Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

donderdag 22 december 2016

Aflev. 12 handboek interculturele competentie

Aflevering 12 van Politeia's handboek interculturele competentie bevat 2 bijdrages:
-Een simulatiespel over culturele botsingen / Helga Schepers (Methodieken 9: 1-20)
-Zoeken en vinden, verschillen verbinden: interculturele competentie doceren aan studenten sociaal werk en toegepaste psychologie / Fanny Matheusen & Myriam Koning (Sectoren: onderwijs 1: 1-25)

Je vindt het handboek in rubriek 325 van het Studielandschap SSH.

woensdag 21 december 2016

Armoede en Sociale Uitsluiting. Jaarboek 2016 - Blik op energiearmoede


Jaarboek armoede en sociale uitsluiting 2016: blik op energiearmoede / Stijn Oosterlynck, Peter Raeymaeckers, Jill Coene, Bart Delbeke, Pascal Debruyne & Tuur Ghys (red.)

"Centrum OASeS stelde op 7 december 2016 het vernieuwde 25ste Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting voor. Het boek focust op één centraal thema (energiearmoede) en is enkel digitaal (gratis) beschikbaar.

Hoe moeten we energiearmoede definiëren? Wat zijn oorzaken en gevolgen? Is het niet een aspect van een meer algemene armoedeproblematiek? We schetsen het energiearmoedebeleid in Vlaanderen en stellen de cijfers aan u voor. Hoe omvangrijk is het probleem? Daarbij vertrekken we niet enkel van een ‘observeerbare’ vorm van energiearmoede. Al te vaak leggen mensen zichzelf beperkingen op. Deze ‘verborgen’ energiearmoede trachten we mee in kaart te brengen. We bekijken ook de nauw verwante problematiek van waterarmoede. De analyse wordt aangevuld met een berekening van het budget dat gezinnen minimaal nodig hebben voor energie. Naast deze kwantitatieve hoofdstukken, belichten we energiearmoede vanuit een kwalitatieve invalshoek. Hoe gaan mensen met een beperkt budget ermee om? We laten ook het bredere werk- en middenveld aan het woord. Zo wordt bijvoorbeeld een goede praktijk in de strijd tegen energiearmoede in detail toegelicht: ‘inclusieve wijkrenovatie’ in de Gentse Dampoort. Vanuit de ervaringen van mensen in armoede worden ook beleidsaanbevelingen geformuleerd." (Bron: website uantwerpen.be)

Themanummer over minderjarige asielzoekers in Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg, 48(2016)5 bracht in oktober een themanummer uit over minderjarige asielzoekers.

maandag 19 december 2016

Genderdataportaal Gender.Brussels


Wat is de situatie van vrouwen en mannen in Brussel? Wat doet men in het Brussels Gewest om gendergelijkheid te bevorderen? Welke zijn de instanties bevoegd voor gendergelijkheid? Tot wie kan men zich richten bij klachten?
Op Gender.brussels vind je antwoorden. Gender.Brussels is een samenwerking tussen Amazone, Kruispunt Gendergelijkheid en het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG).

woensdag 14 december 2016

Our World in Data (OWID)


"Our World in Data (OWID) is an online publication that shows how living conditions are changing. The aim is to give a global overview and to show changes over the very long run, so that we can see where we are coming from and where we are today.

Our World in Data communicates this empirical knowledge in two ways:

1. through data visualizations – charts and maps.
2. by presenting the academic research on global development that explains what drives the changes that we see and what the consequences of these changes are.

The publication is produced at the University of Oxford and currently created by a team of three: The economist Esteban Ortiz Ospina, the web developer Jaiden Mispy, and the founder of the publication Max Roser."

maandag 12 december 2016

Film 22/12/2016: L'Africain qui voulait voler

Donderdag 22 december vertoont bibliotheek Tweebronnen de documentaire L'Africain qui voulait voler (Gabon 2014, Samantha Biffot): "Luc Bendza, een jonge Gabonees, droomt ervan te vliegen zoals de strijders in de martialartsfilms. In de jaren tachtig verhuist Bendza, als een van de allereerste Afrikanen, naar China. Hij realiseert zijn droom en wordt meester in de kungfudiscipline wushu. Hij speelt in verschillende martialartsfilms naast Jackie Chan. Bendza wordt een uithangbord voor de Chinese autoriteiten. Een symbool voor de opening van China naar de wereld, te beginnen met Afrika. Een positief migratieverhaal. "

Wanneer? 19u30, 22/12/2016
Waar? bibliotheek Tweebronnen, Leuven
Organisator: Afrika Filmfestival, meer info vind je hier

Artikel in de kijker: Superdiversiteit: the next level, kunnen sociale professionals maatwerk blijven leveren?

Superdiversiteit: the next level: kunnen sociale professionals maatwerk blijven leveren? / Dirk Geldof. In: Sociaal.net/analyse XL, 9/12/2016

Aan de balie van het Studielandschap SSH vind je momenteel een themastand rond 'superdiversiteit'.

zondag 11 december 2016

Cultuurzaam: Toolkit voor een duurzame cultuur-, jeugd- en mediasector


De website Cultuurzaam.be verzamelt een reeks ‘tools’ of instrumenten die organisaties en professionals uit de cultuur-, jeugd- en mediasector kunnen gebruiken om systematisch hun energieverbruik en CO2-uitstoot te verlagen.

woensdag 30 november 2016

Studiedag aanpak van intrafamiliaal geweld

Op dinsdag 14 februari 2017 laat de provincie Antwerpen je op een de studiedag 'Stop in the name of love' kennismaken met een versterkte aanpak van intrafamiliaal geweld: Time-outprojecten die in de eerste plaats gericht zijn op de plegers van gezinsgeweld. De Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg van Antwerpen en Mechelen en het Centrum Algemeen Welzijnswerk van Turnhout ontwikkelden daarvoor therapeutische sessies in groep, individueel of met het koppel. Met deze projecten willen ze het gezinsgeweld doen stoppen en vermijden dat de pleger hervalt.
Hulpverleners geven een overzicht van het hulpaanbod en tonen hoe ze te werk gaan, clinici geven hun kijk op de dadertherapieën en ook het parket deelt zijn visie over deze aanpak.
Onderzoekers maakten een studie en doen hun belangrijkste bevindingen uit de doeken; ook geven ze beleidsaanbevelingen mee.
Therapeuten en psychologen, academici en studenten, (gezinsondersteunende) hulpverleners, artsen, medewerkers van overheid, justitie, politie… Iedereen is welkom.
Deelname is gratis.

Meer informatie vind je hier.

Gezondheidsconferentie Preventie 2016

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen en Zorg en Gezondheid organiseren op 16 en 17 december een Gezondheidsconferentie Preventie in het Gentse ICC.
Het programma vind je hier.
Online inschrijven is verplicht en kan tot 11 december 2016

woensdag 23 november 2016

Gelijkekansenuurtje: lezing over armoede en milieudoelstellingen



Hoe kan duurzame armoedebestrijding een solidaire samenleving vorm geven?
Low Impact Man, Steven Vromman, neemt ons aan de hand van verhalen, eco-comedy en voorbeelden mee naar een toekomst zonder armoede. Een verhaal over nieuwe helden en nieuwe mogelijkheden. Met een vleugje humor en veel concrete voorbeelden krijg je tips en inspiratie voor het nieuwe tijdperk dat op komst is. Want zoals het oude Chinese spreekwoord al wist te vertellen: "het is beter een kaars aan te steken dan te klagen over de duisternis".


Organisator: Cel gelijke kansen, Tel. 016-26 73 94, gelijkekansen@vlaamsbrabant.be
Wanneer: vrijdag 02 december 2016 van 12.30 tot 13.30 uur
Locatie: Provinciehuis Vlaams-Brabant, Provincieplein 1 - 3010 Leuven
Prijs: gratis

vrijdag 18 november 2016

Colloquium "De Brusselse digitale burger"


De ontwikkeling en het gebruik van applicaties, smartphones, tablets en sociale media hebben de stad geleidelijk veranderd in een intelligente en hyper-geconnecteerde ruimte: de Smart City. Dag na dag biedt ze haar burgers nieuwe oplossingen.
Maar wat met groepen die niet over een toegang tot deze technologieën beschikken? Hoe kunnen deze worden begeleid?
Wat zijn de uitdagingen voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Ontdek tijdens het colloquium “De Brusselse digitale burger” aan de hand van de adviezen van experts en de interactieve workshops waarin ideeën kunnen worden uitgewisseld,hoe het Gewest steeds kan blijven evolueren rekening houdend met alle burgers.

Wanneer? 30 november, 9u-16u30
Waar? Square Brussels Meeting Center, Kunstberg – 1000 Brussel

Schrijf u vóór 23 november 2016 in: per e-mail naar easy@gob.brussels per telefoon op 02/800.30.04
Meer info vind je hier

woensdag 16 november 2016

SSH Uitnodiging Projectbeurs opleiding SRW, Creatieve Professionaliteit


Ook dit jaar zijn 200 studenten van de opleiding SRW, kinderen, jongeren en welzijn bezig met creatieve projecten voor het werkveld: een film over het leven in een leefgroep in de bijzondere jeugdzorg, een spel over opvoedingskwaliteiten voor gezinsbegeleiding in de kinder- en jeugdpsychiatrie, workshops over talenten in het lager onderwijs,... Dit is maar een greep uit de 45 projecten waar onze studenten enthousiast mee bezig zijn.

De studenten kozen zelf uit de 45 projecten waar ze voor wilden gaan, zodat we zoveel mogelijk motivatie, energie en talent samen brengen om hun projecten tot een goed einde te brengen. Vele studenten zijn erg enthousiast bezig met hun project en met het eindresultaat.

Het eindresultaat van deze projecten wordt getoond op onze projectbeurs, de donderdag voor de kerstvakantie.

Kom supporteren, laat je inspireren!

Wij nodigen je uit op de projectbeurs op donderdag 22 december van 9u30 tot 12u00, in de campus Sociale School, Groeneweg 151, 3001 Heverlee.


Schrijf je in (liefst) ten laatste donderdag 15 december. Zo kunnen we je beter onthalen!

Mail dan jouw naam als contactpersoon, telefoonnummer, naam organisatie, aantal deelnemers met hun naam door naar sven.vanderaa@ucll.be.

Open Forumdag in deSingel Antwerpen

Op zaterdag 10 december organiseert het Minderhedenforum de Open Forumdag in deSingel in Antwerpen.
Die dag zijn er allerlei paneldebatten met o.a. Etnisch-culturele minderheden: de blinde vlek bij armoedebestrijding:
Panel:
Samira Bendadi (journaliste MO*) in gesprek met
• Meryem Kanmaz (Expert armoede bij etnisch-culturele minderheden)
• Anushik Matevosian (FMDO)
• Gülser Talancioglu (Het Vonkje / Turkse Unie)
Meer info over andere debatten en inschrijvingsformulier (verplicht):
http://openforumdag.be/

maandag 14 november 2016

Online rapporten armoede-analyse

Welzijnsbarometer: Brussels armoederapport 2016:
Dit document is de twaalfde editie van de Welzijnsbarometer.
Verschillende aspecten worden behandeld in de barometer: demografie, inkomen, tewerkstelling, huisvesting, opleiding en gezondheid.
De armoede-indicatoren tonen jaar na jaar aan dat een groot aantal Brusselaars in moeilijke omstandigheden leeft. In een context van een sterke demografische groei en de overdracht van bepaalde bevoegdheden van de federale overheid naar de deelstaten, wordt het Brussels Gewest geconfronteerd met belangrijke uitdagingen op vlak van huisvesting, tewerkstelling, scholing, gezondheid en bijstand aan personen zoals aangetoond wordt door de indicatoren van deze Welzijnsbarometer. (Bron: website observatbru.be)

Analyse - Multidimensionale analyse van de armoede:
"SILC (Statistics on Income and Living Conditions) is de Europese referentie-enquête om armoedeindicatoren te produceren en wordt inhoudelijk en methodologisch gecoördineerd door Eurostat, de statistische dienst van de Europese Commissie. Inhoudelijk focust de enquête op de inkomens-en levensomstandigheden van onze bevolking. Naast gegevens over het inkomen in strikte zin, biedt de enquête een brede waaier aan informatie over bv. gezondheid, huisvesting, werksituatie, welzijn, onderwijs en sociale uitsluiting. Dankzij deze beschikbare gegevens over belangrijke dimensies van de samenleving, is de enquête in Europese beleidskringen uitgegroeid tot een unieke bron van evidence-based beslissingen. Verder in dit artikel wordt er getracht om een overzicht te geven van dit krachtig meetinstrument en de diversiteit aan informatie die daarin aanwezig is, en meer bepaald over de talrijke dimensies van armoede." (Bron: website http://statbel.fgov.be)

vrijdag 11 november 2016

Welcome to Dollar Street – where country stereotypes fall apart

https://www.gapminder.org/dollar-street/
"Imagine the world as a street. All houses are lined up by income, the poor living to the left and the rich to the right. Everybody else somewhere in between. Where would you live? Would your life look different than your neighbours’ from other parts of the world, who share the same income level? Welcome!"
(Bron: website gapminder.org)

woensdag 9 november 2016

Unesco-rapport: Culture: Urban Future

Culture: urban future : global report on culture for sustainable urban development / Unesco, 2016

Het rapport formuleert een aantal aanbevelingen gericht op: het erkennen en bevorderen van culturele diversiteit voor steden, het integreren van cultuur om stedelijk geweld tegen te gaan, het zorgen voor investeringen om cultuur, cultureel erfgoed en creativiteit te stimuleren en een plaats te geven in de stedelijke planning. (Bron: website unesco-vlaanderen.be)



dinsdag 8 november 2016

Nominaties voor Cera-prijs 2017

D’broej- Centrum West (Brussel), Samenlevingsopbouw stad Antwerpen, de RuimteVaart (Leuven) en vzw AjKo uit Kortrijk zijn genomineerd voor de Cera-prijs Jeugdwelzijnswerk Bouwt Bruggen. De uitreiking van de Cera-prijs vindt plaats op 10 november om 15u tijdens het jaarlijks congres van het jeugdwelzijnswerk in het stadhuis van Gent.
Meer info vind je hier.

Online PALA-publicaties


Ik wil niet sterven aan globalisering


Re.imagining activism: a practical guide for the great transition

vrijdag 4 november 2016

Rapport: ‘Ceci n’est pas un demandeur d’asile…’

2015 was een berucht jaar in de geschiedenis van het asiel- en migratiebeleid. Door de grote vluchtelingenstroom paste onze regering een paar crisismaatregelen toe. Vluchtelingenwerk volgde een jaar lang dit crisisbeleid nauw op en goot dit in het rapport ‘Ceci n’est pas un demandeur d’asile…'.

Reflectienamiddag: kunnen Vlaanderen en Brussel wat leren van de participatiesamenleving?


"In Nederland woedt er een hevig debat over de zogeheten 'participatiesamenleving'. Bij ons gebeurt dat stommelings", zei oud minister en groen boegbeeld Mieke Vogels deze zomer in de krant De Morgen. "Ik ben bang dat we over tien jaar gaan zeggen dat we deze hele revolutie onbewust hebben laten passeren." Niet zonder slag of stoot als het van De Wakkere Burger afhangt. Op 24 november organiseren de organiatie een kritische reflectienamiddag over dit thema. Laat dit dé aanzet zijn om het debat op het scherpst van de snede te voeren.

Waar? Muntpunt, zaal Mallemunt. Munt 6, 1000 Brussel.
Wanneer? Donderdagnamiddag 24 november van 13u -17u
Meer info en inschrijvingsvoorwaarden vind je hier.

woensdag 26 oktober 2016

Handboek schuldbemiddeling, aflev.57

In de juridisch handleiding van het handboek schuldbemiddeling werden aanpassing aangebracht in:
-II. Partijen in de schuldbemiddeling (Robin van Trigt)
-IV. Schuldendelging (Marijn De Ruysscher)
-VI. Collectieve schuldenregeling (Rik Marynissen)
-VII. Zelfstandigen en schulden (Hanne Onraedt)
-X. Bankdiensten en verzekeringen (Marijn De Ruysscher)

Open-Access Meta-Search

Open-Access Meta-Search

woensdag 19 oktober 2016

Congres 2016 : Jeugdwelzijnswerk: strijd om de essentie!


Uit De Marge vzw organiseert elk jaar in november het congres van het jeugdwelzijnswerk. Dit jaar is het thema 'Jeugdwelzijnswerk: strijd om de essentie!'. Het congres vindt plaats in Gent op donderdag 10 november 2016. Inschrijven voor niet-leden kost 30 EUR.

Meer info over het programma en inschrijvingsvoorwaarden vind je hier.

Kansengroepen in cijfers

De FOT barometer, een kansengroepbarometer met focus op talent, is gericht op 4 kansengroepen: de personen met een arbeidshandicap, de personen geboren buiten EU, de lagergeschoolden en de 55-plussers.

woensdag 12 oktober 2016

Handboek familiaal geweld, aflev. 15


Aflevering 15 bevat:
-Hoe de detectie van kindermishandeling verbeteren / Irm Vinck, Wendy Christiaans, Pascale Jonckheer, Gigi Veerman e.a.
-Tienerpooiers en hun slachtoffers in Vlaanderen / Emilie Van Limbergen
-Seksueel geweld / Anne Kesteloot

Handboek familiaal geweld vind je in UDC-rubriek 343.6 BLO.

maandag 10 oktober 2016

Studiedag 'Groene kansen voor welzijn op maat'

Prorgramma:
9.30 uur Onthaal
10 uur Verwelkoming
10.10 uur Inleidend woord - Jo Vandeurzen, Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
10.30 uur ‘De zorgboerderij als zingever. Een filosofische benadering.’ - Prof. Johan Braeckman, UGent
11.00 uur Zorgboerin, zorggast en hulpverlener: de hoofdactoren van Groene Zorg samen op de sofa
11.20 uur Groene Zorg vandaag - Joris Van Olmen, voorzitter Steunpunt Groene Zorg
11.30 uur Pauze
12 uur Panel ‘De zorgboerderij als welzijnspartner’
Het panel reageert op de indrukken, vragen en verwachtingen van betrokken
personen en instanties.
Moderator: Frank Cuyt
Panelleden: Ludewei Pauwelyn (Zorgnet-Icuro), Joris Van Puyenbroeck
(Odisee), Willem Rombaut (Steunpunt Groene Zorg), Koen Oosthuyse (O.C. Sint-Idesbald)
13 uur Slotbeschouwing - Min Berghmans (Steunpunt Jeugdhulp)
13.15 uur Broodjeslunch



Wanneer? donderdag 10 november 2016
Waar? KBC Auditorium Brussel (Havenlaan)
Prijs: 10 EUR/pers
Inschrijvingsformulier en meer info vind je hier.

De maat van lokale netwerken: kwantitatieve analyse van de lokale netwerken vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede

Bart Bozek, Peter Raeymaeckers en Jill Coene (2016) De maat van lokale netwerken. Kwantitatieve analyse van de lokale netwerken vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede. Dēmos onderzoeksrapport 2016/1. Brussel

Codex cultuur- & vrijetijdsbeleid, aflev. 38


In aflevring 38 werden de delen 'lokaal cultuurbeleid', 'cultureel erfgoed', 'intergemeentelijke samenwerking' en 'auteursrechten' aangepast.
Het losbladignaslagwerk vind je binnen UDC-rubriek 008 van het studielandschap SSH.

Artikel in de kijker op Sociaal.net: Tendering bedreigt kwaliteit van sociaal werk

Hans Grymonprez, Jan Naert, Pascal Debruyne, Peter Raeymaeckers, Koen Hermans, Rudi Roose hebben grote bedenkingen bij de evolutie waarbij hulpvoorzieningen via openbare aanbesteding een marktwaarde krijgen en schrijven in naam van Vlaamse opleidingen sociaal werk hierover een opinie op Sociaal.net.

Tendering bedreigt kwaliteit van sociaal werk: Vlaamse opleidingen weerleggen voordelen van marktlogica / Hans Grymonprez, Jan Naert, Pascal Debruyne, Peter Raeymaeckers, Koen Hermans, Rudi Roos. Sociaal.net: 10.10.2016.

vrijdag 7 oktober 2016

Derde Federaal Plan Armoedebestrijding

"Op de ministerraad van 20 juli 2016 werd het voorstel van staatssecretaris voor Armoedebestrijding Elke Sleurs over het derde Federaal Plan Armoedebestrijding (2016-2019) goedgekeurd.

De doelstellingen zijn gebaseerd op het Nationaal hervormingsprogramma, het Nationaal Sociaal Rapport en het vorige Federaal Plan Armoedebestrijding. Elke strategische doelstelling bestaat uit operationele doelstellingen en concrete acties.

Het plan heeft de volgende strategische doelstellingen:

de sociale bescherming van de bevolking verzekeren
de kinderarmoede terugdringen
de toegang tot arbeid versterken door de sociale en professionele activering
dakloosheid en slechte huisvesting bestrijden
het recht op gezondheid waarborgen
overheidsdiensten toegankelijker maken voor de kwetsbare personen."
(Bron: website mi-is.be)

woensdag 5 oktober 2016

40 Jaar OCMW


Naar aanleiding van het 40 jarig bestaan van de OCMW’s organiseert de POD Maatschappelijke Integratie op donderdag 15 december 2016 van 8u30 tot 16u30 een evenement om de werking van de OCMW’s en de mensen die ze helpen in de kijker te zetten.
Meer info vind je hier.