Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

maandag 22 oktober 2018

Wijzigingen in jobs, vacatures en vaardigheden


Bastiaensens, S., Cannaerts, N., De Vos, A. (2018). Viona studieopdracht: Wijzigingen in jobs, vacatures en vaardigheden. Onderzoeksrapport in het kader van het VIONA arbeidsmarktonderzoeksprogramma, Vlaamse Overheid, Departement WSE.

"Voorliggend VIONA-rapport heeft als doel inzicht te verschaffen in de (kwalitatieve) wijzigingen in vaardigheden die gevraagd worden op de Vlaamse arbeidsmarkt onder invloed van tendensen zoals digitalisering, nieuwe technologieën, globalisering en toenemende (internationale) reguleringen. Meer specifiek (1) brengen we de wijzigingen in vacatures in kaart vanaf 2010, en (2) onderzoeken we welke gevraagde competenties/competentieclusters voornamelijk aan wijziging onderhevig zijn versus stabiel blijven in vacatures.
Hiertoe werd een mixed-method benadering gehanteerd met enerzijds een kwantitatief data-analytisch semantisch onderzoek van vacatures en anderzijds een kwalitatieve studie om resultaten te interpreteren en projecties naar toekomstige evoluties en implicaties daarvan te maken.
Naast een aantal algemene tendenzen voor het geheel van de vacaturemarkt, gaat het rapport uitgebreider in op vier strategische domeinen waarin Vlaanderen internationaal sterk staat: ‘Engineering & Technology’, ‘Food’, ‘Life Sciences& Health’, ‘Sustainable Resources, Materials & Chemistry’ en ‘Smart logistics’.
De resultaten tonen aan dat over de jaren heen, in alle vacatures gemiddeld significant hogere eisen worden gesteld: niet enkel de vraag naar hard skills is toegenomen, ook de vraag naar soft skills kent een significante stijging.
De groei in vacatures, zo blijkt uit de interviews met experts, is zowel een gevolg van economische en technologische ontwikkelingen, als van socio-demografische evoluties die samen maken dat er heel wat openstaande vacatures zijn.
Trends zijn echter deels sector-specifiek en de impact ervan is afhankelijk is van hoe evoluties inwerken op de sector, hun jobs en bijgevolg vacatures. Wel komt er een belangrijke rode draad naar voor, het toenemend belang van leervermogen en aanpassingsvermogen.
Deze studie levert relevante inzichten op met het oog op matching tussen vraag en aanbod van competenties van toekomstige maar ook huidige werknemers. Ze toont ook het belang aan van een gepaste methodologie om tot gefundeerde inzichten te komen." (Bron: website werk.be)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten