Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

vrijdag 2 mei 2014

NJI factsheet: wat valt te leren van de Scandinavische social worker?

"Nederlandse gemeenten zijn volop zoekende naar de meest doeltreffende en efficiënte invulling van de gedecentraliseerde jeugdhulp. Helemaal het wiel uitvinden is niet nodig. Om Nederlandse gemeenten te ondersteunen bij hun zoektocht heeft het Nederlands Jeugdinstituut onderzoek gedaan naar de praktijk in vier Scandinavische landen. Hier zijn de gemeenten namelijk al langere tijd verantwoordelijk voor de jeugdhulp.
De focus in het onderzoek lag op de centrale positie van de social workers, die verantwoordelijk zijn voor de ondersteuning van kinderen, ouders en van professionals in de basisvoorzieningen.
In deze factsheet leest u waarom de social worker een ‘spin in het web’ is en ontdekt u meer over zijn taken en de randvoorwaarden om goed te kunnen werken. Deze factsheet beschrijft zes voor de Nederlandse jeugd- en gezinsgeneralist interessante werkprincipes: geleidelijke opschaling; zorgcoördinatie; het kind staat centraal; nooit zonder de ouders; aandacht voor het sociale netwerk; veel aandacht voor het welbevinden." (Bron: samenvatting 'wat valt te leren van de Scandinavische social worker?')

De factsheet overde praktijk van gedecentraliseerde jeugdhulp in Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland vind je hier online. De uitgebreidere versie: 'generalistisch werken rondom jeugd en gezin in de Scandinavische landen' vind je hier. Auteurs van deze publcaties zijn Tijne Berg- le Clercq, Nynke Bosscher, Marjolein Keltjens en Caroline Vink.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten