Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

woensdag 13 maart 2013

Made in Flanders: studiedag over het migrantenmiddenveld, 20/4 in Mechelen



Eind 2008 startten KADOC en Amsab-ISG het project stafkaart van het migrantenmiddenveld en zijn erfgoed in Vlaanderen en Brussel, een zoektocht en een prospectieronde naar het diverse verenigingsleven van migranten en hun rijke culturele tradities. Ter afronding van dit bijzondere parcours organiseren de twee instellingen op zaterdag 20 april 2013 een workshop in Mechelen. In de voormiddag geven we de aftrap met een algemene reflectie over migrantenerfgoed en -middenveld door de Nederlandse historicus Leo Lucassen (Universiteit Leiden) en sociologe-antropologe Nadia Fadil (KU Leuven). Nadien volgt een uitgebreide toelichting bij het stafkaartproject door de projectmedewerkers Piet Creve en Karim Ettourki.
In de namiddag worden een aantal bijzondere erfgoedprojecten voor het voetlicht gebracht. Historica Annemarie Cottaar (Centrum voor de Geschiedenis van Migranten – Leiden) licht een project over de Spaanse aanwezigheid in Nederland toe. Nadien volgt de presentatie van enkele erfgoed-initiatieven uit Vlaanderen: Lieve Willekens (MAS) staat stil bij het project Spoorzoekers in Antwerpen en Aaldert Prins (Evadoc) bespreekt het protestants-evangelische migrantenerfgoed. Ter afsluiting geven we het woord aan Mohammed Chakkar (Federatie van Marokkaanse Verenigingen) en Selamet Belkiran (Unie van Turkse Verenigingen) die voor 2014 een herdenkingsproject uitwerken over 50 jaar Marokkaans en Turks erfgoed in Vlaanderen.
Na de erfgoedprojecten schuiven Jan De Maeyer (KADOC), Geert van Goethem (Amsab-ISG), Naïma Charkaoui (Minderhedenforum) en Katrijn D’hamers (FARO) aan tafel voor een kritische reflectie over de plaats van migrantenerfgoed in de erfgoedsector. Dit kritische panelgesprek, dat ook open staat voor vragen uit het publiek, zal geleid worden door Meryem Kaçar. Het afsluitend woord is voor het Agentschap Kunsten en Erfgoed. (Bron: brochure Made in Flanders)

Het volledige programma vind je hier.
Deelname is gratis, lunch kost 10 Euro.

PLAATS:
LAMOT
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen
DATUM:
Zaterdag 20 april 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten