Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

donderdag 18 december 2014

Financieel risicogedrag bij jongeren


"Cebud, het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek verbonden aan de Thomas More Hogeschool, bracht de uitgaven, inkomsten en het financieel (risico)gedrag van jongeren in kaart. Dit gebeurde via een bevraging van 2.447 leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs (ASO, TSO, BSO en Buso), verspreid over 63 Vlaamse scholen.
Uit dit onderzoek blijkt o.m. dat 25 % van de ondervraagde jongeren wel eens geld leent, dat 25 % wel eens speelt voor geld en 68 % wel eens online koopt. Ernstig financieel risicogedrag, d.w.z. minstens 3 risicogedragingen vertonen op regelmatige basis (geld lenen, spelen voor geld, weddenschappen afsluiten,...), komt voor bij 12 % van de ondervraagde scholieren. Hiernaast werd ook de rol van financiële kennis, vaardigheden en enkele individuele en gezinskenmerken onderzocht. Hieruit blijkt o.m. dat de manier waarop jongeren en jongvolwassenen met geld omgaan en hun bestedingspatroon vooral bepaald worden door wat ze zelf gezien hebben thuis, in hun vriendenkring en op school." (Bron: E-zine Vlaams centrum schuldenlast)

De rapporten kan je online raadplegen:
-resultaten van een survey-onderzoek
-resultaten focusgroepen met jongeren

Efficiëntie en effectiviteit in de vrije tijd, aflev. 19

-In het hoofdstuk kwaliteitsbewaking: een bijdrage over evaluatiemethodes in organisaties, 6/1-29
-Nancy De Vogelare schreef de tekst 'het inzetten van sociale media' waarin ze tips geeft hoe je sociale media kan inzetten om de dienstverlening klantvriendelijker te maken.
Het losbladig naslagwerk 'efficiëntie en effectiviteit in de vrije tijd' staat in UDC-rubriek 379 van de bib.

woensdag 17 december 2014

Handboek werken met vrijwilligers, aflev. 27

Deze aflevering besteedt vooral aandacht aan het evalueren van vrijwilligers. Zie: A1. vrijwilligers begeleiden/ 9-57.
Het handboek vind je in UDC-rubriek 367.

dinsdag 9 december 2014

Veldonderzoek participatie Romakinderen en -jongeren

Dit voorjaar deed de Vereniging Vlaamse Jeugddiensten een veldonderzoek naar de participatie van Romakinderen en –jongeren aan hun buurt en het beleid. Nathalie Van Ceulebroek en Ilse Holvoet stelden het rapport 'Komt een betere morgen... participatie van Roma-jeugd aan buurt en beleid in Vlaanderen' op. (Bron: website VVJ)

maandag 8 december 2014

Aflev. 8, losbladig naslagwerk 'handboek interculturele competentie'


In aflevering 8 vind je 3 nieuwe bijdragen:
-Alternatieve methodieken binnen het kader van een klassiek interview of focusgroepgesprek: 'relaties van knopen' en 'levensdomeinen' / Yunsy Krols. In: methodieken en istrumenten: 6. alternatieve methodieken: 1-7.
-Talenrijkdom in de klas: hupsakee and voilà / Joke Simons, An Simons & Kim Op de Beeck. In: methodieken en instrumenten: 7. talenrijkdom in de klas: 1-19.
-Het belang van interculturele competentie voor global leadership in de beurzensector / Marie-Laure Van Den Eede. In: Sectoren: bederijfsleven en ondernemerschap: 2. interculturele competentie voor global leadership: 1-20.

Het handboek vind je binnen UDC-rubiek 325 in het studielandschap SSH.

dinsdag 2 december 2014

Publicatie Vlaamse overheid 'Heeft het gemeentelijk cultuurbeleidsplan gewerkt? Twee decreten onder de loep'


Het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen evalueert in een rapport het decreet van 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitief en integraal lokaal cultuurbeleid. De pijlers van het decreet worden besproken en aan de hand van cijfers en grafieken wordt de evolutie van de ondersteuning van de cultuurbeleidsplannen van 2002 tot 2012 geschetst. Ook de grote lijnen van het decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal cultuurbeleid komen aan bod, met aandacht voor de toekomstige uitdagingen.(Bron: website vlaanderen.be)

vrijdag 28 november 2014

Unicef-rapport: Children of the Recession: the impact of the economic crisis on child well-being in rich countries

Het Report Card 12-rapport van het UNICEF onderzoeksinstituut Innocenti rangschikt 41 geïndustrialiseerde landen* op inkomsten voor gezinnen. Ook wordt gekeken naar aantallen werkloze jongeren en is onderzoek gedaan naar de beleving van de recessie. (Bron: unicef.nl)

Presentaties inspiratiedag ‘Samenwerken voorbij de papieren’ (24/11/2014)

Op 24 november organisserden Kruispunt Migratie-Integratie amen met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en Thuis in de Stad (het Vlaams stedenbeleid) de Inspiratiedag ‘Samenwerken voorbij de papieren’. In Gent deelden bijna honderd hulpverleners hun inzichten en ervaringen. Thema van de dag: psychosociale begeleiding van precaire verblijvers. De presentaties van deze lezingen en workshops kan je hier raadplegen.
(Bron: website kruispuntmi.be)

donderdag 27 november 2014

Benchmarking Working Europe


ETUI publiceerde Benchmarking Working Europe 2014: "the report Benchmarking Working Europe 2014 reviews the crisis and EU austerity policies in the last five years from the point of view of Europe's social agenda".

woensdag 26 november 2014

Presentaties Socius-trefdag 'Solidariteit?!'.


Op 20 november 2014 organiseerde Socius de Trefdag 'Solidariteit?!'. Een selectie van de presentaties kan je hier raadplegen.

maandag 24 november 2014

De opkomst van de e-coach


"Er is geen garantie dat e-coaches, apps en draagbare apparaatjes die mensen adviezen geven, betrouwbaar zijn. Bij adviserende apps is meestal niet duidelijk op welke informatie de adviezen zijn gebaseerd. Ook is voor gebruikers vaak niet transparant hoe een app gefinancierd wordt en hoe er geld mee verdiend wordt. Ook is de privacy van de gebruikers onvoldoende geborgd. Dat concludeert het Rathenau Instituut in het rapport “Eerlijk advies. De opkomst van de e-coach”, dat vandaag verschijnt. Het instituut pleit voor een keurmerk, meer transparantie en inzicht in de verdienmodellen." (Bron: website rathenau.nl)

Het volledige rapport kan je hier raadplegen.

donderdag 20 november 2014

Artikel in de kijker uit Sampol 11/2014

In het jongste nummer van Sampol kan je een interview lezen van Jan de Zutter met Michel Bauwens: 'We hebben een digitale sociaaldemocratie nodig'. Dit artikel kan je ook online raadplegen. In het Studielandschap van de Sociale School vind je ook Bauwens boek 'de wereld redden' (33 BAU).

Social Care Elf


Wil je op de hoogte blijven van discussies, onderzoek en beleid binnen het Brits sociaal werk? Één adres: the Social Care Elf.

donderdag 13 november 2014

Handboek schuldbemiddeling aflev. 49

In aflevering 49 van het Handboek Schuldbemiddeling: een actualisering van de juridische handleiding 'schulden ten aanzien van de overheid' door Geert Callaert.

Bijblijven als SCW-er... tips van Socius

Hilde Vanoverbeke geeft op de website van Socius een helder inzicht waar je moet zijn als sociaal-cultureel werker om bij te blijven en... hoe je in al die bronnen je overzicht bewaart.

woensdag 12 november 2014

Stappenplan kindermishandeling van OCMW Boom, de gemeentelijke preventiedienst en de lokale politiezone Rupel

Het OCMW van Boom, de gemeentelijke preventiedienst en de lokale politiezone Rupel, stelden samen met verschillende partners en actoren, een stappenplan kindermishandeling op. Met dit stappenplan won Boom de eerste prijs ''Kindermishandeling, een actie waard!' van de provincie Antwerpen, CKG Het Open Poortje en het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling

KCE-rapport: behandeling van autisme bij kinderen en jongeren: klinische praktijkrichtlijn

"Autismespectrumstoornis (ASS) uit zich op veel uiteenlopende manieren en elke persoon met autisme is uniek. Omdat het gaat om een neurologische ontwikkelingsstoornis kan ASS niet worden ‘genezen’. Het komt er dus vooral op aan om de capaciteiten van een kind of jongere met autisme zoveel mogelijk te ontwikkelen, storend gedrag te vermijden of onder controle te houden en om bijkomende handicaps te voorkomen. Het bestaande zorgaanbod is zeer uiteenlopend. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht welke interventies wetenschappelijk onderbouwd zijn, in samenwerking met vertegenwoordigers van ouders en alle betrokken sectoren.
Voor elk kind of jongere met autisme moet een geïndividualiseerd, langdurig project worden opgezet en gedeeld door alle zorgverleners. De aanpak moet vooral bestaan uit psychosociale interventies waarbij ouders, zorgverleners en leerkrachten worden betrokken. Het rapport vermeldt ook welke praktijken niet wetenschappelijk onderbouwd zijn." (Bron: website kce.fgov.be)
Hier kan je het rapport downloaden.

maandag 10 november 2014

Lezing Eddy Van Tilt in de Sociale School Heverlee


Vanavond om 17.40 geeft Eddy Van Tilt in lokaal B.101 een lezing over de schaduwzijden van de Verlichting.

"De spreker is auteur van een nieuw boek: "In de schaduw van de verlichting" (2014). Hij bekritiseert de eenzijdigheden van de verlichting die het rationele overwaardeert en het relationele, het kwetsbare, de kleine goedheid en zorgzaamheid in de schaduw stelt. Beheersen en controleren was de mythe. We ontnuchteren stilaan hierrond." Dit boek vind je in het studielandschap onder UDC-rubriek 361 TIL.

Toegang is gratis.

vrijdag 7 november 2014

Trimestrieel rapport POD Maatschappelijke Integratie

In absolute cijfers uitgedrukt, waren er in 2013 maandelijks 98.820 personen die een beroep deden op het leefloon. In 2014 bereiken we een maandelijks gemiddelde van 103.200 leefloners. Meer gegevens hierover vind je in het Statistisch rapport (2014)9 van de POD Maatschappelijke integratie.

dinsdag 4 november 2014

E-boek superdiversiteit in Oostende (Ico Maly)


Kif Kif publiceert met Superdiversiteit in Oostende haar zesde, gratis e-boek.
In Superdiversiteit in Oostende brengt Ico Maly (Kif Kif – RITS) Oostende en meer bepaald één wijk in Oostende, het Westerkwartier, in kaart. Hij doet dat aan de hand van een etnografisch onderzoek en meer bepaald etnografisch linguïstisch landschapsonderzoek. De titel maakt meteen duidelijk dat ook in Oostende superdiversiteit een onontkenbaar feit is. Maly beschrijft niet alleen, hij analyseert en verklaart ook de structuur van die Oostendse samenleving, wijst op de problemen en schetst de contouren van een toekomstperspectief.

Je kan het boek hier downloaden.

(Bron: website kifkif.be)

maandag 3 november 2014

Expo 'wat als ik dakloos word?'



In samenwerking met Atlas, het huis van diversiteit en inburgering in Antwerpen, toont gelegenheidsfotograaf Turhan Akyazili in de expo ‘Wat als ik dakloos word?’ meer dan honderd portretten van daklozen en mensen die zich het lot aantrekken van de meest kwestbaren in onze stad.

Kansarmen, dak- en thuislozen hebben elk een verhaal, maar de expo portretteert alle mensen: daklozen en niet-daklozen, mensen die nooit in aanraking zijn geweest met daklozen of met dakloos zijn, maar die wel willen delen wat het woord ‘dakloos’ bij hen oproept.

De sticker op de mond van de geportretteerden geeft weer wat ‘dakloos’ bij ieder van hen oproept. De sticker is tevens symbolisch en verwijst naar de anonimiteit of de onzichtbaarheid waarin daklozen leven of willen leven.

De expo loopt op drie locaties: het Centraal Station in Antwerpen, de Permekebibliotheek en Atlas, het huis van de Inburgering, ook allebei in Antwerpen. Op de twee laatste kan je een montage zien met getuigenisen van mensen die hun gevoel of hun ervaring rond 'dakloos' of 'dakloos zijn' tegen de camera vertellen.
Wanneer? Van 31 oktober tot en met 5 december 2014
Meer info op www.atlas-antwerpen.be

(Bron: website watalsikdakloosword.be)

Presentaties sociale plattegrond 2014 (27 oktober 2014)

De provincie Vlaams-Brabant organiseerde in oktober vier sessies Sociale Plattegrond die bijgewoond werden door 270 personen.
Op deze sessies kreeg je zicht op

- de belangrijke en recente ontwikkelingen binnen de verschillende welzijnssectoren.
- de uitdagingen die deze met zich meebrengen.
- welzijn in jouw regio aan de hand van kaartmateriaal en cijfergegevens.
De presentaties en achtergronddocumentatie vind je hier.

(Bron: website vlaamsbrabant.be)

vrijdag 31 oktober 2014

Rapport complementaire munt de Torekes in Rabot-Blaisantvest, Gent

"Sinds 2011 verdienen bewoners van Rabot-Blaisantvest in Gent Torekes in ruil voor hun inzet voor buurt, buren en milieuzorg. Met de steun van opbouwwerkers verwerven vooral kwetsbare bewoners deze complementaire munt. Hun Torekes gebruiken ze voor noodzakelijke inkopen bij plaatselijke handelaars." Anika Depraetere, Bart Van Bouchaute,Joke Vandenabeele en Stijn Oosterlynck publiceerden hierover de retrospectieve case study 'complementaire munt de Torekes in Rabot-Blaisantvest, Gent'.
(Bron: website solidariteitdiversiteit.be)

donderdag 30 oktober 2014

DMOZ (open directory project): map sociaal werk

Wereldwijd houden meer dan 90.000 vrijwillige redacteuren op DMOZ een index bij van webpagina's. Social work is ook in een mapje beland: http://www.dmoz.org/Science/Social_Sciences/Social_Work/

zaterdag 25 oktober 2014

Conferentie Virtuoos Vlaanderen! Naar een Living-Human-Treasures-programma in Vlaanderen


Virtuoos Vlaanderen! gaat op zoek naar de kansen van het UNESCO-programma Living Human Treasures, en dit voor diverse beleidsdomeinen. Vlaanderen is rijk … aan menselijke schatten, maar de opgebouwde kennis en vaardigheden van meesters in onder meer ambachten en podiumkunsten komen meer en meer onder druk te staan. Naast een internationale vergelijking van bestaande Living-Human-Treasures-programma’s komen op deze conferentie de resultaten van een praktijkonderzoek naar dit immaterieel cultureel erfgoed aan bod, gegoten in een nota met gerichte beleidsaanbevelingen.

Deze conferentie bundelt alle expertise en inzichten uit ‘Schatten van*in Mensen’ (2012-2014), een traject opgezet door FARO, ETWIE, tapis plein, Erfgoedcel Brussel, het Firmament, Circuscentrum en de provincie West-Vlaanderen.
Programma

9.30 uur: Onthaal
10.00 uur: Verwelkoming | Joeri Januarius, projectmedewerker Schatten van*in Mensen en Jorijn Neyrinck, coördinator tapis plein vzw

Inspiratie uit het buitenland
Voertaal: Engels
10.05 uur: Toelichting bij het UNESCO-programma Living Human Treasures | Francesca Cominelli, Centre d’Economie de la Sorbonne
10.25 uur: Living Human Treasures in Korea en Japan | Noriko Aikawa-Faure, adviseur immaterieel cultureel erfgoed voor het Japanse Agentschap voor Culturele Zaken
10.55 uur: De werking van de Norwegian Crafts Development NHU | Dag Feldborg, adviseur van het NHU
11.25 uur: Koffiepauze
11.40 uur: Borgen van podiumkunsten: ‘Dance Capsules’ van het Merce Cunningham Trust | Trevor Carlson, trustee Merce Cunningham Trust
12.10 uur: Verdraag (met) ons Aspiratie, affirmatie en appropriatie: AHD of PHD | Marc Jacobs, UNESCO leerstoel voor kritische erfgoedstudies en het borgen van immaterieel cultureel erfgoed, Vrije Universiteit Brussel
12.40 uur: Lunch

Naar een LHT-programma voor Vlaanderen
Voertaal: Nederlands
13.30 uur: Voorstelling van de beleidsinspirerende nota ‘Virtuoos Vlaanderen’ | Joeri Januarius, projectmedewerker Schatten van*in Mensen
14.30 uur: Rondetafel met beleidsmakers en vertegenwoordigers uit ambachten en podiumkunsten
15.30 uur: Reacties van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en (o.v.) de kabinetten van de ministers van Onderwijs en Economie
16.00 uur: Afsluitende beschouwingen en een blik op de toekomst | Marc Jacobs, directeur FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed
16.15 uur: Receptie

Waar? 21 november 2014, 9.30 - 17.00 uur, FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel


Prijs: 10 euro. Inschrijven kan voor 14 november 2014 via onderstaand formulier.

Meer info: Website Living Human Treasures of contacteer Joeri Januarius (joeri@schattenvanmensen.be)
(Bron: website Livinghumantreasures.be)

donderdag 23 oktober 2014

Let’s get to Work! The Future of Labour in Europe

Miroslav Beblavý, Ilaria Maselli en Marcela Veselkova publiceerden het boek 'let’s get to work!: the future of labour in Europe' bij het Centre for European Policy Studies (CEPS).

maandag 20 oktober 2014

Impulsen voor herstel binnen de geestelijke gezondheidszorg


Psychische kwetsbaarheid als kracht: impulsen voor herstel binnen de geestelijke gezondheidszorg / Philippe Vandenbroeck en Patrick De Rynck (2014)
"De geestelijke gezondheidszorg staat voor een ingrijpende verandering. De mensen en hun herstel worden gaandeweg het begin-, middel- en eindpunt van de zorg, niet langer de aandoening. De herstelbenadering is in ons land nog geen ‘gevestigde praktijk’, maar er zijn diverse tendensen en initiatieven op het terrein die in die richting gaan.

Met deze publicatie willen het Fonds Julie Renson, het Koningin Fabiolafonds en de Koning Boudewijnstichting aanzetten tot een verdere reflectie over herstel in de geestelijke gezondheidszorg. Om uiteindelijk bij te dragen tot een herstelbevorderende cultuur in de zorg, de belendende sectoren en de hele samenleving." (Bron: website kbs-frb.be)

donderdag 16 oktober 2014

Aflev. 26 handboek werken met vrijwilligers

In aflevering 26 van het losbladig naslagwerk 'handboek werken met vrijwilligers' (te vinden onder UDC-rubriek 367 van het studielandschap) o.a.:
-De vrijwillerswerking van Rode Kruis Vlaanderen (Dirk Huyghe, auditcomité Rode Kruis)
-De aansprakelijkheid van vrijwilligers en vrijwilligersorganisatie (Jurgen Goyvaerts, Curia)

Viering 100 jaar Lodewijk de Raet


Exact 100 jaar geleden, op de vooravond van WOI, overleed de Vlaamse Brusselaar Lodewijk de Raet: de grondlegger van de vernederlandsing van het hoger onderwijs in Vlaanderen, de theoreticus achter de Vlaamse economische bewustwording en één van de pioniers van de volksopleiding in België. Genoeg stof dus om een namiddag te vullen:

PRAKTISCH
Wanneer: donderdag 27 november 2014 van 12:30 tot 18:00
Waar: AMVB, Arduinkaai 28, 1000 Brussel
Prijs: GRATIS
Inschrijven: Dit kan voor:
- de hele middag (12:30 tot 18:00)
- het namiddagprogramma (14:30 tot 18:00)
Liefst via het online inschrijvingsformulier, anders per mail naar info@de-raet.be of tel. 09/3827570, graag voor 19 november
(Bron: website stichtinglodewijkderaet.be)

woensdag 15 oktober 2014

CESOC-Lezing coöperatief en sociaal ondernemen in het Zuiden / Wim Van Opstal


"Wereldwijd worden coöperaties gebruikt om gemeenschappelijke problemen samen op te lossen. Vooral in het Zuiden maken ze een wezenlijk verschil in de inkomens van boeren en in de voorziening van toegankelijke huisvesting en zorg. In deze gastles zal Wim Van Opstal van het Centrum voor Sociaal en Coöperatief Ondernemen (CESOC-KHLeuven) het coöperatieve ondernemingsmodel toelichten en kaderen binnen een breder geheel van sociale ondernemingen. Een goed begrip van deze ondernemingsmodellen is immers belangrijk om de sociale en economische dynamiek in bepaalde gemeenschappen en sectoren goed te begrijpen."

Wanneer? 20 oktober 2014, 15u30-17u30
Waar? lokaal A 2.10, Departement Sociale School Heverlee (SSH) van de KHLeuven, Groeneweg 151, 3001 Heverlee.

woensdag 8 oktober 2014

Bouwen aan een breed sociaal beleid, aflev. 2


Aflevering 2 van het Politeia losbladig naslagwerk 'bouwen aan een breed sociaal beleid'(304) bevat:
-OCMW's & hun activeringsbeleid / Samira Castermans & Peter Cousaert
-Versterken en verbinden, OCMW's anno 2014 / Piet Van Schuylenbergh
-Proactief & outreachend / Nele Hofman

maandag 6 oktober 2014

Zevende meting van de Armoedebarometer

"Donderdag 25 september 2014 om 11u presenteerde Decenniumdoelen 2017, een samenwerkingsverband van 12 organisaties en sociale bewegingen die de leefsituatie van mensen in armoede structureel willen verbeteren, de resultaten van de zevende meting van de Armoedebarometer." (bron: website decenniumdoelen.be)

vrijdag 3 oktober 2014

D-Day CIS specifiek gericht naar iedereen die met maatschappelijk kwetsbare jongeren werkt

Het Centrum Informatieve Spelen organiseert op donderdag 13 november in Leuven een D-Day CIS gericht naar iedereen die met maatschappelijk kwetsbare jongeren werkt.
Wat staat er op het programma?
• 12 u 30 Onthaal & netwerkmoment met een broodje
• 13 u 00 Vorming Informatieve Spelen waarbij zowel verschillende spelen als de begeleiderhouding aan bod komen
• 15 u 15 Pauze
• 15 u 30 Getuigenissen van good practices
• 16 u 30 Bezoek aan de spelenwinkel
• 17 u 00 Einde

Meer info vind je hier.

donderdag 2 oktober 2014

EU-bookshop, EUR-LEX & EUROVOC


... is eenn de EU online bookshop met publicaties die teruggaan tot 1952. Je vindt er 100 000 titels. Vele zijn beschikbaar in de 24 officiële tale. PDF, e-book versions, en ook de papieren versie zijn voor de meeste titels gratis verkrijgbaar.

... is het online portaal dat vrije toegang biedt tot de EU-wetgeving in de 24 EU-talen. "It is the place to find EU law, including the
authentic electronic version of the Official Journal. Many search options allow searching for law on a specific topic. Acts can be
displayed in up to three languages simultaneously, together with rich metadata. A timeline gives a view on the legislative procedure and
includes links to preparatory documents. EUR-Lex is not limited to EU law, it also gives information on national law of EU Member States,
e.g. references to case-law and national implementing measures. Registered users can benefit from a personal space which allows them
e.g. to save searches and set RSS feeds." (Bron:Publications Office services for librarians, doi:10.2830/73402)

"... a multilingual, multidisciplinary thesaurus covering the activities of the EU, available in 23 official languages of the EU, plus Serbian. EuroVoc provides a coherent multilingual indexing tool for the effective indexing and retrieval of documentary resources. It enables
users to carry out documentary searches in one of the available languages of the thesaurus even for documents published in a different language. EuroVoc is managed in line with ontology-based thesaurus." (Bron: Publications Office services for librarians, doi:10.2830/73402)

donderdag 25 september 2014

Aflev. 48 handboek schuldbemiddeling


In aanvulling 48 van het handboek schuldbemiddeling o.a.:
-Een herwerking van het hoofdstuk verjaring in tabblad IV schulddelging (Marijn De Ruysscher)
-Olivier Delaere actualiseerde het thema 'zelfstandigen en schulden' (tablad VII)
-Reinhard Steennot stipt nieuwe regelingen aan ter bescherming van consument door de invoering van het wetboek economisch recht (tabblad VIII) en in tabblad X meldt de auteur nieuwigheden omtrent bandiensten en verzekeringen
Het losbladig naslagwerk 'handboek schuldbemiddeling' vind je in het SSH Studielandschap in rubriek 339.

woensdag 24 september 2014

Studie toekomstverwachtingen van jongvolwassenen

De Standaard bericht vandaag dat de meeste jongevolwassenen 'geen flexibele loopbaan heeft en die wil ook niet wil'. Deze stelling is een conclusie van een onderzoek van de stichting P&V en onderzoeksgroep TOR (VUB) naar de toekomstverwachtingen van jongvolwassenen. Meer informatie over dit onderzoek vind je hier.

maandag 22 september 2014

Colloquium sociale activering

Op 10 oktober 2014 organiseert de POD Maatschappelijke Integratie een colloquium met als thema sociale activering.

Programma

08u45 – 09u15: Onthaal
09u15 – 09u30: Welkomstwoord door Julien Van Geertsom, Voorzitter van de POD Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding, Sociale Economie en grootstedenbeleid
09u30 – 09u45: Inleiding door de federale Minister bevoegd voor sociale integratie
09u45 – 10u15: « Het concept van sociale activering » – Pascal Tuteleers - Lector sociaal werk (Hogent/FMW)
10u15 – 10u45: « Sociale activering, een federale bevoegdheid & what else ? » - Vanessa De Greef – Assistente Centre de droit public de l'Université Libre de Bruxelles
10u45 – 11u15: Kanttekeningen bij sociale activering: over uitstroom uit de bijstand en ‘disconnectedness’– Sarah Carpentier - PhD student
11u15 – 11u45: « Mijlpalen en valkuilen van sociale activering » - Abraham Franssen - Socioloog, Professor l’Université Saint-Louis, Bruxelles
11u45 – 12u30: Debat vraag/antwoord
12u30 - 14u00: Lunch
14h00 - 15h00: Workshops :
Workshop n°1 : Vrijwilligerswerk of verplichte gemeenschapsdienst ?
Workshop n°2 : Geïndividualiseerde projecten voor maatschappelijke integratie (GPMI) sociale activering?
Workshop n°3 : Sociale activering, voor welke doelgroep ?
Workshop n°4 : De link tussen professionale en sociale activering

15u00 - 15u10: Artistiek intermezzo
15u10 – 15u45: Politiek debat
15u45 – 16u00: Conclusies van de dag door Julien Van Geertsom, Voorzitter van de POD Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding, Sociale Economie en grootstedenbeleid
16u00: Afsluitende drink

Meer info en inschrijvingsformulier vind je hier.

vrijdag 19 september 2014

JSI, 23(2014)3

Er verscheen een nieuwe aflevering van het online-tijdschrift Journal of Sicial Intervention, met hierin:

Editorial
Nol Reverda, Yke Eykemans

Articles
Transforming youth care through online simulation gaming. Aligning the positions of practitioners and observers / Kees JM van Haaster

The signal function and structural social work / Koen Hermans

Community support and participation among persons with disabilities. A study in three European countries / Jean-Pierre Wilken, Marju Medar, Zsolt Bugarszki, Frans Leenders

News Higher Social Education
Praktijkgericht onderzoek binnen de bacheloropleiding sociaal werk (Hogeschool Gent) / Tine Vanthuyne, Sven De Visscher, Greet De Brauwere

woensdag 17 september 2014

aflev. 45 praktijkboek kwaliteitszorg in welzijnsvoorzieningen

Alevering 45 bevat de bijdrage 'managementteam in ontwikkeling: procesondersteuning en -begeleiding voor leden van het managementteam'.
Hierin wordt nagegaan welke visie en interventies nodig zijn om begeleidingtrajecten voor managers en middenkaderleden te verbreden of te generalisen.
Deze bijdrage vind op pagina's 1763-1791 van het losbladig naslagwerk 'praktijkboek kwaliteitszorg' (361.03 WIJ).

dinsdag 16 september 2014

Brochure 'grensoverschrijdend gedrag: preventie, detectie en aanpak'

Kind & gezin publiceerde de brochure 'grensoverschrijdend gedrag: preventie, detectie en aanpak'.
"Elke organisator van kinderopvang heeft een procedure grensoverschrijdend gedrag nodig. (...) De procedure legt vast hoe grensoverschrijdend gedrag gedetecteerd wordt, er gepast op gereageerd wordt en aan preventie gedaan wordt. De brochure geeft een eerste aanzet waarin elementen worden aangereikt om in je eigen opvang een procedure op maat te maken." (Bron: website vlaanderen.be)

woensdag 10 september 2014

Education at a Glance 2014: Country Notes OECD

Avant-première van de documentaire ALPHABET gevolgd door een debat "Succes: de vrucht van levensgeluk of van prestatie?"


Op maandag 15 september om 19.30 uur kan je in BOZAR in Brussel naar de avant-première van de film ALPHABET van Erwin Wagenhofer (We Feed the World, Let’s Make Money).
" Een ode aan de menselijke verbeelding, in de vorm van een aanklacht tegen hiërarchisch, op competitie en kwantificeerbare resultaten gericht onderwijs. Deze essayistische documentaire neemt de stelling van onderwijsexpert Sir Ken Robinson als uitgangspunt: we beschikken over de buitengewone kracht van de verbeelding, maar dit talent vernietigen we systematisch in onze kinderen en in onszelf. De film legt van China tot Frankrijk dezelfde klachten bloot.

Na de projectie volgt een debat met als onderwerp: "Succes: de vrucht van levensgeluk of van prestatie?" in aanwezigheid van:
- Nicolas Hirtt (leraar en stichtend lid van 'Appel pour une école démocratique' en ook auteur van verschillende boeken over dit onderwerp)
- Laurent Fourny (leraar in het secundair onderwijs en senior fellow Itinera institute)
- Diane Hennebert (staat aan het hoofd van de stichting Boghossian en verantwoordelijk voor het pedagogisch project "Out of the Box")

Moderator: Lionelle Francart (presenteert de uitzending O Positif op La Première)

U kunt hier nu al tickets voor deze avond kopen."
(Bron: website Bozar.be)

dinsdag 9 september 2014

Wijkteams : conceptnota CAW Antwerpen

Monique Gauquie van CAW Antwerpen schreef een conceptnota rond wijkteams. Deze publicatie kan je hier online raadplegen.

zondag 7 september 2014

Gratis workshop Gender voor Dummies!

Wat betekent 'gender' precies? Welke invloed hebben onbewuste vooroordelen over mannen en vrouwen op ons leven? Hoe leiden ideeën rond mannelijkheid en vrouwelijkheid tot sociale ongelijkheid en ongelijke kansen? Hoe kan het genderthema ingepast worden in papers of Bachelor-/Masterproeven? Ontdek het in de interactieve workshop Gender voor Dummies en test je eigen onbewuste vooroordelen over m/v.

duurt ongeveer 2 uur
volledig gratis!
in de RoSa bibliotheek (Koningsstraat 136, 1000 Brussel)
woensdag 22 oktober 2014, 14u-16u
(bron: website rosadoc.be)