Welkom
Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.
Tagcloud
Amnesty International
arbeidsmarkt
Armoede
boeken
Brussel
communicatie
cultuur
cursussen
debat
demografie
deontologie
diversiteit
DOAJ
duurzame ontwikkeling
e-books
e-culture
economie
erfgoed
ethische aspecten
Europese Unie
films
filosofie
foto's
gehandicapten
gevangenen
gezondheidsdoelstellingen
gezondheidszorg
huisvesting
IASSW
ICSW
IFSW
IFTTT
informatievaardigheden
jongeren
levensverwachting
LexisNexis
lezingen
losbladige naslagwerken
mensenrechten
migratie
multimedia
naslagwerken
OCMW
OESO
ontwikkelingssamenwerking
op
Open Access
opleidingen
OSE
ouderen
Pearl Trees
personeelswerk
politiek
POW
preventie
psychologie
Sacharovprijs
samenlevingsopbouw
seksualiteit
Sociale School Heverlee
sociale wetgeving
sociologie
spelmateriaal
statistisch materiaal
straathoekwerk
studiedagen
Studielandschap SSH
taal
tentoonstellingen
The British Journal of Social Work Current Issue
thuislozen
thuiszorg
tijdschriftartikels
Unesco
Verslaving
vluchtelingen
VN-Klimaatconferentie
vrijwilligerswerk
vrouwenstudies
welzijnswerk
werelddagen
werkloosheid
Zoeken in deze blog:
vrijdag 28 september 2012
Kamiel: paperassengids voor jongeren met buitenlandse plannen
"Kamiel is ‘slang’ voor Kafka mobiel … Iedereen die met de voorbereiding van een langer of niet-toeristisch verblijf in het buitenland bezig is, zal merken dat er nogal wat ‘paperassen’ kunnen opduiken…
Wat gebeurt er eigenlijk met mijn kindergeld? En hoe zit dat met de ziekteverzekering bij zo’n verblijf in het buitenland? Wat met een werkloosheidsuitkering of mijn beroepsinschakelingstijd als schoolverlater? Moet ik hier in België ook belastingen betalen op mijn buitenlandse vakantiejob? Heb ik een ander visum of verblijfsdocumenten nodig als ik geen toerist ben? Of je nu gaat studeren, een stage of vakantiejob of vrijwilligersproject gaat verrichten, … de vragen over je sociale zekerheid of reisdocumenten zijn dezelfde. De antwoorden zijn dat echter niet altijd!
Wie zoekt die vindt, maar je moet er wel verschillende brochures of websites op naslaan, of verschillende instanties opbellen. Bovendien is de wetgevende taal ook niet altijd even makkelijk. En het ene buitenlandse project is het andere niet. Als je tijdens de beroepsinschakelingstijd (de vroegere 'wachttijd') een langdurig vrijwilligersproject in Latijns-Amerika wil gaan doen is dat een heel ander verhaal voor je sociale zekerheid dan de student die tijdens de zomervakantie op een bouwkamp in Roemenië gaat meehelpen. Kamiel is dan ook geen brochure maar een soort ‘zoekmachine’ geworden die je online kan raadplegen om zeer gericht - naargelang je plannen in het buitenland - basisinformatie te verzamelen. Je krijgt een overzicht van de belangrijkste aspecten inzake sociale zekerheid, reis- en verblijfsadministratie en andere paperassen. De bedoeling is vooral je de nodige basisinformatie mee te geven zodat je beter voorbereid naar het juiste loket van de juiste bevoegde instanties (RVA, Zikenfonds, ambassade; etc.) toe stapt.
Momenteel worden er zes thema’s behandeld: kindergeld, ziekteverzekering, beroepsinschakelingstijd, inschakelings- en werkloosheidsuitkeringen, belastingen en reis- en verblijfsdocumenten. In de toekomst kunnen daar evenwel nog andere thema’s aan toegevoegd worden." (Bron: website Kamiel)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten