De publicatie kan je hier lezen.
Welkom
Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.
Tagcloud
Amnesty International
arbeidsmarkt
Armoede
boeken
Brussel
communicatie
cultuur
cursussen
debat
demografie
deontologie
diversiteit
DOAJ
duurzame ontwikkeling
e-books
e-culture
economie
erfgoed
ethische aspecten
Europese Unie
films
filosofie
foto's
gehandicapten
gevangenen
gezondheidsdoelstellingen
gezondheidszorg
huisvesting
IASSW
ICSW
IFSW
IFTTT
informatievaardigheden
jongeren
levensverwachting
LexisNexis
lezingen
losbladige naslagwerken
mensenrechten
migratie
multimedia
naslagwerken
OCMW
OESO
ontwikkelingssamenwerking
op
Open Access
opleidingen
OSE
ouderen
Pearl Trees
personeelswerk
politiek
POW
preventie
psychologie
Sacharovprijs
samenlevingsopbouw
seksualiteit
Sociale School Heverlee
sociale wetgeving
sociologie
spelmateriaal
statistisch materiaal
straathoekwerk
studiedagen
Studielandschap SSH
taal
tentoonstellingen
The British Journal of Social Work Current Issue
thuislozen
thuiszorg
tijdschriftartikels
Unesco
Verslaving
vluchtelingen
VN-Klimaatconferentie
vrijwilligerswerk
vrouwenstudies
welzijnswerk
werelddagen
werkloosheid
Zoeken in deze blog:
dinsdag 31 maart 2015
vrijdag 27 maart 2015
Vrijetijdscommunicatie onderzoek&inspiratie vvj-driedaagse
UNEQUAL EUROPE Recommendations for a more caring EU
woensdag 25 maart 2015
Ik maak de klik: onlineplatform voor kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP)
"IKMAAKDEKLIK.be is een onlineplatform voor kinderen van ouders met psychische problemen.
Het online project wil de signalisatie van en ‘eerste hulp’ aan de verborgen KOPP-doelgroep ook laten plaatsvinden op ‘lagere trappen’ van het stepped care model.
Het opzetten van een website voor KOPP-kinderen heeft als doel om meer kinderen van ouders met een psychiatrische problematiek vroegtijdig de weg te laten vinden naar informatie, lotgenoten, partners in de hulp en hulpmiddelen op maat.
Het algemene doel van het project ligt op gebied van welzijnsbevordering van de kinderen uit de doelgroep. Tevens speelt een suïcidepreventief doel, aangezien KOPP-kinderen een vergroot risico lopen." (Bron: website huishouden-vzw.be)
woensdag 18 maart 2015
ENYA 2014 “AUSTERITY BITES: CHILDREN’S VOICES” PROJECT
ENOC Participation Project AUSTERITY BITES exhibition in Edinburgh from ENOC Network on Vimeo.
Meer info vind je hier.
zaterdag 14 maart 2015
Feest van de Filosofie 2015 - thema: ongelijkheid
"Het Feest van de Filosofie staat dit jaar in het teken van de ongelijkheid. Eeuwenlang al zoeken filosofen en denkers naar de oorsprong van de ongelijkheid tussen mensen. Wereldwijd is het verschil in inkomen en vermogen tussen arm en rijk aanzienlijk en in de meeste landen neemt het nog gestaag toe. Als een kleine groep bijna alle economische middelen in handen krijgt, dan bedreigt dit ook de politieke democratie. Pogingen om sociale mobiliteit tot stand te brengen via het onderwijs zijn niet altijd even succesvol. Materiële ongelijkheid vertaalt zich al te vaak in ongelijke levensverwachtingen en dito gezondheidsperspectieven. Ongelijkheid heeft inderdaad nog andere dimensies dan de puur economische. De ongelijkheid tussen man en vrouw blijft een heikel punt in de meeste maatschappijen. Heel wat landen beroepen zich in dit verband op de specificiteit van hun cultuur om de norm zelf van gelijkheid te contesteren. Filosofen hebben daar doorgaans weinig sympathie voor, maar is de filosofie zelf niet al te elitair? Plato ontwierp een staat waarin alleen filosofen mochten regeren, en Kant schreef zijn teksten zo dat alleen hooggeleerden ze konden begrijpen. In de huidige kenniseconomie wordt de verdeling van kennis nochtans een cruciale zaak.
Om 13u30 geeft de Britse filosoof John Gray de openingslezing in 30CC/Schouwburg. Vanaf 16u00 volgen in STUK lezingen en panelgesprekken met Philippe Van Parijs, Frank Vandenbroucke, Eva Brems, Bea Cantillon, Antoon Vandevelde, Julian Hetzel en vele anderen. We sluiten de avond af met de filmvoorstelling Enjoy Poverty van Renzo Martens (om 20u00) en met een performance van Christophe Meierhans (om 20u30)" (Bron: website feestvandefilosofie.be)
Waar? Leuven
Wanneer? Zaterdag 4 april 2015
Meer info vind je hier
vrijdag 13 maart 2015
Psychotraumanet
"Psychotraumanet is de toegangspoort naar informatie over ingrijpende gebeurtenissen. Deze portal heeft als doel de grootste collectie informatie op het gebied van psychosociale (na)zorg bij schokkende gebeurtenissen te verzamelen. Door samenwerking met experts en kenniscentra streeft psychotraumanet er bovendien naar om de meest complete ‘wie-is-wie’ op het gebied van psychotrauma te creëren.
Psychotraumanet is opgericht door Arq Psychotrauma expertgroep en partners. Psychotraumanet is een online informatieportal, ondersteund door een informatiecentrum en inhoudelijke experts. Deze portal bevat (wetenschappelijke) artikelen, nieuwsberichten, interviews, film en geluidsfragmenten." (Bron: website psychotraumanet.org)
Psychotraumanet is opgericht door Arq Psychotrauma expertgroep en partners. Psychotraumanet is een online informatieportal, ondersteund door een informatiecentrum en inhoudelijke experts. Deze portal bevat (wetenschappelijke) artikelen, nieuwsberichten, interviews, film en geluidsfragmenten." (Bron: website psychotraumanet.org)
woensdag 11 maart 2015
vrijdag 6 maart 2015
Inspiratiemap energiearmoede
Samenlevingsopbouw zet al jaren in op de strijd tegen energiearmoede. Veel maatschappelijk kwetsbare gezinnen wonen in energieverslindende huizen met als gevolg dat de energiekosten hoog oplopen. Samen met u willen we daar iets aan doen.
De map biedt een staalkaart van ons werk: voorbeelden van lokale projecten, beleidsaanbevelingen, unieke experimenten. U vindt er ongetwijfeld inspiratie om de strijd tegen energiearmoede aan te gaan en de doelstellingen van het Energierenovatieprogramma 2020 mee te halen. (Bron: Nieuwsbrief Samenlevingsopbouw vzw)
Je kan de map of afzonderlijke delen hier downmoaden.
Presentaties rondetafelgesprek 2014 'vrouwen, bestaansonzekerheid en armoede in het Brussels Gewest'
Op 3 maart organiseerde het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn Brussel een Rondetafel rond het thema “Vrouwen, bestaansonzekerheid en armoede in het Brussels Gewest” in het kader van het armoederapport 2014. Je kan de presentaties hier bekijken.
Labels:
Armoede,
Brussel,
lezingen,
vrouwenstudies
dinsdag 3 maart 2015
Zomertentoonstelling MUHKA: de welvaartsstaat
Van 29 mei tot 27 september kan je in het M HKA in Antwerpen naar de tentoonstelling 'de welvaartsstaat' van curator Anders Kreuger:
"De tentoonstelling De Welvaartsstaat kijkt niet nostalgisch terug naar de welvaartsstaat in zijn 'klassieke' vorm; een utopische blauwdruk voor een egalitaire (en homogene) samenleving in het naoorlogse West-Europa. Het nodigt kunstenaars niet uit om politieke en maatschappelijke betrokkenheid te 'illustreren'. Maar ze stelt wel een aantal fundamentele vragen. Wat is het 'imaginaire' van de verzorgingsstaat? Heeft het een 'vorm'? Kan het worden 'getoond'?
De Welvaartsstaat presenteert nieuw en bestaand werk van acht kunstenaars van verschillende generaties: Francisco Camacho Herrera (Colombia/Nederland, 1979), Josef Dabernig (Oostenrijk, 1956), Kajsa Dahlberg (Zweden, 1973), Róza El-Hassan (Hongarije/Syrië, 1966), Donna Kukama (Zuid-Afrika, 1981), Artūras Raila (Litouwen, 1962), Anne-Mie Van Kerckhoven (België, 1951) en Stephen Willats (Engeland, 1943). De tentoonstelling bevat ook visueel en tekstueel materiaal uit de vier culturele archieven van Vlaanderen: Amsab en het Liberaal Archief in Gent, KADOC in Leuven en ADVN in Antwerpen.
De tentoonstelling is zowel expliciet als impliciet sociaal-politiek, en behandelt onderwerpen die relevant zijn in de huidige wereldcontext, zoals de communicatie tussen burgers van verschillende sociaal-economische niveaus (Willats), de sociale implicaties van artificiële intelligentie (Van Kerckhoven), de veranderende status van arbeid (Dahlberg), de opkomst van het Europese extreem-rechts (Raila), de situatie van de vluchtelingen uit de burgeroorlog in Syrië (El-Hassan) of de mogelijke verschuiving naar een niet-monetaire economie (Camacho Herrera).
De Welvaartsstaat wordt begeleid door een publicatie en een ambitieus discursief programma. In het voorjaar van 2015 organiseert het M HKA een reeks openbare lezingen in samenwerking met onderzoekers van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck aan de Universiteit Antwerpen. Publieke fora worden georganiseerd op 30 mei 2015 in Cinema Zuid in Antwerpen, in samenwerking met CAHF (Contemporary Art Heritage Flanders), en in september in Brussel, in samenwerking met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren." (Bron: website muhka.be)
In aanloop naar de zomertentoonstelling gaat curator Anders Kreuger in gesprek met professor Bea Cantillon en politicoloog Bilal Benyaich op Mind the book, 8 maart in De Singel .
Abonneren op:
Posts (Atom)