Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

vrijdag 27 februari 2015

Organisatie in de kijker: Jong & Van Zin


Jong & Van Zin is een informatie-, vormings- en participatieorganisatie voor kinderen, jongeren en hun begeleiders (leerkrachten, opvoeders, jeugdwerkers, bijzondere jeugdzorg, ouders, …). Je vindt er educatief materiaal en ervaringsgerichte vormingen rond relaties en seksualiteit, pesten en weerbaarheid, identiteit, begeleidershouding en participatie. De site bevat ook een jongerenforum over relaties en seksualiteit en een handig sekswoordenboek.

donderdag 26 februari 2015

Vanaf 24 maart 2015!

Sociaal.Net is hét online platform voor iedereen met interesse in sociaal werk, welzijn en gezondheid.

Sociaal.Net is gegroeid uit de vaktijdschriften ‘ALERT voor sociaal werk en politiek’ (vzw Pluralistisch Overleg Welzijnswerk) en het ‘Tijdschrift voor Welzijnswerk’ (vzw Verbond van Instellingen voor Welzijnswerk). Bevoorrechte partners zijn het Vlaams Welzijnsverbond en SOM, de federatie van sociale ondernemingen.
(Bron: nieuwsbrief sociaal.net)

maandag 23 februari 2015

10 geselecteerde projecten 'Dag van de 4de Pijler'


Op 28 februari kan je in het Vlaams Parlement naar de 'Dag van de 4de Pijler', de hoogdag van de particuliere ontwikkelingssamenwerking in Vlaanderen. Van 10u tot 12u30 is er het plenaire gedeelte. In de namiddag kan je ideeën opdoen met tal van boeiende workshops. Tussendoor kan je collega 4de Pijlers ontmoeten en is er een gezellige lunch.

48 projecten deden hun verhaal uit de doeken in een filmpje van 100 seconden. De jury selecteerde 10 genomineerden. Jij bepaalt wie de publieksprijs wint (1000 euro). De jury kiest de winnaar van de juryprijs (2000 euro).
(Bron: website dagvande4depijler.be)

vrijdag 20 februari 2015

Handboek lokaal jeugdbeleid, aflev. 16

De aanvullingen van aflevering 16 van het handboek lokaal jeugdbeleid:
  • Vrijwilligersbeleid binnen lokale besturen / Jitske Verwimp & Koen Steuperaert (P.1-19, V. vrijwilligers)
  • Sociale media inzetten voor lokaal jeugdbeleid / Kristof D'hanens (P.1-15, IX. jeugdinformatie)
  • Bouwen aan een kindvriendelijke stad of gemeente / Imke Pichal (P.1-7, XII. participatie)
  • Taalstimulering bij kinderen en jongeren in hun vrije tijd / Britt Roels (P. 1-15, XVII. flankerend onderwijsbeleid)
Het handboek bevindt zich in UDC-rubriek 362.8 van het studielandschap SSH.

donderdag 12 februari 2015

Debat met Chantal Mouffe, Jan Vranken & Philippe Van Parijs, 13/2, 19u : Kaaitheater Brussel


"Er gapen deze dagen nogal wat kloven: die tussen de vermogenden en de niet-vermogenden, tussen zij die in de boot zitten en zij die uitgesloten worden, tussen het loon van de CEO en dat van de arbeider , de kloof tussen ‘de politiek’ en de burger, tussen de stembiljetdemocratie en de burgerparticipatie… Het systeem is in crisis en de antwoorden vanuit de politieke wereld zijn vooralsnog absoluut inadequaat. Om deze kloven te dempen is een rechtvaardige transitie noodzakelijk. Richard Wilkinson zei het al: ‘De ongelijkheid is de grootste blokkade om tot een transitie te komen.’

Burning Ice en de Louis Paul Boonkring werken deze thematiek uit in een debat met specialisten: Chantal Mouffe, prof aan de University of Westminster, bekend van haar pleidooi voor een ‘agonistische’ politiek, Jan Vranken, professor emeritus aan de Universiteit Antwerpen, initiatiefnemer van de Jaarboeken sociale uitsluiting, van het Belgisch Armoederapport, en expert inzake armoedeproblematiek, en Philippe Van Parijs, filosoof (doceert aan UCL, KUL en Oxford) en Brusselaar en stichter van het Basic Income Earth Network (BIEN).

De discussie zal gaan over de ongelijkheid op nationaal en internationaal vlak en over de crisis van de democratie. De sprekers komen eerst apart aan het woord en gaan nadien, onder leiding van Gie Goris, een gesprek aan over mogelijke remedies." (Bron: website kaaitheater.be)

Wanneer? vrijdag 13/2, 19u
Waar? Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel
Prijs? € 5/5/5
voertaal van het debat is het Engels

woensdag 11 februari 2015

Nieuwe sociale kaart en stappenplan toegankelijke gezondheidszorg

De sociale kaart is recent geüpdate.
  • online overzicht van de 32.745 organisaties uit de Vlaamse en Brusselse welzijns- en gezondheidssector, waarvan 5.755 in Vlaams-Brabant.
  • eenvoudig en uitgebreid zoeken op trefwoord, organisatie, persoon of activiteit, al dan niet gecombineerd met een locatie.
    Het resultaat kan verder gefilterd worden en geografisch weergegeven worden.
(Bron: website vlaamsbrabant.be)

maandag 9 februari 2015

Vormingsdag "Sleutels voor verstandig consumeren"

"In overleg met het Vlaams Centrum Schuldenlast en het Steunpunt voor de Diensten Schuldbemiddeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest besloot de Economische Inspectie ook dit jaar een gelijkaardige gratis vormingsdag te organiseren die zich in het bijzonder richt tot maatschappelijk werkers van OCMW's en CAW’s. Juristen en andere medewerkers die interesse hebben, zijn uiteraard ook van harte welkom.
De vorming zal ook nu worden opgezet volgens het train-the-trainerprincipe. Het doel is dat niet alleen de deelnemer de aangereikte informatie kan gebruiken maar ook dat hij of zij deze informatie doorgeeft aan de collega's en/of cliënten. Dit jaar zullen er praktische informatie en tips verschaft worden voor het geval iemand geconfronteerd wordt met consumentenproblemen inzake garantie, betalingsdiensten en kopen op het internet. Er is ook een panelsessie voorzien waar je vragen kan stellen over andere mogelijke consumentenproblemen. De deelnemers zullen ter plaatse didactisch materiaal ontvangen.
De Nederlandstalige sessie vindt plaats op 4 maart 2015 in het Atriumgebouw, Vooruitgangstraat 50, 1210 Brussel (van 9h00 tot 16h20). Tijdens de middagpauze wordt een gratis broodjeslunch aangeboden.
Klik hierna voor het volledige programma.
Inschrijven kan voor 20 februari 2015 via het online inschrijvingsformulier." (Bron: E-Zine Vlaams Centrum Schuldenlast 4/2/2015)

vrijdag 6 februari 2015

Samen werken aan een krachtige Pedagogische Civil Society.


In functie van het 7de congres opvoedingsondersteuning onderzocht Kristien Nys samen met acht praktijken het gedachtengoed van de 'Pedagogische Civil Society'. In het onderzoeksrapport ontdek je de inzichten en reflecties die deze samenwerking bracht.
(Bron: website expoo.be)