Welkom
Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.
Tagcloud
Amnesty International
arbeidsmarkt
Armoede
boeken
Brussel
communicatie
cultuur
cursussen
debat
demografie
deontologie
diversiteit
DOAJ
duurzame ontwikkeling
e-books
e-culture
economie
erfgoed
ethische aspecten
Europese Unie
films
filosofie
foto's
gehandicapten
gevangenen
gezondheidsdoelstellingen
gezondheidszorg
huisvesting
IASSW
ICSW
IFSW
IFTTT
informatievaardigheden
jongeren
levensverwachting
LexisNexis
lezingen
losbladige naslagwerken
mensenrechten
migratie
multimedia
naslagwerken
OCMW
OESO
ontwikkelingssamenwerking
op
Open Access
opleidingen
OSE
ouderen
Pearl Trees
personeelswerk
politiek
POW
preventie
psychologie
Sacharovprijs
samenlevingsopbouw
seksualiteit
Sociale School Heverlee
sociale wetgeving
sociologie
spelmateriaal
statistisch materiaal
straathoekwerk
studiedagen
Studielandschap SSH
taal
tentoonstellingen
The British Journal of Social Work Current Issue
thuislozen
thuiszorg
tijdschriftartikels
Unesco
Verslaving
vluchtelingen
VN-Klimaatconferentie
vrijwilligerswerk
vrouwenstudies
welzijnswerk
werelddagen
werkloosheid
Zoeken in deze blog:
zaterdag 19 december 2015
vrijdag 18 december 2015
Handboek interculturele competentie, aflev. 10
Aflevering 10 van het handboek interculturele competentie is bijgewerkt in Studielandschap SSH. Je vindt het losbladig naslagwerk binnen UDC-rubriek 325.
Aflevering 10 bevat 2 nieuwe bijdragen:
- LOTgenoten: een spel in een interculturele schoolcontext / Vera Hendrickx
- INDIGO: een kleurrijk (diversiteits)verhaal! / Joke Simons, Nele De Witte, Tina Vertommen, Veerle Hoflack, Freddy Mathyssen, Ine Bogaerts & Carolien Foucart
Handboek werken met vrijwilligers, aflev. 30
Aflevering 30 bevat een aantal nieuwe onderwerpen:
- demotivatoren in het vrijwilligerswerk
- van demotivatie naar motivatie
- vrijwilligerscontract en portretrecht
donderdag 17 december 2015
Colloquium ROMANI LUMA VZW in Gent
Een greep uit het programma:
9h45-10h00 Inleidende docu-film over Roma in Gent. (Bachelor proef Hanneke Vagenende – 2014)
10h00-10h25 Inleidende lezing over Roma en inburgering / integratie. Hoe gaat het beleid hier mee om? Hoe kijken Roma zelf er tegen aan? Met aandacht voor de schoolactoren als poort naar de tweede lezing. Joris Wauters (doctoraat CeMIS – Centrum voor Migratie en Interculturele Studies – Universiteit Antwerpen)
10h25-10h50 Lezing “Gelijke onderwijskansen voor Roma en woonwagenbewoners”. Over participatie, betrokkenheid, toegankelijkheid en doorstroming. Over ons onderwijssysteem, de mogelijkheden en beperkingen. Over wat er misschien wel nodig zou zijn. Deze lezing is een boeiende inleiding op de werkgroepen in de namiddag. Mogelijkheid tot vraagstelling. Koen Geurts (Foyer Brussel – Dienst Roma en woonwagenbewoners, auteur van “Roma in beweging”).
10h50-11h15 Netwerkmoment met koffie en thee.
11h15-11h30 inleidende korte video van Anneke Verschave (Pivokio) “Ik ben een Belgische zigeuner”.
11h30-12h30 Debat: Integratie Roma in een superdiverse samenleving. Burgerschap door de ogen van een superdiverse samenleving en vanuit de perspectieven van de Roma zelf.
Inleiding en moderator debat: Over superdiversiteit en Roma. Pascal Debruyne. (Postdoctoraal onderzoeker aan de UGent, vakgroep Conflict & Development Studies (Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen). Voorzitter vzw Uit De Marge).
Gaan in debat: Koen Geurts (Foyer Brussel – Dienst Roma en woonwagenbewoners, auteur van “Roma in beweging”) , Kim Janssens (Minderhedenforum, stafmedewerkster woonwagenbewoners en Roma), Imer Kajtazi (voorzitter Roma zelforganisatie ROMANO DZUVDIPE vzw en Roma Cultureel Centrum), Tibor Moczo (voorzitter Roma platform Gent, voorzitter Gentse Roma Zelforganisatie), Joris Wauters (doctoraat CeMIS – Centrum voor Migratie en Interculturele Studies – Universiteit Antwerpen.
Wanneer? Vrijdag 29 januari 2016
Waar? De Centrale: Turbinezaal
Meer informatie vind je hier.
maandag 14 december 2015
GRIP-brochure 'JA zeggen, JA doen'
GRIP wil de parlementsleden en alle beleidsmakers aanmoedigen en ondersteunen om werk te maken van de implementatie van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. Daarom de GRIP-brochure 'JA zeggen, JA doen': een reisgids voor parlementsleden en beleidsmakers bij de implementatie van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. in de vorm van een reisgids. De ‘reisgids’ focust - naast algemene informatie over het VN-verdrag - op thema’s als toegankelijkheid, gelijkheid voor de wet, zelfstandig wonen, deel uitmaken van de maatschappij, onderwijs en werkgelegenheid. Naast een beschrijving van de situatie in Vlaanderen wordt telkens vermeld wat beleidsmakers kunnen doen om een bepaald artikel te implementeren in het Vlaamse beleid. (Bron: website gripvzw.be)
vrijdag 11 december 2015
Manifesto for Adult Learning in the 21st Century
"Op 1 december lanceerde EAEA zijn manifest voor de volwasseneneducatie in het Europees Parlement. Het document schuift de belangrijkste doelstellingen naar voor van een ‘lerend Europa’.
Het Manifest wil beleidsmakers op Europees, nationaal en regionaal niveau informeren over de meerwaarde van de volwasseneneducatie en is ook bruikbaar voor pleitbezorgers van het leren van volwassenen. Europa moet in staat zijn om de toekomst positief tegemoet te treden en dit vergt de nodige vaardigheden, kennis en competenties.
Dit Manifest schuift zeven actuele Europese uitdagingen naar voor en informeert over de bijdrage die de volwasseneneducatie kan leveren om die aan te pakken.
1. Actief burgerschap, democratie en participatie. Burgers die deelnemen aan de volwasseneneducatie hebben meer vertrouwen in het politiek systeem en participeren meer aan de samenleving door te stemmen, door hun vrijwilligersengagement en door hun actieve rol in de gemeenschap.
2. Levensvaardigheden. Volwassenen die leren, voelen zich gezonder, hebben ook effectief een gezondere levensstijl, bouwen nieuwe sociale netwerken uit en ervaren een stijging van hun welzijn.
3. Sociale cohesie, rechtvaardigheid en gelijkheid. Volwasseneneducatie biedt veel kansen om de gelijkheid in een samenleving door te voeren en creëert een rechtvaardiger samenleving en meer economische groei.
4. Werkgelegenheid en digitalisering. Het leren op de werkplek is een belangrijk onderdeel van de participatie van volwassenen aan het levenslang leren. Volwasseneneducatie kan ook bijdragen aan het dichten van de digitale kloof.
5. Migratie en demografische veranderingen. Civiele educatie en intercultureel leren creëren een nieuwe mind-set die gekenmerkt wordt door actief burgerschap en gastvrijheid die op hun beurt de voorwaarden scheppen voor een integratievriendelijke cultuur. Taalvaardigheden en het aanleren van basiscompetenties geven migranten de kans om actieve burgers te worden in hun nieuw gastland. Ouderen die leren zijn actiever, engageren zich meer als vrijwilliger, werken langer en zijn ook gezonder.
6. Duurzaamheid. Europese burgers dienen goed geïnformeerd te worden over milieuvriendelijk consumptiegedrag en vervoer en over een efficiënt gebruik van energie . Deze informatie is belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe levenswijzen, nieuwe initiatieven en benaderingen. De volwasseneneducatie kan instaan zowel voor de kennisoverdracht, de ruimte voor het publieke debat als voor de creatie van alternatieven.
7. Europees beleid. De volwasseneducatie levert een volwaardige bijdrage aan de belangrijkste Europese beleidsstrategieën op het vlak van groei, tewerkstelling, rechtvaardigheid, sociale cohesie, actief burgerschap, de bestrijding van de armoede, klimaatsverandering, de interne markt, migratie en vrede." (Bron: website Socius.be)
woensdag 9 december 2015
vrijdag 4 december 2015
Filmfestival van Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Tussen 10 en 13 december organiseert Attac (Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij) voor de 16de keer een filmfestival met debatten in Brussel. Het programma en praktische informatie vind je hier en ook hier.
woensdag 2 december 2015
Nieuwe website Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk
Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk heeft een nieuwe website:
-Je vindt hier alle nieuws over vrijwilligerswerk voor organisaties en lokale besturen
-De website vrijwilligerswetgeving.be is eindelijk geïntegreerd, zodat je alles over wetgeving en vrijwilligerswerk samen op 1 plek vind. Handige schema’s om te downloaden helpen het overzicht bewaren.
-De goede praktijkenbank succesvolvrijwilligen werd vanonder het stof gehaald: bij dossiers vind je tips en tricks. Dit onderdeel zal zeker nog groeien. Tips en vragen zijn steeds welkom!
-De relevante publicaties kan je straks downloaden in onze online bib. Die komt weldra online, dus hou onze nieuwsbrief in de gaten. Nu vind je informatie over onze eigen publicaties alvast terug op deze website.
-Campagnewebsites: de Week van de Vrijwilliger en de Internationale Dag Vrijwilligerswerk hebben vanaf nu een eigen webstek: zo vind je alle nieuws en promomateriaal voor deze campagnes gemakkelijker terug.
-Test je kennis met een eerste testje over vergoedingen, handige modeldocumenten, en nog veel meer… We houden je op de hoogte van nieuwe tools en tips om te helpen bij je vrijwilligerswerk in de organisatie of gemeente, met onze nieuwsbrief.
Abonneren op:
Posts (Atom)