Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

donderdag 25 februari 2016

Pictogrammendatabank vzw De Rand


Trajectbegeleiders, consulenten, maatschappelijk werkers, leerkrachten, … kunnen pictogrammen gebruiken als hulpmiddel om met anderstaligen te communiceren.
Vzw de Rand verzamelde pictogrammen over allerlei thema’s in een pictogrammendatabank en in pictogrammenboekjes.

Meer info vind je hier.

(Bron: kruispuntmi.be)

woensdag 24 februari 2016

Voorstelling onderzoek 'Vrije tijd van kinderen en jongeren met een handicap'


De afdeling Jeugd gaf aan Artesis Plantijn Hogeschool de opdracht om een onderzoek te voeren naar de mate waarin kinderen en jongeren tussen zes en achttien jaar met een handicap een passend vrijetijdsaanbod kunnen vinden en naar welke rol het bestaande jeugdwerkaanbod daarin speelt.

Daarbij stonden drie onderzoeksvragen centraal:
-In welke mate maken kinderen en jongeren met een handicap gebruik van het bestaande jeugdwerkaanbod? Welke redenen en drempels spelen een rol in (non-)participatie? Hebben ze daarbij een voorkeur voor specifieke of inclusieve initiatieven?
-Hoe beleven kinderen en jongeren met een handicap hun deelname aan het aanbod? Welke elementen dragen bij tot een kwaliteitsvol aanbod? Voldoet het aanbod aan hun verwachtingen? Wat zijn hun ervaringen met infrastructuur, begeleiding, plaats en tijd, bereikbaarheid,... ?
-Wat zijn de andere vrijetijdsactiviteiten waaraan kinderen en jongeren met een handicap deelnemen? Welke plaats neemt het jeugdwerkaanbod in in de vrije tijd van kinderen en jongeren met een handicap?

Op woensdag 9 maart in de namiddag stellen de afdeling Jeugd en de onderzoekers van Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen de resultaten voor van het onderzoek voor in de Koninklijke Bibliotheek van België, Kunstberg (ingang "Gutenberg").
Inschrijven is verplicht en kan tot uiterlijk 4 maart 2016 via het online formulier.
De deelname aan de studiedag is gratis.
Meer info vind je hier.

(bron: website sociaalcultureel.be)

maandag 22 februari 2016

Lezing Marcel Spierts 3.03, Sociale School Heverlee

Marcel Spierts houdt op 3 maart, 13u30 in de Sociale School Heverlee een lezing 'Over stille krachten, onze missie en een nieuwe professionele logica'.
Op dit moment vind je aan de balie van het Studielandschap een themastand met allerlei publicaties van de auteur, o.a. zijn proefschrift 'De stille krachten van de verzorgingsstaat' (Van Gennep, 2014).

Inschrijven:
Betty Coppens
secretariaat beweging.net
tel. 02/246 37 13
e-mail: betty.coppens@beweging.net
Graag inschrijven vóór vrijdag 26 februari 2016

donderdag 11 februari 2016

Lezing Geert Schuermans 29.02, 17u30 Sociale School Heverlee


Op maandag 29 februari doet Geert Schuermans samen met zijn collega Klaas Poppe een verslag van twaalf maanden in onze wereld van de ongelijkheid. Waarom zette Samenlevingsopbouw Vlaanderen hier op in? Bestaat er in België een draagvlak voor meer herverdeling? Welke
vorm moet die aannemen? En waarom leiden de aanvallen op vakbonden en middenveld tot meer ongelijkheid?
Geert Schuermans is socioloog, stafmedewerker bij Samenlevingsopbouw Vlaanderen en auteur van ‘Een jaar in de wereld van de ongelijkheid. Je vindt dit boek ook in het Studielandschap SSH (361.5 SCH).

