Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

vrijdag 28 november 2014

Unicef-rapport: Children of the Recession: the impact of the economic crisis on child well-being in rich countries

Het Report Card 12-rapport van het UNICEF onderzoeksinstituut Innocenti rangschikt 41 geïndustrialiseerde landen* op inkomsten voor gezinnen. Ook wordt gekeken naar aantallen werkloze jongeren en is onderzoek gedaan naar de beleving van de recessie. (Bron: unicef.nl)

Presentaties inspiratiedag ‘Samenwerken voorbij de papieren’ (24/11/2014)

Op 24 november organisserden Kruispunt Migratie-Integratie amen met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en Thuis in de Stad (het Vlaams stedenbeleid) de Inspiratiedag ‘Samenwerken voorbij de papieren’. In Gent deelden bijna honderd hulpverleners hun inzichten en ervaringen. Thema van de dag: psychosociale begeleiding van precaire verblijvers. De presentaties van deze lezingen en workshops kan je hier raadplegen.
(Bron: website kruispuntmi.be)

donderdag 27 november 2014

Benchmarking Working Europe


ETUI publiceerde Benchmarking Working Europe 2014: "the report Benchmarking Working Europe 2014 reviews the crisis and EU austerity policies in the last five years from the point of view of Europe's social agenda".

woensdag 26 november 2014

Presentaties Socius-trefdag 'Solidariteit?!'.


Op 20 november 2014 organiseerde Socius de Trefdag 'Solidariteit?!'. Een selectie van de presentaties kan je hier raadplegen.

maandag 24 november 2014

De opkomst van de e-coach


"Er is geen garantie dat e-coaches, apps en draagbare apparaatjes die mensen adviezen geven, betrouwbaar zijn. Bij adviserende apps is meestal niet duidelijk op welke informatie de adviezen zijn gebaseerd. Ook is voor gebruikers vaak niet transparant hoe een app gefinancierd wordt en hoe er geld mee verdiend wordt. Ook is de privacy van de gebruikers onvoldoende geborgd. Dat concludeert het Rathenau Instituut in het rapport “Eerlijk advies. De opkomst van de e-coach”, dat vandaag verschijnt. Het instituut pleit voor een keurmerk, meer transparantie en inzicht in de verdienmodellen." (Bron: website rathenau.nl)

Het volledige rapport kan je hier raadplegen.

donderdag 20 november 2014

Artikel in de kijker uit Sampol 11/2014

In het jongste nummer van Sampol kan je een interview lezen van Jan de Zutter met Michel Bauwens: 'We hebben een digitale sociaaldemocratie nodig'. Dit artikel kan je ook online raadplegen. In het Studielandschap van de Sociale School vind je ook Bauwens boek 'de wereld redden' (33 BAU).

Social Care Elf


Wil je op de hoogte blijven van discussies, onderzoek en beleid binnen het Brits sociaal werk? Één adres: the Social Care Elf.

donderdag 13 november 2014

Handboek schuldbemiddeling aflev. 49

In aflevering 49 van het Handboek Schuldbemiddeling: een actualisering van de juridische handleiding 'schulden ten aanzien van de overheid' door Geert Callaert.

Bijblijven als SCW-er... tips van Socius

Hilde Vanoverbeke geeft op de website van Socius een helder inzicht waar je moet zijn als sociaal-cultureel werker om bij te blijven en... hoe je in al die bronnen je overzicht bewaart.

woensdag 12 november 2014

Stappenplan kindermishandeling van OCMW Boom, de gemeentelijke preventiedienst en de lokale politiezone Rupel

Het OCMW van Boom, de gemeentelijke preventiedienst en de lokale politiezone Rupel, stelden samen met verschillende partners en actoren, een stappenplan kindermishandeling op. Met dit stappenplan won Boom de eerste prijs ''Kindermishandeling, een actie waard!' van de provincie Antwerpen, CKG Het Open Poortje en het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling

KCE-rapport: behandeling van autisme bij kinderen en jongeren: klinische praktijkrichtlijn

"Autismespectrumstoornis (ASS) uit zich op veel uiteenlopende manieren en elke persoon met autisme is uniek. Omdat het gaat om een neurologische ontwikkelingsstoornis kan ASS niet worden ‘genezen’. Het komt er dus vooral op aan om de capaciteiten van een kind of jongere met autisme zoveel mogelijk te ontwikkelen, storend gedrag te vermijden of onder controle te houden en om bijkomende handicaps te voorkomen. Het bestaande zorgaanbod is zeer uiteenlopend. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht welke interventies wetenschappelijk onderbouwd zijn, in samenwerking met vertegenwoordigers van ouders en alle betrokken sectoren.
Voor elk kind of jongere met autisme moet een geïndividualiseerd, langdurig project worden opgezet en gedeeld door alle zorgverleners. De aanpak moet vooral bestaan uit psychosociale interventies waarbij ouders, zorgverleners en leerkrachten worden betrokken. Het rapport vermeldt ook welke praktijken niet wetenschappelijk onderbouwd zijn." (Bron: website kce.fgov.be)
Hier kan je het rapport downloaden.

maandag 10 november 2014

Lezing Eddy Van Tilt in de Sociale School Heverlee


Vanavond om 17.40 geeft Eddy Van Tilt in lokaal B.101 een lezing over de schaduwzijden van de Verlichting.

"De spreker is auteur van een nieuw boek: "In de schaduw van de verlichting" (2014). Hij bekritiseert de eenzijdigheden van de verlichting die het rationele overwaardeert en het relationele, het kwetsbare, de kleine goedheid en zorgzaamheid in de schaduw stelt. Beheersen en controleren was de mythe. We ontnuchteren stilaan hierrond." Dit boek vind je in het studielandschap onder UDC-rubriek 361 TIL.

Toegang is gratis.

vrijdag 7 november 2014

Trimestrieel rapport POD Maatschappelijke Integratie

In absolute cijfers uitgedrukt, waren er in 2013 maandelijks 98.820 personen die een beroep deden op het leefloon. In 2014 bereiken we een maandelijks gemiddelde van 103.200 leefloners. Meer gegevens hierover vind je in het Statistisch rapport (2014)9 van de POD Maatschappelijke integratie.

dinsdag 4 november 2014

E-boek superdiversiteit in Oostende (Ico Maly)


Kif Kif publiceert met Superdiversiteit in Oostende haar zesde, gratis e-boek.
In Superdiversiteit in Oostende brengt Ico Maly (Kif Kif – RITS) Oostende en meer bepaald één wijk in Oostende, het Westerkwartier, in kaart. Hij doet dat aan de hand van een etnografisch onderzoek en meer bepaald etnografisch linguïstisch landschapsonderzoek. De titel maakt meteen duidelijk dat ook in Oostende superdiversiteit een onontkenbaar feit is. Maly beschrijft niet alleen, hij analyseert en verklaart ook de structuur van die Oostendse samenleving, wijst op de problemen en schetst de contouren van een toekomstperspectief.

Je kan het boek hier downloaden.

(Bron: website kifkif.be)

maandag 3 november 2014

Expo 'wat als ik dakloos word?'



In samenwerking met Atlas, het huis van diversiteit en inburgering in Antwerpen, toont gelegenheidsfotograaf Turhan Akyazili in de expo ‘Wat als ik dakloos word?’ meer dan honderd portretten van daklozen en mensen die zich het lot aantrekken van de meest kwestbaren in onze stad.

Kansarmen, dak- en thuislozen hebben elk een verhaal, maar de expo portretteert alle mensen: daklozen en niet-daklozen, mensen die nooit in aanraking zijn geweest met daklozen of met dakloos zijn, maar die wel willen delen wat het woord ‘dakloos’ bij hen oproept.

De sticker op de mond van de geportretteerden geeft weer wat ‘dakloos’ bij ieder van hen oproept. De sticker is tevens symbolisch en verwijst naar de anonimiteit of de onzichtbaarheid waarin daklozen leven of willen leven.

De expo loopt op drie locaties: het Centraal Station in Antwerpen, de Permekebibliotheek en Atlas, het huis van de Inburgering, ook allebei in Antwerpen. Op de twee laatste kan je een montage zien met getuigenisen van mensen die hun gevoel of hun ervaring rond 'dakloos' of 'dakloos zijn' tegen de camera vertellen.
Wanneer? Van 31 oktober tot en met 5 december 2014
Meer info op www.atlas-antwerpen.be

(Bron: website watalsikdakloosword.be)

Presentaties sociale plattegrond 2014 (27 oktober 2014)

De provincie Vlaams-Brabant organiseerde in oktober vier sessies Sociale Plattegrond die bijgewoond werden door 270 personen.
Op deze sessies kreeg je zicht op

- de belangrijke en recente ontwikkelingen binnen de verschillende welzijnssectoren.
- de uitdagingen die deze met zich meebrengen.
- welzijn in jouw regio aan de hand van kaartmateriaal en cijfergegevens.
De presentaties en achtergronddocumentatie vind je hier.

(Bron: website vlaamsbrabant.be)