Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

vrijdag 28 september 2012

Kamiel: paperassengids voor jongeren met buitenlandse plannen


"Kamiel is ‘slang’ voor Kafka mobiel … Iedereen die met de voorbereiding van een langer of niet-toeristisch verblijf in het buitenland bezig is, zal merken dat er nogal wat ‘paperassen’ kunnen opduiken…

Wat gebeurt er eigenlijk met mijn kindergeld? En hoe zit dat met de ziekteverzekering bij zo’n verblijf in het buitenland? Wat met een werkloosheidsuitkering of mijn beroepsinschakelingstijd als schoolverlater? Moet ik hier in België ook belastingen betalen op mijn buitenlandse vakantiejob? Heb ik een ander visum of verblijfsdocumenten nodig als ik geen toerist ben? Of je nu gaat studeren, een stage of vakantiejob of vrijwilligersproject gaat verrichten, … de vragen over je sociale zekerheid of reisdocumenten zijn dezelfde. De antwoorden zijn dat echter niet altijd!
Wie zoekt die vindt, maar je moet er wel verschillende brochures of websites op naslaan, of verschillende instanties opbellen. Bovendien is de wetgevende taal ook niet altijd even makkelijk. En het ene buitenlandse project is het andere niet. Als je tijdens de beroepsinschakelingstijd (de vroegere 'wachttijd') een langdurig vrijwilligersproject in Latijns-Amerika wil gaan doen is dat een heel ander verhaal voor je sociale zekerheid dan de student die tijdens de zomervakantie op een bouwkamp in Roemenië gaat meehelpen. Kamiel is dan ook geen brochure maar een soort ‘zoekmachine’ geworden die je online kan raadplegen om zeer gericht - naargelang je plannen in het buitenland - basisinformatie te verzamelen. Je krijgt een overzicht van de belangrijkste aspecten inzake sociale zekerheid, reis- en verblijfsadministratie en andere paperassen. De bedoeling is vooral je de nodige basisinformatie mee te geven zodat je beter voorbereid naar het juiste loket van de juiste bevoegde instanties (RVA, Zikenfonds, ambassade; etc.) toe stapt.

Momenteel worden er zes thema’s behandeld: kindergeld, ziekteverzekering, beroepsinschakelingstijd, inschakelings- en werkloosheidsuitkeringen, belastingen en reis- en verblijfsdocumenten. In de toekomst kunnen daar evenwel nog andere thema’s aan toegevoegd worden." (Bron: website Kamiel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten