Welkom
Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.
Tagcloud
Amnesty International
arbeidsmarkt
Armoede
boeken
Brussel
communicatie
cultuur
cursussen
debat
demografie
deontologie
diversiteit
DOAJ
duurzame ontwikkeling
e-books
e-culture
economie
erfgoed
ethische aspecten
Europese Unie
films
filosofie
foto's
gehandicapten
gevangenen
gezondheidsdoelstellingen
gezondheidszorg
huisvesting
IASSW
ICSW
IFSW
IFTTT
informatievaardigheden
jongeren
levensverwachting
LexisNexis
lezingen
losbladige naslagwerken
mensenrechten
migratie
multimedia
naslagwerken
OCMW
OESO
ontwikkelingssamenwerking
op
Open Access
opleidingen
OSE
ouderen
Pearl Trees
personeelswerk
politiek
POW
preventie
psychologie
Sacharovprijs
samenlevingsopbouw
seksualiteit
Sociale School Heverlee
sociale wetgeving
sociologie
spelmateriaal
statistisch materiaal
straathoekwerk
studiedagen
Studielandschap SSH
taal
tentoonstellingen
The British Journal of Social Work Current Issue
thuislozen
thuiszorg
tijdschriftartikels
Unesco
Verslaving
vluchtelingen
VN-Klimaatconferentie
vrijwilligerswerk
vrouwenstudies
welzijnswerk
werelddagen
werkloosheid
Zoeken in deze blog:
woensdag 19 december 2018
Een drievoudige inbedding voor kwetsbare gezinnen: over brugfiguren, brugorganisaties en hun netwerk’
Een drievoudige inbedding voor kwetsbare gezinnen: over brugfiguren, brugorganisaties en hun netwerk . Goedroen Juchtmans. HIVA, 2018.
"‘Overbruggen’ is meer dan een documentaire. Het is ook het samen realiseren van het rapport ‘Een drievoudige inbedding voor kwetsbare gezinnen: over brugfiguren, brugorganisaties en hun netwerk’. Het HIVA (KULeuven) nam de niet evidente opdracht aan om dit rapport te schrijven. Het volledige rapport vind je hier terug. In het magazine vind je een artikel ‘het rapport in een notendop’.
Waarom dit rapport?
We willen het werken met brugfiguren, maar nog belangrijker het realiseren van brugorganisaties in beeld brengen. Het rapport wil taal geven aan organisaties en beleid. Het rapport verwoordt inzichten en ondersteuning en biedt kapstokken aan. Om de strijd tegen armoede duurzaam te realiseren, met specifieke aandacht voor de meest kwetsbare gezinnen."
Leidraad bij de preventie van en omgang met regel- en normovertredend gedrag op school
Wegen naar nieuwe kansen: leidraad bij de preventie van en omgang met regel- en normovertredend gedrag op school / Jean-Marie Van Steenwinckel. Brussel: Departement onderwijs, 2018.
“Scholen krijgen soms te maken met leerlingen met probleemgedrag:
• Vaak gaat het om probleemgedrag van voorbijgaande aard als gevolg van de puberteit.
• Soms gaat het echter om signaalgedrag, waarachter een complexer onderliggend probleem schuilgaat.
Extreem probleemgedrag leidt in Vlaanderen nog te vaak tot een definitieve uitsluiting.
In het schooljaar 2017-2018 werd in het secundair onderwijs 0,73% van de leerlingen definitief uitgesloten: 3.333 leerlingen moesten op zoek naar een nieuwe school.
Om het aantal definitieve uitsluitingen omlaag te krijgen, is een leidraad opgesteld bij de preventie van en omgang met regel- en normovertredend gedrag: Wegen naar nieuwe kansen. De leidraad toont hoe de efficiëntie van een reactiebeleid beter kan door te investeren in de kwaliteit van de pedagogische relatie.”
dinsdag 18 december 2018
Ons geld: vrouwen en mannen over het belang van inkomen en economische zelfstandigheid voor vrouwen
Ons geld: vrouwen en mannen over het belang van inkomen en economische zelfstandigheid voor vrouwen / Wil Portegijs. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau, 2018.
"Het verhogen van de economische zelfstandigheid van vrouwen is al decennia lang een belangrijk doel in het emancipatiebeleid. Vrouwen zouden met betaald werk ten minste 70% van het minimumloon moeten verdienen. In 2017 gaat het dan om een netto inkomen van 950 euro in de maand. Dit bedrag is minimaal nodig om van te kunnen leven, mocht de vrouw er alleen voor komen te staan. Met 40% van de relaties die op de klippen lopen is dit geen denkbeeldige kans. Toch verdienen maar zes op de tien vrouwen genoeg om, in principe, van te kunnen leven. In dit onderzoek is nagegaan waarom vrouwen niet meer gaan werken om meer te verdienen. Vinden vrouwen het wel belangrijk om financieel op eigen benen te kunnen staan, ook als ze een partner hebben die genoeg verdient voor beiden? En wat verwachten deze partners eigenlijk van de vrouw op financieel gebied?"
"Het verhogen van de economische zelfstandigheid van vrouwen is al decennia lang een belangrijk doel in het emancipatiebeleid. Vrouwen zouden met betaald werk ten minste 70% van het minimumloon moeten verdienen. In 2017 gaat het dan om een netto inkomen van 950 euro in de maand. Dit bedrag is minimaal nodig om van te kunnen leven, mocht de vrouw er alleen voor komen te staan. Met 40% van de relaties die op de klippen lopen is dit geen denkbeeldige kans. Toch verdienen maar zes op de tien vrouwen genoeg om, in principe, van te kunnen leven. In dit onderzoek is nagegaan waarom vrouwen niet meer gaan werken om meer te verdienen. Vinden vrouwen het wel belangrijk om financieel op eigen benen te kunnen staan, ook als ze een partner hebben die genoeg verdient voor beiden? En wat verwachten deze partners eigenlijk van de vrouw op financieel gebied?"
maandag 17 december 2018
In en uit de sociale huisvesting. Dynamiek van het huurdersprofiel van 2006 tot 2016
Heylen, K. (2018). In en uit de sociale huisvesting. Dynamiek van het huurdersprofiel van 2006 tot 2016. Leuven: Steunpunt Wonen.
“In dit rapport werd een analyse gemaakt van de zittende huurders, en de in- en uitstroom van huurders bij woningen van sociale huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen. We analyseerden de dynamiek van het bewonersprofiel, waarbij zowel gegevens van huishoudens op de wachtlijst aan bod komen, als van de zittende en in- en uitstromende huurders in de periode 2006-2016. De data zijn afkomstig uit de VMSW-bestanden van kandidaat-huurders en zittende huurders. De methodologie bestaat uit bivariate analysetechnieken en technieken van duuranalyse of ‘survival analysis’. Met laatstgenoemde technieken kunnen de in- en uitstroomkansen worden geanalyseerd tijdens resp. de wachttijd en bewoning, voor verschillende huishoud- en woningkenmerken. Tot slot maakten we ook gebruik van longitudinale analysetechnieken, die ons toelieten om bepaalde kenmerken van de huurders (inkomen, huurprijs) te ‘volgen’ doorheen de tijd.
De resultaten toonden dat de residualisering van de sociale huursector zich niet terug heeft ingezet. Meer zelfs, de verhoging van de inkomensgrenzen in 2014 heeft er vermoedelijk voor gezorgd dat relatief meer huurders met hogere inkomens zijn ingestroomd in 2015 en 2016. Voorts stelden we vast dat de gemiddelde wachttijd de jongste jaren verder is toegenomen, en nog steeds het kortst is voor de laagste inkomens op de wachtlijst. Huurders die een interne mutatie (via voorrang) doormaken wachten gemiddeld een jaar minder lang dan nieuwe instromers. Onder de zittende huurders valt op dat de ‘veroudering’ zich ook doorzet bij de 65-plussers, en dat het aandeel alleenstaanden gestaag blijft toenemen. Relevant in het kader van de mogelijke beëindiging van tijdelijke huurcontracten is dat circa 11% ‘onderbezet’ woont en dat eind 2016 ongeveer 3 000 sociale huurders een referentie-inkomen hebben dat 3 jaar na elkaar meer dan 25% boven de inkomensgrens valt. Verder vonden we dat jonge huurders relatief snel terug uitstromen, terwijl de uitstroomkans lager ligt voor de hogere inkomens. Tot slot bleek uit enkele longitudinale analyses dat het inkomen van de sociale huurders gemiddeld toeneemt (tot de pensionering), en de impliciete subsidie afneemt, tijdens het verblijf in de sociale huursector.”
vrijdag 14 december 2018
De stad als setting van sociaal werk
Veldboer, L. (2018). De stad als setting van sociaal werk: werken aan het zwakste belang in een stad uit balans. Amsterdam: Hogeschool van Amsterdam, Lectoraat Sociaal Werken.
"Sociale uitsluiting is in Nederland vooral een verschijnsel van de grote steden. Een sociaal werker in de stad staat dus voor een flinke opgave. Tegelijkertijd bieden juist de verschillende settingen en domeinen van de stad ook aanknopingspunten. Lector Stedelijk Sociaal Werken dr. Lex Veldboer buigt zich in zijn rede over de kenmerkende omstandigheden, uitdagingen en vraagstukken van sociaal werken in een grote stad."
donderdag 13 december 2018
woensdag 12 december 2018
Touch in the Helping Professions: Research, Practice, and Ethics
Touch in the Helping Professions: Research, Practice, and Ethics / Martin Rovers, Judith Malette, Manal Guirguis-Younger. University of Ottawa press, 2017.
“Touch may well be one of the least understood or talked about subjects in the helping professions. A discussion on the importance and ethics of positive, caring, and appropriate touch in professions such as teaching, nursing and counselling is long overdue. Touch in the Helping Professions delivers just that, weaving together scholarly evidence, research and clinical practice from a wide range of perspectives encompassing philosophy, theology, psychology, and anthropology to challenge assumptions about the role of touch in the helping professions.
The contributors to the volume focus not only on the overarching roles of gender, age, culture and life experience, but go beyond to encompass canine-assisted therapy, touch deprivation, sacred objects, as well as key ethical considerations. The prevailing lack of dialogue, due to fear of contravening ethical boundaries, has stood in the way of an open and responsible discussion on the use of touch in therapy. Touch in the Helping Professions is a welcome and much needed contribution to the field—a window onto a fundamental need.”
dinsdag 11 december 2018
maandag 10 december 2018
Naar een stimulerend kunstopdrachtenbeleid voor de publieke ruimte in Vlaanderen: 8 aanbevelingen voor beleid en praktijk
Naar een stimulerend kunstopdrachtenbeleid voor de publieke ruimte in Vlaanderen: 8 aanbevelingen voor beleid en praktijk / Katrien Laenen & An Seurinck. Kunstenpunt, 2018.
“De Pilootprojecten Kunst in Opdracht gingen in 2014 van start als onderzoek naar nieuwe pistes rond kunst voor de publieke ruimte. Welke lessen kunnen we na vier jaar trekken? Alle inzichten worden nu verzameld in een publicatie met acht aanbevelingen voor beleid en praktijk.
Het traject ‘Pilootprojecten Kunst in Opdracht’ wilde onderzoeken wat kunst in de publieke ruimte kan betekenen in de 21ste eeuw. Aan de hand van vijf concrete realisaties in Gent, Genk, Aalst, Herzele en Antwerpen werden heel wat inzichten verzameld.
Het vierjarige leertraject krijgt nu een neerslag in de publicatie ‘Naar een stimulerend kunstopdrachtenbeleid voor de publieke ruimte in Vlaanderen: 8 aanbevelingen voor beleid en praktijk’. Deze aanbevelingen kunnen zowel op Vlaams als op lokaal niveau op korte en lange termijn leiden tot concrete acties voor en door beleid en praktijk. “
“De Pilootprojecten Kunst in Opdracht gingen in 2014 van start als onderzoek naar nieuwe pistes rond kunst voor de publieke ruimte. Welke lessen kunnen we na vier jaar trekken? Alle inzichten worden nu verzameld in een publicatie met acht aanbevelingen voor beleid en praktijk.
Het traject ‘Pilootprojecten Kunst in Opdracht’ wilde onderzoeken wat kunst in de publieke ruimte kan betekenen in de 21ste eeuw. Aan de hand van vijf concrete realisaties in Gent, Genk, Aalst, Herzele en Antwerpen werden heel wat inzichten verzameld.
Het vierjarige leertraject krijgt nu een neerslag in de publicatie ‘Naar een stimulerend kunstopdrachtenbeleid voor de publieke ruimte in Vlaanderen: 8 aanbevelingen voor beleid en praktijk’. Deze aanbevelingen kunnen zowel op Vlaams als op lokaal niveau op korte en lange termijn leiden tot concrete acties voor en door beleid en praktijk. “
Zorgcontinuïteit voor suïcidale personen: leidraad en tools
Zorgcontinuïteit voor suïcisale personen: leidraad en tools / Eva Dumon, Saskia Aerts, Nanouschka Verhamme, Gwendolyn Portzky. VLESP, 2018.
"Deze leidraad biedt aanbevelingen en tools ter verbetering van de continuïteit van zorg voor suïcidale personen. Centraal staan de samenwerking en informatie uitwisseling tussen verschillende zorginstanties en de follow-up van suïcidale personen.
De leidraad bestaat uit volgende onderdelen:
Wat zijn kritische momenten in de zorg voor suïcidale personen?
Wat zijn mogelijke taken van de verschillende betrokken professionelen?
Welke tools en praktijkvoorbeelden zijn voorhanden?
Hoe ontwikkel en implementeer je netwerken en strategieën?"
"Deze leidraad biedt aanbevelingen en tools ter verbetering van de continuïteit van zorg voor suïcidale personen. Centraal staan de samenwerking en informatie uitwisseling tussen verschillende zorginstanties en de follow-up van suïcidale personen.
De leidraad bestaat uit volgende onderdelen:
Wat zijn kritische momenten in de zorg voor suïcidale personen?
Wat zijn mogelijke taken van de verschillende betrokken professionelen?
Welke tools en praktijkvoorbeelden zijn voorhanden?
Hoe ontwikkel en implementeer je netwerken en strategieën?"
donderdag 6 december 2018
Myriadoc 8: Terugkeer, detentie en verwijdering
Terugkeer, detentie en verwijdering: recht op gezinsleven in het gedrang / Myria. Myriadoc 8 - december 2018.
"Dit rapport houdt het Belgische beleid op het vlak van terugkeer, detentie en verwijdering van vreemdelingen kritisch tegen het licht en presenteert recente cijfers. Net zoals Myria’s laatste migratieverslag focust het rapport op kwesties die verband houden met het recht op een gezinsleven van personen in detentie. Myria formuleert aanbevelingen om het respect voor de mensenrechten van die personen te verbeteren."
woensdag 5 december 2018
ILO Global Estimates on International Migrant Workers
ILO Global Estimates on International Migrant Workers – Results and Methodology. 2nd ed. International Labour Office - Geneva: ILO, 2018
"If the right policies are in place, labour migration can help countries respond to shifts in labour supply and demand, stimulate innovation and sustainable development, and transfer and update skills. However, a lack of international standards regarding concepts, definitions and methodologies for measuring labour migration data still needs to be addressed.
This report gives global and regional estimates, broken down by income group, gender and age. It also describes the data, sources and methodology used, as well as the corresponding limitations.
The report seeks to contribute to the 2018 Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration and to achieving SDG targets 8.8 and 10.7."
Good Jobs for All in a Changing World of Work: the OECD Jobs Strategy
OECD (2018), Good Jobs for All in a Changing World of Work: The OECD Jobs Strategy, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/9789264308817-en.
"The labour markets of OECD and emerging economies are undergoing major transformations. The widespread slow-down in productivity and wage growth and high levels of income inequality in many countries are coupled with structural changes linked to the digital revolution, globalisation and demographic changes. These deep and rapid transformations raise new challenges for policy makers. The aim of the new OECD Jobs Strategy is to help countries addressing these challenges. It provides detailed policy recommendations across a broad range of policy areas. The new Jobs Strategy, in particular, goes beyond job quantity and considers job quality and inclusiveness as central policy priorities, while emphasising the importance of resilience and adaptability for good economic and labour market performance in a changing world of work. The key message is that flexibility-enhancing policies in product and labour markets are necessary but not sufficient. Policies and institutions that protect workers, foster inclusiveness and allow workers and firms to make the most of ongoing changes are also needed to promote good and sustainable outcomes."
Onderzoeksrapport Apestaartjaren: online burgerschap bij jongeren
"Met Apestaartjaren houden Mediawijs, Mediaraven en imec-MICT-UGent elke twee jaar het vergrootglas boven het mediagebruik en -bezit bij jongeren. We vroegen ons af in welke mate jongeren zich ontpoppen tot actievere burgers in het digitale tijdperk. De bevindingen vatten we samen in een nieuw onderzoeksrapport."
maandag 3 december 2018
Abonneren op:
Posts (Atom)