De lezing is gratis en gaar door in lokaal B.101.

woensdag 10 februari 2016

Kleine gebaren: het belang van dorpsgenoten voor ouderen op het platteland / Lotte Vermeij

"Met de enquête Sociaal Vitaal Platteland 2014 als uitgangspunt beschrijft deze publicatie de lokale contacten met kwetsbare en minder kwetsbare oudere dorpsbewoners en de manier waarop deze ouderen de lokale gemeenschap waarderen. Wat zijn de dagelijkse problemen die zij in hun leven ervaren? En welke rol speelt het sociale contact in het dorp – of de afwezigheid daarvan – hierbij? Tot slot gaat Lotte Vermeij na hoeveel hulp verschillende ouderen ontvangen van dorpsgenoten en hoe deze hulprelaties tot stand komen." (Bron: website scp.nl)
Je kan deze SCP-publicatie hier raadplegen.

Hart boven hard Leuven, Zon 14.02.16


14u tot 15.20u – OPEK

Duurzame voeding, gezond, lokaal geteeld en verdeeld, een coöperatieve ‘sociale kruidenier’, je vindt het in Leuven. Hoe kunnen we bestaande en nieuwe initiatieven verbinden?
Duurzame mobiliteit met o.a. een aangename, autoluwe stad. Maar ‘De Bruul brult’: geen nieuwe parkeergarage onder het park! Hoe verder? Kom meedenken.
Nieuwe initiatieven van onderuit opstarten. Wat leeft er? Of hoe begin je daar aan? Wat zijn de regels van de kunst? Mensen met ervaring zetten je op weg.
Een armoedespel: ‘uit de boot vallen’. Hoe gebeurt het en hoe voelt het? Wat doen we samen voor meer solidariteit en verbinding?

15.40u tot 17u – OPEK

Leuvense burgers trekken zich het lot aan van vluchtelingen en zoeken naar gepaste vormen van opvang en begeleiding. Hoe kan iedereen hier zijn plek in vinden?
Leuven is rijk aan initiatieven die de zorg weer midden in de samenleving willen zetten. We delen ervaringen en versterken elkaar.
Het leven van acht mensen die een nieuwe start nemen dankzij de sociale economie. We tonen de compilatie van een spraakmakende ROB-reportagereeks.
Ondernemen vanuit respect voor klimaat, zorg, onderwijs, cultuur, sport, diversiteit, … Helpt het coöperatieve organisatiemodel?

> Doorlopend is er ook een werkplek waar we samen de Grote Parade op 20 maart creatief vorm geven.
> Kinderanimatie voor kinderen van 3 tot 12 jaar (aanmelden via leuven@hartbovenhard.be)
> Napraten tot 18u in Entrepot-café bij muziek van CapitalJazz.be

> Inschrijven kan via leuven@hartbovenhard.be

maandag 1 februari 2016

Disability Filmfestival Leuven (7-11 maart)




Maandag 7 maart 2016 › Frida Kahlo
Julie Taymor, 2002 (Handicap International)

Dinsdag 8 maart 2016 › Wild hearts can't be broken
Steve Miner, 1991 (Transkript)

Woensdag 9 maart 2016 › Pauline en Paulette
Lieven Debrauwer, 2001 (Pasform)

Donderdag 10 maart 2016 › Marie Heurtin
Jean-Pierre Améris, 2014 (GRIP)

Vrijdag 11 maart 2016 › The theory of everything
James March, 2014 (VFG)

Meer info vind je hier.

Rapport Awel: ' ik ben in de war door de scheiding van mijn ouders'


Het Het rapport 'Awel, ik ben in de war door de scheiding van mijn ouders' bevat een kwalitatieve analyse van de gesprekken van kinderen en jongeren over de scheiding van hun ouders.

Drie onderzoeksvragen staan centraal:

Welke problemen halen kinderen en jongeren aan in de context van een scheiding of een nieuw samengesteld gezin?
Welke beschermende factoren halen kinderen en jongeren aan in de context van een scheiding of een nieuw samengesteld gezin?
Hoe gaan kinderen en jongeren om met de problemen die ze ervaren in de context van een scheiding of een nieuw samengesteld gezin?
(Bron: websit Hig.be)