse Ouderenraad.

Wat valt er te winnen?
De 3 beste inzendingen krijgen respectievelijk 500 euro, 300 euro en 200 euro, en een lidmaatschap van het Centrum voor Beeldexpressie gedurende een jaar.

Jury
De jury, die bestaat uit Herman Selleslags (fotograaf), Freddy Van Vlaenderen (voorzitter Centrum voor Beeldexpressie), Saïda Sakali (Koning Boudewijnstichting) en Guido Verbrugghe (Vlaamse Ouderenraad), bepaalt wie de 3 winnaars zijn. De jury zal bij haar selectie onder meer kijken naar de kwaliteit van de foto en de manier waarop ouderen in beeld worden gebracht.

Bekendmaking winnaars
De winnaars worden bekendgemaakt bij de lancering van de fotodatabank op 1 oktober 2014, de Internationale dag van de Ouderen.

Vragen of info?
Contacteer Roos Sierens (02 209 34 52 of roos.sierens@vlaamse-ouderenraad.be)."
(Bron: website Vlaamse Ouderenraad)

woensdag 23 april 2014

Studienamiddag 'kinderen uit beeld verdwenen?'

Tentoonstelling: Françoise Schein. Artiste des droits humains / Mensenrechtenkunstenares

"Het werk van Françoise Schein, kunstenares, architecte en stedenbouwkundige, is tegelijk grafisch en monumentaal van aard. Sinds 1989 'afficheert' ze de mensenrechten op de muren van steden in het oude Europa, de Nieuwe Wereld en het Midden-Oosten: in metrostations in Parijs (Concorde) en Brussel (Sint-Gillis), in favela's van Rio de Janeiro en andere Zuid-Amerikaanse steden, op pleinen en façades van culturele centra zoals de mediatheek van Les Mureaux bij Parijs, enz.

Als cartografe speelt ze met grenzen en landen en verankert ze volkeren in hun geschiedenis. Haar werken komen tot stand met de directe medewerking van de bewoners van het betrokken gebied.

Daarin is ze uniek en behoort ze zowel tot de wereld van kunst en architectuur als tot die van de filosofie en de mensenrechten.

Haar werken zijn ook een vorm van schrijven: goed leesbare teksten van mensenrechtenverklaringen, plaatsnamen op kaarten die de reiziger-lezer wegwijs moeten maken, en luchtig verspreide, poëzie ademende aforismen.

Met de eerste retrospectieve van haar werk biedt het CIVA inzicht in het ontstaan van een oeuvre dat enerzijds gericht is op geopoëzie – echte en denkbeeldige kaarten – en anderzijds op de teksten van mensenrechtenverklaringen, het fundament van elke democratie. De tentoonstelling biedt een grootschalig overzicht van de stadsprojecten die ze samen met anderen uitwerkte, en richt tegelijk de schijnwerpers op persoonlijker werk, op onderling gerelateerde beelden, plannen en tekeningen en op de teksten die haar hebben geïnspireerd.

Bij deze gelegenheid verzorgen het CIVA en Mardaga samen de uitgave van een boek dat dertig jaar artistieke en maatschappelijke activiteit op de voet volgt". (Bron: website CIVA)

Waar? CIVA - Internationaal centrum voor de Stad, de Architectuur en het Landschap, Kluisstr., 55 1050 Elsene
De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot 4 mei. Inkom 5/10 EUR








dinsdag 22 april 2014

Colloquium “Canal Days 2014” : stedelijke gebieden in verandering te Brussel en in Europa”


"Het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (ATO) organiseert het Colloquium “Canal Days 2014 - Stedelijke gebieden in verandering te Brussel en in Europa” op 29 en 30 april 2014 in conferentiecentrum “The Egg”, dat tussen het kanaal en het Zuidstation ligt (“The Egg”, 175 Barastraat, 1070 Brussel).

Het colloquium zal zo’n 500 Brusselse, Belgische en Europese beslissingnemers en mandatarissen bijeenbrengen.

Twee dagen lang zullen sprekers vanuit verschillende achtergronden een licht werpen op de vele mutaties (in maatschappij, economie, milieu, cultuur, vastgoed…) en projecten die momenteel plaatsvinden in het kanaalgebied, evenals de troeven van deze strategische ruggengraat voor de ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest."

Wanneer? 29 en 30 april 2014
Waar ? The Egg” – 175 Barastraat – 1070 Brusse
LET OP: het aantal plaatsen is beperkt, dus snel inschrijven hier is de boodschap. De toegang is gratis, maar voorbehouden aan mensen die zich vooraf online hebben ingeschreven

Meer informatie vind je hier.

(Bron: website bruplus.irisnet.be)

vrijdag 18 april 2014

Presentaties bij onderzoeksrapport voor: 'Jongeren in cijfers en letters. Bevindingen uit de JOP-monitor 3 en de JOP-schoolmonitor 2013'

De afdeling Jeugd en het Jeugdonderzoeksplatform (JOP) stelden op 31 maart 2014 een nieuw onderzoeksrapport voor: 'Jongeren in cijfers en letters. Bevindingen uit de JOP-monitor 3 en de JOP-schoolmonitor 2013'. Enkele presentaties hierbij staan online:

-De context van jongeren in cijfers en letters - Powerpoint
Prof. dr. Stefaan Pleysier, LINC, KU Leuven
-Bevindingen over de vrije tijd, schoolbeleving en sociale steun bij jongeren - Powerpoint
dr. Tineke Van de Walle, Vakgroep Sociale Agogiek, Universiteit Gent
-Zelfgerapporteerde criminaliteit bij Vlaamse jongeren. Een analyse op basis van 10 jaar JOP-monitor - Powerpoint
dr. Diederik Cops, LINC, KU Leuven
-Jongeren over politiek: situatieschets en vergelijking overheen de tijd - Powerpoint
Prof. dr. Bram Spruyt, TOR, Vrije Universiteit Brussel

(Bron: website sociaalcultureel.be)

vrijdag 11 april 2014

Publicatie 'Thuis in de bib : bibliotheken en mensen in armoede'

"Nog al te vaak mijden mensen in armoede de bibliotheek. Terwijl de bib net een belangrijke rol kan spelen in het verbeteren van hun situatie. De Schakel Puurs bracht een aantal drempels in kaart en werkt samen met de bib in Puurs aan een lage drempel voor mensen in armoede. Afgelopen zaterdag [8/2/2014] stelden ze de brochure ‘Thuis in de bib’ officieel voor in de bibliotheek van Puurs. Hierin vertellen mensen in armoede van De Schakel, in hun eigen woorden, welke drempels ze ervaren bij een bibliotheekbezoek. Ook goede praktijken van andere bibliotheken komen aan bod in deze nieuwe brochure, die tot stand kwam in samenwerking met Locus en het Netwerk tegen Armoede. De brochure maakt deel uit van het project ‘wARM welkom in de bib’, een spin-off van het cultuurparticipatieproject ‘omARMen’. Dit werd vorig cultuurseizoen uitgewerkt werd door vzw De Schakel Puurs, CC de Kollebloem, de bibliotheek en het OCMW van Puurs om meer mensen in armoede te laten genieten van cultuur en vrije tijd." (Bron: website netwerktegenarmoede.be)

donderdag 10 april 2014

Codex cultuur- en vrijetijdsbeleid: aflev. 26

De codex van het losbladig naslagwerk cultuur- en vrijetijdsbeleid (UDC 008.1) is aangevuld met aflevering 26:
Je vindt de grootste wijzigingen in:
-het besluit van de Vlaamse regering 5/9/2008 h.u.v.h. decreet 4/4/2003 betreffende het sociaal-cultureel volwassenenwerk
-het decreet 22/12/2000 betreffende de amateurkunsten

maandag 7 april 2014

Geschenk van de Maand van de Filosofie


"Dit jaar wordt u voor het eerst een Geschenk van de Maand van de Filosofie aangeboden: een gratis e-book met fragmenten uit recente Nederlandstalige filosofietitels die het thema van de Maand op verrassende wijze belichten. Dit e-book wordt u aangeboden door een uniek samenwerkingsverband van de filosofie-uitgevers Boom, Klement, Lemniscaat, Octavo en Vantilt. Zij hebben uit hun fondsen een verzameling tekstfragmenten geselecteerd, sommige reeds verschenen, andere nog niet eerder gepubliceerd, die het thema steeds weer op een bijzondere manier aan de orde stellen. Samen bieden zij u een staalkaart van het denken over mens en techniek in binnen- en buitenland.

De 24 tekstfragmenten zijn verdeeld over 5 delen, die de verhouding tussen mens en techniek elk op een andere manier belichten.
Deel I: Techniek en zelf
Hans Achterhuis – Techniek als bron van zelf
Elize de Mul – Over dingen en objecten
Jos de Mul – De grandeur van de technologie
Bert Keizer – Waar blijft de ziel?
Wouter Kusters – De Rhenniusmachine
Deel II: Perspectieven op mens en techniek in de moderne wereld
Michel Serres – Klein duimpinnetje
Marli Huijer – Uitbesteden van discipline
Aimee van Wynsberghe – Robots en hun invloed op de zorg
René Munnik – De strijd tegen de afstand: mobiliteit en telecommunicatie
Ad Verbrugge – Virtualisering, ontlijving en afscherming
Stine Jensen – Dag vriend!
Deel III: Techniek, moraal, religie en kunst
Peter-Paul Verbeek – De vleugels van Icarus
Hent de Vries – Virtualiteit: Het speciaalste effect
Boris Groys – van beeld naar beeldbestand – en terug: kunst in het tijdperk van de digitalisering
Deel IV: Techniek, economie en kritiek
Koo van der Wal – Techniek en ethiek : Tussen coöperatie en kritiek
Joseph Vogl – Informatie en de nieuwe oikodicee
Hans Achterhuis & Peter-Henk Steenhuis – Versmelting van mens en techniek
Adorno – Fragmenten Minima moralia
René ten Bos – Zieke zee
Deel V: Techniek in de filosofie
Ger Groot – Plato in tijden van Photoshop
Bernard Stiegler – De filosoof en de techniek
Pieter Lemmens – De techniekfilosoof Gotthard Günther
Fred Keijzer – Filosofie van de toekomst
Bonus
Markus Gabriel – Waarom de wereld niet bestaat"

(Bron: website boomfilosofie.nl)

vrijdag 4 april 2014

Publicatie 'de waarde van cultuur'


"Een multidisciplinaire ploeg van sociologen, economen en psychologen, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, ging de uitdaging van een onderzoek aan met als thema ‘wat is de waarde van cultuur?’. Een makkelijke vraag, maar niet zo gemakkelijk te beantwoorden. De begrippen ‘waarde’ en ‘cultuur’ hebben immers zoveel betekenis dat ze er tegelijk geen meer hebben en voor interpretatie vatbaar zijn. Het onderzoek werd opgebouwd rond vier delen: 1. een exploratie van de kernvraag met een afbakening van centrale begrippen zoals ‘kunst’, ‘cultuur’, ‘creativiteit’ ... en begrippen zoals ‘waarden’, ‘impact’, ‘effecten’, ‘kapitaal’ … 2. een inventarisatie van maatschappelijke vooronderstellingen en empirisch gemeten waarden 3. een cultuurpolitiek interpretatiekader 4. een overzicht van waardevolle onderzoeken en casestudies, telkens met korte beschrijving De onderzoekers hebben daarbij oog voor zowel het ’meetbare’ als het ‘onmeetbare’ en staan uitgebreid stil bij cultuur als de maatschappelijke bouwsteen die als geen ander zin kan geven aan een mensenleven. Het onderzoek naar de waarde van cultuur is een initiatief van verschillende actoren uit de kunsten, het erfgoedveld en de sociaal-culturele sector: Socius, Locus, CultuurNet Vlaanderen, FARO, Vlaams Theater Instituut, Bibnet, Circuscentrum, BAM, Forum voor Amateurkunsten, Demos, Stichting Lezen en Muziekcentrum Vlaanderen en Vlaams Architectuurinstituut, met steun van de Vlaamse overheid en in samenwerking met het onderzoeksplatform Cultuur. Om de voornaamste inzichten uit het vuistdikke rapport breed te verspreiden, geven de opdrachtgevers ook een compact leesboekje ‘De waarde van cultuur’ uit van de hand van publicist Patrick De Rynck."
(Bron: website cjsm.be)

donderdag 3 april 2014

Lezing "Superdiversiteit. Hoe migratie onze samenleving verandert" / Dirk Geldof

Migratie verandert onze samenleving. Op een halve eeuw evolueerden we tot een echte migratiesamenleving. Stedelijkheid vandaag is leven in superdiversiteit. Die diversiteit ligt nog steeds gevoelig. Ze roept onzekerheid en weerstand op. We blijven denken in verouderde wij-en-zij-opdelingen, waar de werkelijkheid veel complexer is. Hoe verandert superdiversiteit onze samenleving? Hoe leven we samen in superdiversiteit? Hoe kunnen we het potentieel van superdiversiteit beter tot zijn recht laten komen? Want dat is de enige zinvolle optie voor morgen.
"Wie de samenleving wil veranderen, moet ze eerst proberen te begrijpen" stelt socioloog en publicist dr. Dirk Geldof. In begrijpbare mensentaal legt hij de vinger op de wonde. Een initiatief naar aanleiding van de Ergoeddag over het thema "Grenzeloos".

Iedereen is welkom! De lezing is gratis en inschrijven is niet nodig.
Personen met een handicap kunnen beroep doen op aangepast vervoer en tolk Vlaamse gebarentaal mits aanvraag per mail naar gelijkekansen@vlaamsbrabant.be ten laatste 2 weken voor datum van deze activiteit.

Wanneer? donderdag 24 april 2014 van 12.30 tot 13.30 uur
Locatie: Auditorium van het Provinciehuis, Provincieplein 1 - 3010 Leuven
Prijs: gratis
(Bron: website vlaamsbrabant.be)

Het boek superdiversiteit vind je in de SSH-bib op plaatskenmerk 325 GEL.

woensdag 2 april 2014

Popthesisprijs 2014


Win €500 en eeuwige roem met de Popthesisprijs van Poppunt!

Ben je volop bezig aan je bachelor-of masterscriptie? Schrijf je over (pop)muziek of het brede muzieklandschap? En studeer je aan een Vlaamse hogeschool of universiteit? Dan kan je tot € 500 én eeuwige roem winnen met de Popthesisprijs van Poppunt. Het concrete onderwerp doet er niet toe, of je nu vanuit een juridische, wetenschappelijke, communicatieve, pedagogische, … invalshoek schrijft. Alles is mogelijk… schrijf je in op poppunt.be ! Of ben je nog op zoek naar een scriptie-onderwerp? Neem dan eens een kijkje in de poppunt-bibliotheek, daar vind je vast inspiratie.

Publicaties FORUM


De Nederlandse Syriëgangers / Marion van San
Deze verkenning biedt een eerste analyse van wat er is verschenen in de media over Nederlandse moslimjongeren die naar Syrië zijn afgereisd om daar deel te nemen aan de gewapende strijd.
lees de verkenning


Allochtone leraren en prestaties van allochtone leerlingen / Geert Driessen
Doorgaans gaat men uit van een mogelijk positief effect van allochtone leraren op de prestaties van hun allochtone leerlingen. In dit onderzoek wordt nagegaan wat het effect is van allochtone leraren op de prestaties van allochtone leerlingen. De uitkomst is verrassend.
lees het onderzoek

(Bron: website forum.nl)

dinsdag 1 april 2014

Lezing 'de architectuur van het sociale wonen: 150 jaar sociale huisvesting in België en Vlaanderen'


Patrick Derycker geeft voor Amarant een lezing rond 'de architectuur van het sociale wonen' in Berchem (14/6) en Gent (21/6).
"In de voormiddag krijgt u een beeld van ruim 150 jaar sociale huisvesting in België en Vlaanderen. In de namiddag wordt een wandeling voorzien langsheen enkele markante voorbeelden van sociale huisvesting in de regio."
Meer info vind je hier.