Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

donderdag 30 april 2015

'Implementation Handbook – Putting the Investing in Children Recommendation into Practice'

"De aanbeveling van de Europese Commissie uit 2013 'Investing in Children: Breaking the cycle of disadvantage', stelde een comprehensieve aanpak voor m.b.t. het beleid t.a.v. kinderarmoede en het welzijn van kinderen. Eurochild en de Alliance of Investing in Children stelden op 1 april 2015 in het Europees Parlement een handboek voor dat aan de lidstaten toont hoe ze de beleidslijnen die uiteengezet werden door de Commissie kunnen omzetten in acties." (Bron: Nieuwsbrief Kinderrechtencoalitie Vlaanderen - nr.121)
Het handboek is online raadpleegbaar: 'Implementation Handbook – Putting the Investing in Children Recommendation into Practice'

woensdag 29 april 2015

Towards a European minimum income

"The general term "guaranteed minimum income" (GMI) actually covers a wide variety of schemes that have
developed over time within the social protection systems established by the EU Member States. This report
summarises the various schemes currently in place in Europe, and looks at the feasibility of introducing a
European instrument relating to non-contributory minimum income schemes aimed at people of working
age who are fit for work. It thus does not cover minimum incomes for specific categories (the elderly, etc.)
or minimum wages, which are organised and managed by the social partners, although they may be
relevant to discussions of certain elements of GMI schemes.
A study of this kind involves teasing out a complex tangle at European level. There is considerable variation
within the EU with regard to the organisation and purpose of GMI schemes, as – in common with many
social protection matters – competence in the field rests primarily with the States, or in some cases
regions." (Bron: Towards a European minimum income: contribution workers' group: final report / Ramón Peña-Casas, Dalila Ghailani, Sebastiano Sabato & Ides Nicaise)

vrijdag 24 april 2015

Handboek werken met vrijwilligers aflev. 28


Nieuwe bijdragen in aflev.28 over
    • virtueel vrijwilligerswerk


    • het belang van goede communicatie met vrijwilligers


    • een evalutaieformulier voor vrijwilligers en organisaties


    • coachend leiding geven aan vrijwilligers




  • Vrouwen, mannen en de hulp aan (schoon)ouders



    Alice de Boer, Mirjam de Klerk, Ans Merens publiceerden voor het Nederlands Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) het rapport 'Vrouwen, mannen en de hulp aan (schoon)ouders':
    "De overheid wil graag dat burgers participeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulp aan geven aan hulpbehoevende naasten, zoals oude ouders, maar ook om deelname aan de arbeidsmarkt. Hoe denken mensen eigenlijk over de hulp aan hun ouders? Welk deel van de hulp aan ouders komt van vrouwen en wat doen mannen? In hoeverre kunnen ze zo’n zorgtaak combineren met een betaalde baan?

    Dit rapport laat zien of vrouwen vaker hulp geven aan hun (schoon)ouders dan mannen, in hoeverre ze verschillen in opvattingen en bereidheid ten aanzien van hulp aan ouders en hoe vaak ze een zorgtaak combineren met betaald werk. De gegevens hebben betrekking op 18-64 jarigen en komen uit verschillende bronnen die bij het SCP aanwezig zijn." (Bron: website scp.nl)

    donderdag 23 april 2015

    Basiscurriculum Ervaringsdeskundigheid

    "Er zijn in Nederland steeds meer ervaringsdeskundigen die hun kennis en expertise inzetten in de praktijk, zowel in de GGz, de verslavingszorg, welzijnszorg als binnen gemeentes. Er is ook een redelijk groot palet aan opleidingen en cursussen voor ervaringsdeskundigen met een uiteenlopend lesaanbod. De vraagt rijst welke ondergrond ervaringsdeskundigen die zich beroepsmatig inzetten, nodig hebben aan kennis. De vervolgvraag is hoe het onderwijs hieraan tegemoet kan komen. Wat is de kern die in elke opleiding aan de orde zou moeten komen? Met die vraag zijn we aan de slag gegaan. Het resultaat hiervan is vastgelegd is het zogenoemde basiscurriculum ervaringsdeskundigheid." (Bron: website trimbos.nl)

    Basiscurriculum Ervaringsdeskundigheid: bouwstenen voor onderwijs en opleidingen voor ervaringsdeskundigen / N. van Erp, D. Boertien, S. van Rooijen, M. van Bakel & R. Smulders (Trimbos-instituut / Phrenos, 2015)


    maandag 20 april 2015

    Schoon volk: expo over uiterlijk

    "Heeft uiterlijk invloed op hoe je leven loopt? Bepaalt het jouw kansen in de maatschappij? Hoe kijk jij naar jezelf? Hoe kijk jij naar anderen? Wetenschappers en filosofen hebben hierover boeiende verklaringen. Maar wat denk jij erover?

    In de tentoonstelling Schoon Volk vertellen dertig mensen over wat ze mooi en minder mooi vinden aan zichzelf en anderen. Ze geven hun mening over leuke, maar soms ook moeilijke thema’s. En daar is moed voor nodig. In het dagelijkse leven zijn ze net als jij: Schoon Volk."

    Waar? Atlas, Carnotstraat 110, 2060 Antwerpen.
    Wanneer? Van 21/4 tot 19/6: openingsuren van Atlas: ma. tot vrij. van 9 tot 17 uur, di. tot 19.30 uur.

    woensdag 15 april 2015

    Brochure 'Migrant en partnergeweld'

    "‘Migrant en slachtoffer van partnergeweld’ is een nieuwe brochure van CIRÉ (Coordination et Initiatives pour Réfugiés et Étrangers). Ze informeert hulpverleners over de rechten van cliënten, en de stappen die ze kunnen zetten om zichzelf of de kinderen te beschermen tegen partnergeweld.
    Het Kruispunt M-I / Agentschap Integratie en Inburgering werkte hieraan mee." (Bron: nieuwsbrief Diagonaal nr.302/Kruispunt M-I)

    zaterdag 11 april 2015

    Presentatie Colloquium Jaarboek Armoede 2015

    De presentatie kan je hier bekijken.
    Het jaarboek armoede 2015 is weldra in de bib van de Sociale School Heverlee.

    woensdag 1 april 2015

    Conferentie over vroegtijdig schoolverlaten en jeugdwerkloosheid


    "Op 8 mei 2015 organiseert de Stichting P&V een conferentie te Brussel die haar uitgebreid onderzoeks- en actieprogramma rond de integratie van jongeren uitgesloten door vroegtijdig schoolverlaten en werkloosheid afsluit.

    In de namiddag zal Joëlle Milquet, Minister van Onderwijs, Cultuur en Kinderopvang binnen de regering van de Federatie Wallonië-Brussel, haar visie op de problematiek toelichten. Verder zullen ook Grégor Chapelle, Directeur-generaal van Actiris, Fons Leroy, Afgevaardigd bestuurder van VDAB, Jo Libeer, Afgevaardigd bestuurder van VOKA, Micheline Scheys, Secretaris generaal van het Departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse Gemeenschap en Olivier Willocx, Afgevaardigd bestuurder van BECI en Voorzitter van de Economisch Sociale Raad van het Brussels Gewest reageren op de beleidsaanbevelingen die doorheen de dag werden geformuleerd.

    In de voormiddag zullen vier bijzondere personen hun ervaringen over het werken met jongeren met het publiek delen: Céline Alvarez (FR), bezieler van een experimentele kleuterklas in Gennevilliers, Sihame El Kaouakibi (BE), Coördinator van « Let’s Go Urban » te Antwerpen, Pierre Pirard (BE), Afgevaardigd bestuurder van « Teach for Belgium » en Hiltje Rookmaker (NL), Directeur van de secundaire school Leon van Gelder te Groningen.

    De conferentie zal ook de bevindingen voorstellen en bespreken van 6 Belgische projecten die werken aan de sociale en economische integratie van jongeren en door de Stichting P&V ondersteund werden. Daarnaast zullen nog een tiental andere Belgische en internationale good practices aan het woord komen tijdens verschillende groepsateliers.

    Meer informatie over het programma van de studiedag vindt u hier." (Bron: nieuwsbrief Stichting P&V)
    Wanneer? 8.05.2015
    Waar? The Egg te Brussel
    Gratis, inschrijving verplicht