Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

maandag 26 januari 2015

Tentoonstelling '50 jaar statuut van gewetensbezwaarde'


"In Muntpunt in Brussel loopt een tentoonstelling over 50 jaar statuut van gewetensbezwaarde. Amsab-ISG leende daarvoor verschillende collectiestukken uit.

Het statuut van gewetensbezwaarde kwam er maar na een lange strijd, processen voor de krijgsraad, gevangenisstraffen, verplichte arbeid in de mijnen en dan uiteindelijk burgerdienst als alternatief voor de verplichte legerdienst.

In de tentoonstelling worden de jaren van verzet en strijd geïllustreerd aan de hand van documenten, foto’s, affiches, cartoons en pedagogische panelen. Getuigenissen van gewetensbezwaarden komen tot leven in video’s. Verder biedt ze ook een hedendaagse artistieke kijk - via een reeks foto’s op groot formaat - op die mannen die door hun gewetensbezwaren tegen legerdienst een collectieve strijd voor actieve geweldloosheid hebben gevoerd.
De tentoonstelling is een initiatief van Tumult en Agir pour la Paix en werd gerealiseerd door het Collectif Krasnyi, dat het als zijn doelstelling ziet om diverse sociale bewegingen in België en Europa in beeld te brengen.

Muntpunt (naast opera De Munt, Muntplein 6, 1000 Brussel)
van 16 januari tot en met 6 februari.
open van maandag tot vrijdag van 10 tot 20 uur en op zaterdag van 10 tot 18 uur."
gratis

(Bron: nieuwsbrief Amsab 10/1)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten