Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

vrijdag 22 december 2017

De lokroep van smart city/smart region

Provinciegouverneur Lodewijk De Witte besprak op 10/10/2017 voor provincieraad Vlaams-Brabant wat digitale technologieën kunnen betekenen voor de lokale besturen. Nieuwe ontwikkelingen halen dagelijks het nieuws met innovatieve toepassingen van sensoren en supersnel internet, met allerlei apps, maar ook met aspecten rond veiligheid van data en privacy.
Ook voor lokale besturen biedt de digitale transformatie heel wat kansen. Het concept van een ‘smart city’ of een ‘smart region’ klink als een lokroep waar niet aan te weerstaan valt. Slimme steden en regio’s zetten digitale technologie in om hun beleid te onderbouwen en bij te dragen aan een meer menselijke en leefbare maatschappij.

« Made in Bruxsel » migraties die de stad maken


Het reizend festival « Made in Bruxsel » die migraties die de stad maken, brengt onderzoekers, verenigingsleven, kunstenaars en Brusselaars samen van januari 2018 tot mei 2018. Tien avonden in verschillende culturele en artistieke huizen, gewijd aan deze diversiteit, aan deze migraties die onze wereldstad maken tot wat ze vandaag is. Elke avond ontdekken we Brusselse artiesten, onderzoekers en getuigenissen van verschillende generaties Brusselaars uit stedelijke diversiteit.

donderdag 21 december 2017

Voorvechters van onze vrijheden: 30 jaar Sacharovprijs


De SACHAROVPRIJS voor de vrijheid van denken, die in 1988 voor het eerst werd toegekend aan Nelson Mandela en Anatoli Martsjenko, is het hoogste eerbewijs dat de Europese Unie toekent aan personen die zich inzetten voor de mensenrechten. Hij is bedoeld om erkenning te betuigen aan individuen, groeperingen en organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de vrijheid van denken. Door middel van de Sacharovprijs en het Sacharovprijsnetwerk ondersteunt de EU de prijswinnaars, waardoor ze gesterkt worden en aan gezag winnen in hun strijd.

Voorvechters van onze vrijheden : 30 jaar Sacharovprijs / Europees Parlement, 2017.

History of Refugee Protection





Meer info: Special Issue: History of Refugee Protection 30(2017)2













woensdag 13 december 2017

Participatie en stedelijke ontwikkeling : de impact van sport, kunst en gemeenschappen / Hogeschool Utrecht, Kenniscentrum Sociale Innovatie, 2017

Wat is de stad? En wie zijn wij? De 21e eeuw vraagt om een andere manier van kijken, denken en doen. Verstedelijking is wereldwijd gaande, ook in de stadsregio Utrecht. Dit brengt mogelijkheden en moeilijkheden met zich mee: ecologisch, economisch én sociaal. Het lectoraat wil bijdragen aan participatie en stedelijke ontwikkeling. Wat is dan de inzet? Hoe wordt daaraan gewerkt? Deze openbare les vormt de aftrap van het onderzoeksprogramma. Daarbij zijn er drie onderzoekslijnen, met een focus op respectievelijk: de impact van sport, kunst en gemeenschappen, in een onderlinge samenhang. De auteurs bieden tegenwicht aan bepaalde vanzelfsprekendheden en zoeken naar innovatieve manieren van ‘doendenken’ bij sociale, pedagogische en educatieve vraagstukken.

Participatie en stedelijke ontwikkeling : de impact van sport, kunst en gemeenschappen / Nico de Vos & Stijn VerhagenHogeschool. Utrecht, Kenniscentrum Sociale Innovatie, 2017.

Who cares? : study on the challenges and needs of family carers in Europe / Coface, 2017


Who cares? : study on the challenges and needs of family carers in Europe / Coface, 2017

vrijdag 8 december 2017

Handboek manifestaties en evenementen aflev. 32

Aflevering 32 bevat een nieuw hoofdstuk:
-IV, 12: ROI voor publieksevenementen / Christine Merckx

Je vindt het handboek binnen rubriek 008 van de SSH-bib.

Handboek interculturele competentie, aflev. 14


Aflevering 14 van Handboek interculturele competentie heeft 2 nieuwe bijdragen:
-Communicatie en conflict op zending: vormingsaanbod rond interculturele communicatie en conflicthantering voor terreinvrijwilligers van Artsen Zonder Vakantie / Silke Cuypers
-Wij verkennen jou: een aanbod om de relationele component van interculturele competentie bij kleuters te versterken / Joke Simons, An Simons, Maarten Govaerts & Melissa Dalemans

Je vindt het handboek binnen rubriek 325 van de SSH-bib.

donderdag 7 december 2017

Bib Web Awards 2017


Op 4 december 2017 reikte de Bibliotheekschool van Gent voor de vierde keer de Bib Web Awards uit voor verdienstelijke websites en -toepassingen binnen de Vlaamse BDI-sector.
Het verslag hierover kan je hier lezen.

woensdag 6 december 2017

Bouwstenen voor lokale netwerken mantelzorg: van erkennen tot verbinden


In 2015 en 2016 gingen 26 ‘lokale netwerken mantelzorg’ van start in Oost-Vlaanderen, met als doel het beter ondersteunen van mantelzorgers op lokaal niveau. Met subsidie van provincie Oost-Vlaanderen ondernamen zij diverse acties én werd een inspiratieboek opgemaakt door HoGent.

Bouwstenen voor lokale netwerken mantelzorg: van erkennen tot verbinden / Benedicte De Koker, Nadine De Stercke, Lieve De Vos & Nico De Witte. Provincie Oost-Vlaanderen, 2016.

dinsdag 5 december 2017

SVR-st@ts 2017/05: Vrouwen minder vaak economisch zelfstandig dan mannen

Iets minder dan 6 op de 10 vrouwen op beroepsactieve leeftijd kan beschouwd worden als economisch zelfstandig. Dat wil zeggen dat zij een eigen inkomen hebben gelijk aan of hoger dan het minimumloon. Bij de mannen gaat het om ruim 7 op de 10. Van de vrouwen van 50 tot 64 jaar is ongeveer de helft economisch zelfstandig, bij de laaggeschoolde vrouwen slechts 1 op de 5.
SVR-st@ts 2017/05: Vrouwen minder vaak economisch zelfstandig dan mannen

vrijdag 1 december 2017

Armoede, energie en wonen: creatieve ideeën voor een toekomst zonder energiearmoede

Op woensdag 18 oktober 2017 organiseerde USAB een onderzoeksdag plaats over armoede, energie en wonen. De presentaties en de publicatie van de onderzoeksdag kan je hier downloaden.

Oudere gedetineerden, onbekend en onbemind / Hilde Maelstaf & Dries Claessens (2016)


Is de vergrijzing ook te merken in de criminaliteit en de gevangenispopulatie? Zowel bij de veroordeelden als geïnterneerden?

De toenemende vergrijzing wordt meestal geassocieerd met toenemende problemen van betaling en aangepaste zorg. Dit onderzoek heeft niet als bedoeling de positieve elementen van vergrijzing te belichten, maar richt zich op de vraag of deze vergrijzing ook te merken is in de criminaliteit en de gevangenispopulatie en dit zowel bij de veroordeelden als geïnterneerden. Zal het aantal oudere gevangen stijgen naarmate de babyboomgeneratie veroudert en met welke consequenties? Impliceert dit dan nieuwe problemen op het vlak van de gezondheid, zorg en het algemene welbevinden? Welke spanningen kan dit als gevolg hebben tussen de gedetineerden onderling en met het penitentiair personeel? Gevangenissen zijn niet ontworpen met ouderen in gedachte. Wat is de situatie van gedetineerden in hun laatste of palliatieve levensfase en is het personeel op dit alles voorbereid? Detentie is een als straf opgelegde vrijheidsberoving; een juridische maatregel genomen ter bescherming van onze maatschappij met zeer ingrijpende gevolgen voor de persoon die hierdoor getroffen wordt. In welke mate beïnvloedt deze gesloten institutionele context het proces van veroudering?

Maelstaf, H. & Claessens, D. (2016). Oudere gedetineerden, onbekend en onbemind. Antwerpen: AP Hogeschool Antwerpen