Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

vrijdag 24 februari 2017

Het Kenniscentrum WWZ

-zet zich in voor een beter welzijn, vernieuwende woonvormen en toegankelijke zorg voor alle Brusselaars, met extra aandacht voor kwetsbare bewoners. Het vrijwilligerswerk krijgt hierin een bijzondere plaats.

-bouwt expertise op en stelt die ter beschikking van het werkveld en het beleid, stimuleert innovatie en projectontwikkeling, ondersteunt welzijnswerkers, initiatiefnemers en zorgvoorzieningen en investeert in de uitbouw van een toekomstgericht beleid.

-werkt steeds samen met en in opdracht van organisaties.

-stimuleert verbinding tussen doelgroepen en werkvormen, tussen sectoren en beleidsdomeinen, tussen Welzijn, Wonen en Zorg.

Op 1 januari 2017 kreeg Kenniscentrum Woonzorg Brussel vzw de nieuwe naam Kenniscentrum WWZ of Kenniscentrum Welzijn, Wonen en Zorg. Ook vzw Het Punt – Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel en vzw Brusselse Welzijns- en gezondheidsRaad maken deel uit van deze nieuwe vzw

woensdag 22 februari 2017

Gender Equality Index

"De Gender Equality Index werd voor het eerst gelanceerd in 2013 en meet de genderkloof in de EU op zes domeinen: werk, inkomen, kennis, tijdsbesteding, besluitvorming en gezondheid. In 2015 werd er een eerste update gepresenteerd en in 2017 volgt er een tweede. Deze tweede actualisering brengt vernieuwing en verdieping. Men kijkt expliciet hoe meerdere discriminatiegronden elkaar versterken en voor het eerst is er een kader uitgewerkt om op een vergelijkbare manier gendergerelateerd geweld te meten in alle EU-landen." (Bron: website amazone.be)

dinsdag 21 februari 2017

Debat: Kinderarbeid goed of slecht? Geen zwart-wit verhaal


Zes uiteenlopende stemmen gaan in debat over enkele prangende vragen. Zal de wereld ooit vrij zijn van kinderarbeid? Welke toekomst zien we voor kinderen en jongeren, en waar dromen ze zelf van? Is onderwijs de magische oplossing?

Deelnmers: Bruno Vanobbergen (kinderrechtencommissaris), Bie Vancraeynest (Demos vzw), Kristoffel Lieten (emeritus hoogleraar Kinderarbeid, Amsterdam), Isabel Vertriest (WWF) en Marcel van der Linden (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Amsterdam). Moderator Ann Peuteman daagt hen uit.

In samenwerking met Amsab-ISG en MO*.

Deze avond wordt ook het boek ‘Made by children’ voorgesteld, dat dan verschijnt bij Stichting Kunstboek.
Debat Kinderarbeid goed of slecht. Geen zwart-wit verhaal.
Donderdag 9 maart 2017, 20u
MIAT, Minnemeers 10, 9000 Gent
Prijs: gratis, incl. bezoek aan de expo vooraf of nadien.

Bij voorkeur reserveren: Gentinfo, online of 09 210 10 10
Meer info vind je hier

dinsdag 14 februari 2017

Wie maakt het verschil? : sociale ongelijkheid in condities en consequenties van informele hulp


Wie maakt het verschil? : sociale ongelijkheid in condities en consequenties van informele hulp. Oratie / Alice de Boer. (Alice de Boer, werkzaam bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), spreekt op 26 januari 2017 haar oratie uit bij de aanvaarding van haar ambt van bijzonder hoogleraar Sociale ongelijkheid en Informele Hulp, aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit te Amsterdam.)

(bron: website scp.nl)

vrijdag 10 februari 2017

SCP-publicatie 2017-3: Langer zelfstandig: ouder worden met hulpbronnen, ondersteuning en zorg


Langer zelfstandig: ouder worden met hulpbronnen, ondersteuning en zorg / Cretien van Campen, Jurjen Iedema, Marjolein Broese van Groenou & Dorly Deeg. SCP, 2017

"Veel Nederlandse burgers van 65 jaar en ouder redden het om lang zelfstandig in eigen buurt en huis te blijven wonen, met uiteenlopende vormen van zorg en ondersteuning. In deze studie laat het Sociaal en Cultureel Planbureau zien van welke zorg, voorzieningen, persoonlijke en sociale hulpbronnen 65-plussers gebruikmaken en hoe lang ze daarmee zelfstandig blijven wonen voor ze naar een verzorgings- of verpleeghuis verhuizen of overlijden."

woensdag 8 februari 2017

Kortfilm - De kracht van verbinding



In en om Deurne ondersteunt De Vijver vzw zo’n 400 à 500 mensen met een beperking en/of autisme, hun gezin en hun netwerk. Veel Deurnenaars kennen diensten van De Vijver vzw. Maar ondanks het feit dat zoveel mensen met een beperking in Deurne terecht kunnen voor ondersteuning, komen ze weinig in contact met andere Deurnenaars. Daarom startte De Vijver vzw begin 2016 een samenwerking met buurtwerk ’t Pleintje en buurtwerk Dinamo. In beide buurtwerken ging een halftijdse medewerker van De Vijver vzw aan de slag.
In een kortfilm van zes minuten blikken de buurtwerken en De Vijver terug op het effect van één jaar samenwerken. “Ik ben in Deurne gedropt. Ik kende Deurne niet.” zegt Orélie in het begin van de film. Zij, Sandra, Fred en Kurt leerden Deurne en andere Deurnenaars kennen via het buurtwerk. Ze vertellen over hun ervaringen. Maar ook andere Deurnenaars komen aan bod. “Kurt is voor mij een venster geweest. Ik zie mensen nu anders dan ervoor.” vertelt een buurtbewoonster.

vrijdag 3 februari 2017

Artikel in de kijker: SW&S 14(2016)1: Special Issue: "The decline of the middle classes"

In SW&S 14(2016)1:
-Editorial: Social Work for the Middle Classes / Sagrario Segado Sánchez-Cabezudo, Antonio López Pelaez, Neil Gilbert
-Middle Class Evolving To Precariat: Labour Conditions for the 21st Century / Andoni Alonso, Sílvia Ferreira, David Alonso
-Community mediation: a tool for citizen participation in public policy / Marta Blanco Carrasco
-Multiple Family SES Indices: Variations between Middle Class and Lower Social Class Undergraduate Samples /Melissa Lopez Reyes
-Labor, health, social work and the middle classes: Do Spanish youth have to jeopardize their health to find a job? / Antonio López-Peláez
-Crisis, social class, employment and education / Fernando de Lucas
-Participation and social services local intervention in spain / Enrique Pastor Seller

woensdag 1 februari 2017

Handboek OCMW-dienstverlening, aflev. 32


Handboek OCMW-dienstverlening werd geüpdatet. Je vindt het losbladig naslagwerk in rubriek 362.5 van het studielandschap Sociale school.