Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

donderdag 5 september 2019

Studiedag 'Aandacht voor psychisch welzijn in het jeugdwelzijnswerk: "Help, ze willen me (niet) helpen!"'


PROGRAMMA

09u30: Ontvangst met koffie en thee
09u45: Verwelkoming en inleiding (Uit De Marge vzw)
Keynote speech door Birsen Taspinar
10u20: Interactief debat over psychisch welzijn in het jeugdwelzijnswerk
12u00: Lunch
13u00: Workshops

Workshop 1: Aandacht voor psychisch welzijn en kwetsbaarheid bij basiswerkers

Heel wat jeugdwerkers hebben te maken met werkgerelateerde of andere stressfactoren. Sommigen geraken op door de werkdruk, anderen hebben eerder te maken met privéfactoren die een impact hebben op het werk. Ook jeugdwerkers die zelf te maken hebben met trauma’s worden soms getriggerd door hun werk met jongeren.
Het fenomeen komt steeds vaker voor. We gaan dan ook op zoek naar manieren om dat bespreekbaar te maken. Tijdens deze workshop zoomen we onder meer in op de oorzaken van verschillende stressfactoren en bekijken we hoe we nog beter aan preventie kunnen doen op niveau van jeugdwerkers, coaches en coördinatoren.
Tot slot bieden we ook tools die het welzijn op het werk kunnen bevorderen.

Workshop 2: Hoge nood, hoge drempels?

Jeugdwerkers hebben vaak het idee dat de jongeren met wie ze werken met problemen kampen die hun petje te boven gaan. Als ze jongeren verder helpen, merken ze dat dat niet altijd zomaar gaat: ze stuiten op ellenlange wachtlijsten, de jongere past niet in het aanbod, het probleem is te zwaar of te complex of juist niet ernstig genoeg, de jongere wordt geweigerd wegens ‘niet gemotiveerd’, enz. Wat nu? Kunnen jongeren eigenlijk wel ergens terecht zonder op wachtlijsten, intakegesprekken, selectie- en uitsluitingscriteria, hoge prijskaartjes, enz. te stuiten?
Kortom, bestaat er wel een aanbod dat wél laagdrempelig en toegankelijk is voor onze jongeren? Wat bestaat er zoal en waar kunnen jeugdwerkers met eventuele vragen terecht?
In deze workshop zoeken we het uit en stellen we enkele initiatieven voor.

Workshop 3: De kunst van het doorverwijzen

In de hulpverlening veranderen onze ‘jongeren met een verhaal’ vaak in ‘patiënten met een label’. Om aanspraak te kunnen maken op hulp of ondersteuning is het vaak noodzakelijk dat problemen van kinderen en jongeren een naam krijgen. Met andere woorden: dat ze een diagnose of een label krijgen.
Maar pakt dat wel altijd zo goed uit of kan het ook een vergiftigd geschenk zijn? Het voordeel is dat een diagnose kansen op hulp opent. Terzelfdertijd kan diezelfde diagnose gebruikt worden om jongeren de toegang tot andere instellingen, zoals het ‘gewone’ onderwijs, te ontzeggen.
Bovendien legt een diagnose het probleem zeer sterk bij het individu dat vervolgens ‘behandeld’ moet worden. Dat er misschien ook wel van alles schort aan de omgeving en de context waarin die individuen moeten leven verdwijnt zo al snel uit beeld.
Bovendien is niet alle hulpverlening even effectief, jongeren worden van het kastje naar de muur doorverwezen of worden aan de deur gezet. Of ze kunnen ook zelf afhaken en zo bij de groeiende groep ‘zorgwekkende zorgvermijders’ terechtkomen.
Voor jeugdwerkers is het vaak niet eenvoudig. Kan je op voorhand weten of hulp wel zal helpen en hoe dan? Zijn er ook situaties waarin je beter niet doorverwijst? En is de hulpverlening soms niet eerder een deel van het probleem dan een oplossing? Over deze en andere lastige vragen buigen we ons in deze workshop.

Workshop 4: Aandacht voor suïcidepreventie (door Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Andante)

Tijdens deze vorming krijg je een algemeen kader over zelfmoordpreventie waarbij we een antwoord trachten te formuleren op vragen zoals ‘Hoe komt iemand tot zelfdoding?’, ‘Hoe kan ik gepast reageren op signalen die kunnen wijzen op suïcidaliteit?’, ‘Wat kan je doen als jeugdwerker?’ en ‘Naar welke hulpverleners kan je iemand doorverwijzen?’.
We gaan concreet aan de slag met casussen en rollenspel waarbij tips & tricks worden aangereikt zodat je het thema zelfdoding bespreekbaar kan maken en weet welke stappen je kan zetten.

15u30: Terugkoppeling en nabespreking van signalen
16u00: Receptie

PRAKTISCH

Datum: dinsdag 8 oktober 2019 van 09u30 tot ca. 17u00
Locatie: De Stroming, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen
Inschrijven voor woensdag 2 oktober 2019

Meer info vind je hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten