Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

woensdag 19 december 2018

Een drievoudige inbedding voor kwetsbare gezinnen: over brugfiguren, brugorganisaties en hun netwerk’


Een drievoudige inbedding voor kwetsbare gezinnen: over brugfiguren, brugorganisaties en hun netwerk . Goedroen Juchtmans. HIVA, 2018.

"‘Overbruggen’ is meer dan een documentaire. Het is ook het samen realiseren van het rapport ‘Een drievoudige inbedding voor kwetsbare gezinnen: over brugfiguren, brugorganisaties en hun netwerk’. Het HIVA (KULeuven) nam de niet evidente opdracht aan om dit rapport te schrijven. Het volledige rapport vind je hier terug. In het magazine vind je een artikel ‘het rapport in een notendop’.
Waarom dit rapport?
We willen het werken met brugfiguren, maar nog belangrijker het realiseren van brugorganisaties in beeld brengen. Het rapport wil taal geven aan organisaties en beleid. Het rapport verwoordt inzichten en ondersteuning en biedt kapstokken aan. Om de strijd tegen armoede duurzaam te realiseren, met specifieke aandacht voor de meest kwetsbare gezinnen."

Special Issue on Ensuring Healthy Development for All Youth Through the Power of Prevention


Journal of the Society for Social Work and Research 9(2018)4. Special Issue on Ensuring Healthy Development for All Youth Through the Power of Prevention

Leidraad bij de preventie van en omgang met regel- en normovertredend gedrag op school


Wegen naar nieuwe kansen: leidraad bij de preventie van en omgang met regel- en normovertredend gedrag op school / Jean-Marie Van Steenwinckel. Brussel: Departement onderwijs, 2018
.

“Scholen krijgen soms te maken met leerlingen met probleemgedrag:
• Vaak gaat het om probleemgedrag van voorbijgaande aard als gevolg van de puberteit.
• Soms gaat het echter om signaalgedrag, waarachter een complexer onderliggend probleem schuilgaat.
Extreem probleemgedrag leidt in Vlaanderen nog te vaak tot een definitieve uitsluiting.
In het schooljaar 2017-2018 werd in het secundair onderwijs 0,73% van de leerlingen definitief uitgesloten: 3.333 leerlingen moesten op zoek naar een nieuwe school.
Om het aantal definitieve uitsluitingen omlaag te krijgen, is een leidraad opgesteld bij de preventie van en omgang met regel- en normovertredend gedrag: Wegen naar nieuwe kansen. De leidraad toont hoe de efficiëntie van een reactiebeleid beter kan door te investeren in de kwaliteit van de pedagogische relatie.”

dinsdag 18 december 2018

Ons geld: vrouwen en mannen over het belang van inkomen en economische zelfstandigheid voor vrouwen

Ons geld: vrouwen en mannen over het belang van inkomen en economische zelfstandigheid voor vrouwen / Wil Portegijs. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau, 2018.

"Het verhogen van de economische zelfstandigheid van vrouwen is al decennia lang een belangrijk doel in het emancipatiebeleid. Vrouwen zouden met betaald werk ten minste 70% van het minimumloon moeten verdienen. In 2017 gaat het dan om een netto inkomen van 950 euro in de maand. Dit bedrag is minimaal nodig om van te kunnen leven, mocht de vrouw er alleen voor komen te staan. Met 40% van de relaties die op de klippen lopen is dit geen denkbeeldige kans. Toch verdienen maar zes op de tien vrouwen genoeg om, in principe, van te kunnen leven. In dit onderzoek is nagegaan waarom vrouwen niet meer gaan werken om meer te verdienen. Vinden vrouwen het wel belangrijk om financieel op eigen benen te kunnen staan, ook als ze een partner hebben die genoeg verdient voor beiden? En wat verwachten deze partners eigenlijk van de vrouw op financieel gebied?"

maandag 17 december 2018

Playing it safe? – A global white paper on risk, liability and children’s play in public space

In en uit de sociale huisvesting. Dynamiek van het huurdersprofiel van 2006 tot 2016


Heylen, K. (2018). In en uit de sociale huisvesting. Dynamiek van het huurdersprofiel van 2006 tot 2016. Leuven: Steunpunt Wonen.

“In dit rapport werd een analyse gemaakt van de zittende huurders, en de in- en uitstroom van huurders bij woningen van sociale huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen. We analyseerden de dynamiek van het bewonersprofiel, waarbij zowel gegevens van huishoudens op de wachtlijst aan bod komen, als van de zittende en in- en uitstromende huurders in de periode 2006-2016. De data zijn afkomstig uit de VMSW-bestanden van kandidaat-huurders en zittende huurders. De methodologie bestaat uit bivariate analysetechnieken en technieken van duuranalyse of ‘survival analysis’. Met laatstgenoemde technieken kunnen de in- en uitstroomkansen worden geanalyseerd tijdens resp. de wachttijd en bewoning, voor verschillende huishoud- en woningkenmerken. Tot slot maakten we ook gebruik van longitudinale analysetechnieken, die ons toelieten om bepaalde kenmerken van de huurders (inkomen, huurprijs) te ‘volgen’ doorheen de tijd.
De resultaten toonden dat de residualisering van de sociale huursector zich niet terug heeft ingezet. Meer zelfs, de verhoging van de inkomensgrenzen in 2014 heeft er vermoedelijk voor gezorgd dat relatief meer huurders met hogere inkomens zijn ingestroomd in 2015 en 2016. Voorts stelden we vast dat de gemiddelde wachttijd de jongste jaren verder is toegenomen, en nog steeds het kortst is voor de laagste inkomens op de wachtlijst. Huurders die een interne mutatie (via voorrang) doormaken wachten gemiddeld een jaar minder lang dan nieuwe instromers. Onder de zittende huurders valt op dat de ‘veroudering’ zich ook doorzet bij de 65-plussers, en dat het aandeel alleenstaanden gestaag blijft toenemen. Relevant in het kader van de mogelijke beëindiging van tijdelijke huurcontracten is dat circa 11% ‘onderbezet’ woont en dat eind 2016 ongeveer 3 000 sociale huurders een referentie-inkomen hebben dat 3 jaar na elkaar meer dan 25% boven de inkomensgrens valt. Verder vonden we dat jonge huurders relatief snel terug uitstromen, terwijl de uitstroomkans lager ligt voor de hogere inkomens. Tot slot bleek uit enkele longitudinale analyses dat het inkomen van de sociale huurders gemiddeld toeneemt (tot de pensionering), en de impliciete subsidie afneemt, tijdens het verblijf in de sociale huursector.”

vrijdag 14 december 2018

De stad als setting van sociaal werk


Veldboer, L. (2018). De stad als setting van sociaal werk: werken aan het zwakste belang in een stad uit balans. Amsterdam: Hogeschool van Amsterdam, Lectoraat Sociaal Werken.


"Sociale uitsluiting is in Nederland vooral een verschijnsel van de grote steden. Een sociaal werker in de stad staat dus voor een flinke opgave. Tegelijkertijd bieden juist de verschillende settingen en domeinen van de stad ook aanknopingspunten. Lector Stedelijk Sociaal Werken dr. Lex Veldboer buigt zich in zijn rede over de kenmerkende omstandigheden, uitdagingen en vraagstukken van sociaal werken in een grote stad."

woensdag 12 december 2018

Touch in the Helping Professions: Research, Practice, and Ethics


Touch in the Helping Professions: Research, Practice, and Ethics / Martin Rovers, Judith Malette, Manal Guirguis-Younger. University of Ottawa press, 2017.

“Touch may well be one of the least understood or talked about subjects in the helping professions. A discussion on the importance and ethics of positive, caring, and appropriate touch in professions such as teaching, nursing and counselling is long overdue. Touch in the Helping Professions delivers just that, weaving together scholarly evidence, research and clinical practice from a wide range of perspectives encompassing philosophy, theology, psychology, and anthropology to challenge assumptions about the role of touch in the helping professions.

The contributors to the volume focus not only on the overarching roles of gender, age, culture and life experience, but go beyond to encompass canine-assisted therapy, touch deprivation, sacred objects, as well as key ethical considerations. The prevailing lack of dialogue, due to fear of contravening ethical boundaries, has stood in the way of an open and responsible discussion on the use of touch in therapy. Touch in the Helping Professions is a welcome and much needed contribution to the field—a window onto a fundamental need.”


maandag 10 december 2018

Naar een stimulerend kunstopdrachtenbeleid voor de publieke ruimte in Vlaanderen: 8 aanbevelingen voor beleid en praktijk

Naar een stimulerend kunstopdrachtenbeleid voor de publieke ruimte in Vlaanderen: 8 aanbevelingen voor beleid en praktijk / Katrien Laenen & An Seurinck. Kunstenpunt, 2018.

“De Pilootprojecten Kunst in Opdracht gingen in 2014 van start als onderzoek naar nieuwe pistes rond kunst voor de publieke ruimte. Welke lessen kunnen we na vier jaar trekken? Alle inzichten worden nu verzameld in een publicatie met acht aanbevelingen voor beleid en praktijk.
Het traject ‘Pilootprojecten Kunst in Opdracht’ wilde onderzoeken wat kunst in de publieke ruimte kan betekenen in de 21ste eeuw. Aan de hand van vijf concrete realisaties in Gent, Genk, Aalst, Herzele en Antwerpen werden heel wat inzichten verzameld.
Het vierjarige leertraject krijgt nu een neerslag in de publicatie ‘Naar een stimulerend kunstopdrachtenbeleid voor de publieke ruimte in Vlaanderen: 8 aanbevelingen voor beleid en praktijk’. Deze aanbevelingen kunnen zowel op Vlaams als op lokaal niveau op korte en lange termijn leiden tot concrete acties voor en door beleid en praktijk. “

Zorgcontinuïteit voor suïcidale personen: leidraad en tools

Zorgcontinuïteit voor suïcisale personen: leidraad en tools / Eva Dumon, Saskia Aerts, Nanouschka Verhamme, Gwendolyn Portzky. VLESP, 2018.

"Deze leidraad biedt aanbevelingen en tools ter verbetering van de continuïteit van zorg voor suïcidale personen. Centraal staan de samenwerking en informatie uitwisseling tussen verschillende zorginstanties en de follow-up van suïcidale personen.

De leidraad bestaat uit volgende onderdelen:

Wat zijn kritische momenten in de zorg voor suïcidale personen?
Wat zijn mogelijke taken van de verschillende betrokken professionelen?
Welke tools en praktijkvoorbeelden zijn voorhanden?
Hoe ontwikkel en implementeer je netwerken en strategieën?"

donderdag 6 december 2018

Myriadoc 8: Terugkeer, detentie en verwijdering


Terugkeer, detentie en verwijdering: recht op gezinsleven in het gedrang / Myria. Myriadoc 8 - december 2018
.

"Dit rapport houdt het Belgische beleid op het vlak van terugkeer, detentie en verwijdering van vreemdelingen kritisch tegen het licht en presenteert recente cijfers. Net zoals Myria’s laatste migratieverslag focust het rapport op kwesties die verband houden met het recht op een gezinsleven van personen in detentie. Myria formuleert aanbevelingen om het respect voor de mensenrechten van die personen te verbeteren."

woensdag 5 december 2018

ILO Global Estimates on International Migrant Workers


ILO Global Estimates on International Migrant Workers – Results and Methodology. 2nd ed. International Labour Office - Geneva: ILO, 2018

"If the right policies are in place, labour migration can help countries respond to shifts in labour supply and demand, stimulate innovation and sustainable development, and transfer and update skills. However, a lack of international standards regarding concepts, definitions and methodologies for measuring labour migration data still needs to be addressed.

This report gives global and regional estimates, broken down by income group, gender and age. It also describes the data, sources and methodology used, as well as the corresponding limitations.

The report seeks to contribute to the 2018 Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration and to achieving SDG targets 8.8 and 10.7."

Good Jobs for All in a Changing World of Work: the OECD Jobs Strategy


OECD (2018), Good Jobs for All in a Changing World of Work: The OECD Jobs Strategy, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/9789264308817-en.

"The labour markets of OECD and emerging economies are undergoing major transformations. The widespread slow-down in productivity and wage growth and high levels of income inequality in many countries are coupled with structural changes linked to the digital revolution, globalisation and demographic changes. These deep and rapid transformations raise new challenges for policy makers. The aim of the new OECD Jobs Strategy is to help countries addressing these challenges. It provides detailed policy recommendations across a broad range of policy areas. The new Jobs Strategy, in particular, goes beyond job quantity and considers job quality and inclusiveness as central policy priorities, while emphasising the importance of resilience and adaptability for good economic and labour market performance in a changing world of work. The key message is that flexibility-enhancing policies in product and labour markets are necessary but not sufficient. Policies and institutions that protect workers, foster inclusiveness and allow workers and firms to make the most of ongoing changes are also needed to promote good and sustainable outcomes."

Onderzoeksrapport Apestaartjaren: online burgerschap bij jongeren


"Met Apestaartjaren houden Mediawijs, Mediaraven en imec-MICT-UGent elke twee jaar het vergrootglas boven het mediagebruik en -bezit bij jongeren. We vroegen ons af in welke mate jongeren zich ontpoppen tot actievere burgers in het digitale tijdperk. De bevindingen vatten we samen in een nieuw onderzoeksrapport."

vrijdag 30 november 2018

Domestic sexual abuse of girls


Domestic sexual abuse of girls / Marquez, Sergio; McCracken, Katie; Druciarek, Małgorzata; FitzSimons, Ana & Lefevre, Michelle.Policy Department for Citizens' Rights and Constitutional Affairs
European Parliament, 2018
.

"This study was commissioned by the European Parliament’s Policy Department for Citizens’ Rights and Constitutional Affairs at the request of the FEMM Committee. The study provides a definition and conceptual model of domestic sexual abuse of girls, as well as analyses of prevalence and risk factors across the EU. It goes on to review policies and actions to address domestic sexual abuse of girls at the EU and Member State levels, and sets out case studies of four countries. It ends by providing recommendations for Member States and EU institutions."

donderdag 29 november 2018

Persoonsvolgende financiering en armoede


Persoonsvolgende financiering en armoede: de gevolgen van PVF voor personen in armoede / Evelien Demaerschalk & Koen Hermans. Leuven: Lucas, 2018
.

"Personen met een handicap beschikken over een eigen budget om zelf zorg en ondersteuning te organiseren. Voor mensen met een handicap die leven in armoede is 'persoonsvolgende financiering' echter een hele uitdaging. Door een beperkte kennis en een beperkt of onbestaand netwerk, dreigen deze mensen uit de boot te vallen.

In hun rapport leggen Samenlevingsopbouw, LUCAS KULeuven en Caritas belangrijke knelpunten bloot. Zij pleiten voor een voldoende hoog inkomen voor mensen met een handicap, een vereenvoudiging van de toegang tot het systeem, en een sterkere regulering van de bewindvoering."
(Bron: website samenlevingsopbouw.be)

Towards the ILO Centenary

woensdag 28 november 2018

Onze gevangenissen, een gevaar voor elk van ons


Onze gevangenissen, een gevaar voor elk van ons / Paul Dermine, Thomas Dermine, Laurent Hanseeuw, Johan Heymans, Sam Proesmans & Audrey Hanard (ed.). Koning Boudewijnstichting, 2018.


"In België staan politici, net als in andere landen, niet te springen om het probleem van de gevangenissen aan te pakken. De overbevolking in de gevangenissen, de hoge recidivecijfers en de slechte detentieomstandigheden zijn stuk voor stuk signalen die erop wijzen dat het bestaande model aan herziening toe is. Toch blijft de gevangenis als instituut tot de verbeelding spreken en is de publieke opinie er nog steeds aan gehecht. Het is een explosief onderwerp en dat hebben onze politici goed begrepen. Zij bleven de hete aardappel de voorbije decennia dan ook doorschuiven.

Dit verslag zet uiteen waarom, om eenieders veiligheid en gezondheid te waarborgen, ons penitentiair stelsel een drastisch nieuwe aanpak behoeft en brengt aanbevelingen
naar voren die steunen op voorbeelden uit het buitenland."

dinsdag 27 november 2018

Global Wage Report 2018/19: what lies behind gender pay gaps


Global Wage Report 2018/19: what lies behind gender pay gaps / International Labour Office – Geneva: ILO, 2018


"The 2018/19 edition analyses the gender pay gap. The report focuses on two main challenges: how to find the most useful means for measurement, and how to break down the gender pay gap in ways that best inform policy-makers and social partners of the factors that underlie it. The report also includes a review of key policy issues regarding wages and the reduction of gender pay gaps in different national circumstances."

zaterdag 24 november 2018

Paywall: The Business of Scholarship


Paywall: The Business of Scholarship (Full Movie) CC BY 4.0 from Paywall The Movie on Vimeo.


"
Paywall: The Business of Scholarship, produced by Jason Schmitt, provides focus on the need for open access to research and science, questions the rationale behind the $25.2 billion a year that flows into for-profit academic publishers, examines the 35-40% profit margin associated with the top academic publisher Elsevier and looks at how that profit margin is often greater than some of the most profitable tech companies like Apple, Facebook and Google. For more information please visit: Paywallthemovie.com"

donderdag 22 november 2018

Wegwijzers beroepsgeheim / Tim Opgenhaffen & Johan Put. Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, 2018.


De wegwijzers beroepsgeheim zijn voornamelijk gericht op de zorgactoren. Zij reiken een kader aan waarmee een sector, organisatie, verantwoordelijke… de juiste richting kan bepalen in het omgaan met complexe vraagstukken over beroepsgeheim en informatiedeling. Deze wegwijzer reikt een stappenplan aan om na te gaan wie beroepsgeheim heeft. Hoe bepaal je wie onderworpen is aan het beroepsgeheim? Hoe kan je voor jezelf of voor jouw gesprekspartner uitklaren of de spelregels van het beroepsgeheim van toepassing zijn?

Wegwijzers beroepsgeheim. 1 - Beroepen in de grijze zone



Wegwijzers beroepsgeheim. 2 - Beroepsgeheim en discretieplicht
.


Wegwijzers beroepsgeheim. 3 - Samenwerking in de hulpverlening



Wegwijzers beroepsgeheim. 4 - Meldrechten en meldplichten



Wegwijzers beroepsgeheim. 5 - Casusoverleg

maandag 19 november 2018

Priorities for Adult Social Work Research


Priorities for Adult Social Work Research: Results from the James Lind Alliance Priority Setting Partnership for adult social work / Department of Health and Social Care, 2018.

"The top ten priorities for research has been released today and is welcomed by the British Association of Social Workers (BASW) to influence the future agenda within adult social care ensuring that good social work practice is grounded within strong evidence"

vrijdag 16 november 2018

Global Migration Indicators 2018


Global Migration Indicators 2018 / IOM, 2018

"The Global Migration Indicators 2018 report is a snapshot of what we know about migration today. The data is organized along 17 key migration themes and based largely on data taken from Global Migration Data Portal – IOM’s one-stop-shop for international migration data. The report aims to provide a baseline for objectives in the Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration and migration-related targets included in the Sustainable Development Goals."



Inequalities in access to healthcare: a study of national policies 2018


Baeten, R., Spasova, S., Vanhercke, B. and Coster, S. (2018). Inequalities in access to healthcare. A study of national policies, European Social Policy Network (ESPN), Brussels: European Commission
.

This report explores inequalities in access to healthcare in 35 European countries. The overall conclusion is that, while the general direction of travel is towards improved access to healthcare, important inequalities in access to healthcare persist, both between and within countries; and large shares of the EU population, in particular vulnerable groups, face multiple hurdles and therefore do not obtain the care they need.

woensdag 14 november 2018

Applying the Charter of Fundamental Rights of the European Union in law and policymaking at national level


Applying the Charter of Fundamental Rights of the European Union in law and policymaking at national level - Guidance / FRA, 2018.

"As a very modern human rights catalogue containing many rights not found in established bills of rights, the Charter indeed looks good on paper. Those familiar with the main principles of EU law can usually quickly recite that the Charter is always binding on the EU, and binding on Member States only when they are "implementing EU law". But what does this often-quoted language from Article 51 of the Charter actually mean?"

dinsdag 13 november 2018

Mijn regio, mijn Europa, onze toekomst: zevende verslag inzake economische, sociale en territoriale cohesie



Mijn regio, mijn Europa, onze toekomst: zevende verslag inzake economische, sociale en territoriale cohesie / Lewis Dijkstra, Europese Commissie, directoraat-generaal Regionaal Beleid en Stadsontwikkeling, 2018

"Het Zevende Cohesieverslag verschaft de noodzakelijke gegevens en feiten op basis waarvan kan worden geverifieerd hoe samenhangend, of verdeeld, Europa vanuit economisch, sociaal en territoriaal oogpunt is; en hierdoor ontstaat er een duidelijker en objectiever beeld van wat er is bereikt en wat er nog moet worden gedaan in de financieringsperiode na 2020. Kort gezegd, het verslag biedt een kader voor het cohesiebeleid van morgen."

maandag 12 november 2018

Fighting child poverty: the role of EU funding


Fighting Child Poverty: the Role of EU funding / Policy Department for Economic, Scientific and Quality of Life Policies, 2018.


“The study focuses on the role of EU funding in fighting multidimensional child poverty in EU Member States. It analyses the use of EU funding (ESF, ERDF, EAFRD and FEAD) to address the problems of children at risk of poverty and social exclusion, and in particular materially deprived children. It reveals that although investments addressing child poverty problems are less visible in the strategic and monitoring framework of EU funds, Member States do use the available EU funding.”

Wonen in diversiteit: inclusieve woonvormen voor nieuwkomers


Wonen in diversiteit: inclusieve woonvormen voor nieuwkomers / Luce Beeckmans, 2018
.

In de Gentse openbare bibliotheek De Krook loopt nog tot 17 november de tentoonstelling 'Wonen in diversiteit'. Deze grijpt de asielcrisis aan om het bredere woningvraagstuk in de stad te herdenken.
In plaats van de asielcrisis als een verliesverhaal voor de stad te beschouwen, wordt er op zoek gegaan naar innovatieve woonvormen die uitnodigen tot wonen in diversiteit en zo de stad een nieuwe impuls geven. Vandaag zien we immers dat migranten vaak geïsoleerd leven van de samenleving waarin ze terecht zijn gekomen, zowel tijdens als na hun asielprocedure.

zaterdag 10 november 2018

Uitnodiging projectbeurs SRW 2018



Welkom op de creatieve projectbeurs van de opleiding SRW, kinderen, jongeren en welzijn aan de UCLL. 20 december 2018, campus SSH
nschrijven via https://www.ucll.be/inschrijven-projectbeurs-srw

vrijdag 9 november 2018

Overbruggen: wat niet op elkaar aansluit met elkaar verbinden


9.00 - 9.30 uur: ONTHAAL
9.30 - 10.40 uur: DEEL 1

Documentaire 'Overbruggen'

'Van Hoopverlening naar Overbruggen'
Peter Adriaensens, voorzitter Kinderarmoedefonds en kinderpsychiater

'Waarom we Overbruggen samen willen neerleggen'
Lieven Verlinde, adjunct-coördinator buurtwerk 't Lampeke

11.00 - 12.45 uur: DEEL 2

'Overbruggen, samenwerken in het kwadraat?'
Bert Lambeir, directeur CAW Oost-Brabant

Drie vragen aan... Frank Demeyere (Nationale Loterij, subsidiegever 'Overbruggen')

'Een drievoudige inbedding voor kwetsbare gezinnen, over brugfiguren, brugorganisaties en in hun netwerk'
Goedroen Juchtmans (Onderzoekster van het rapport, HIVA Leuven)

Zetelgesprek met Sara Van Boxstael, VRT-journaliste, o.a. Pano 'Arm in Vlaanderen, 5 jaar later', Samira Wymeersch, Coördinator Brugfiguren, Onderwijscentrum Stad Gent en Thijs Smeyers, coördinator Beleid en Politiek, Caritas Vlaanderen

'Over bruggen met impact'
Arnoud Raskin,sociaal ondernemer, mede-oprichter Mobile school & Streetwize

NA 12.45 uur: Napraten tijdens broodjeslunch

Muzikale omkadering door de Troubadours. Ze brengen o.a. de titelsong 'Overbruggen'.

Wanneer? 27/11/2018
Waar? Het Depot, Leuven
Meer infomatie en inschrijvingsmogelijkheid (voor 19/11!) vind je hier.

donderdag 8 november 2018

zesde Festival van de Gelijkheid


"Op 13 + 14 + 15 december 2018, wanneer de eerste winterprik zich laat voelen, palmt Curieus Gent in voor de zesde editie van het Festival van de Gelijkheid.

Drie dagen lang streven we naar gelijkheid, diversiteit en verbondenheid met een programma vol panels, sofababbels, docu's, films, boekenclubs, muziek, poëzie en slam, workshops, expo, illustratie, geef- en ruilinitiatieven, theater, performance … Het volledige programma vind je hier. "
Festivalbrochure

Handboek manifestaties en evenementen, aflev. 33


Aflevering 33 bevat 3 nieuwe hoofstukken van Christine Merckx:
-ROI voor publieksevenementen: voorspellen en meten van de lokale maatschappelijke impact van publieksevenementen
-ROI voor publieksevenementen: voorspellen en meten van de lokale economische impact van publieksevenementen
-ROI voor publieksevenementen: tellen van het aantal bezoekers op publieke evenementen

Dit losbladig naslagwerk vind je in de bib op plaatskenemerk 008 SAE.

Handboek schuldbemiddeling aflev. 64


Afelevering 64 bevat een grondige actualisering in:
-tabblad IX kredietschulden door Reinhard Steenot
-tabblad XIV schulden ten aanzien van de overheid door Geert Callaert

woensdag 7 november 2018

Leuven Restorative City


Film in Leuven Hulp/Leuven Centraal: ‘ Wild Tales’

di 13/11, 17:30 - 20:30 | Leuven Hulp | € 6 - WACHTLIJST
do 22/11, 17:30-20:30 | Leuven Centraal | € 6 - WACHTLIJST
Wanneer ga jij door het lint? Bij de opgestoken middelvinger van een waardeloze medeweggebruiker? ‘Wild Tales’ is een reeks wilde, absurde en hilarische verhalen over de barbaarse daden waartoe mensen in staat zijn wanneer er iets ‘knapt’. Je bekijkt een aantal filmscènes samen met gedetineerden om daarna in gesprek te gaan rond het thema ‘conflict en herstel’.

Vergeten en vergeven?! Nadenken over herstel

di 20/11, 17:30 - 20:30 | Leuven Hulp | € 6 - LAATSTE PLAATS
Toen we als kind ruzie maakten, was het eenvoudig. Een handje, een kusje … en verder spelen. Maar wat doe je als er erge dingen gebeurd zijn? Wat doe je als dader, als slachtoffer, als familielid, als verontwaardigde buitenstaander? Is herstel dan mogelijk? Stof voor een gesprek, samen met enkele gedetineerden.

Panelgesprek ‘Straffe getuigenissen’
wo 21/11, 19:30 - 21:45 | Auditorium Zeger Van Hee | vrije bijdrage
Elk misdrijf richt een ravage aan bij het slachtoffer, de dader en de omgeving van beiden. Wat betekent het verleden vandaag en hoe kijk je van hieruit naar de toekomst? Hoe bouwen we conflicten om tot iets constructiefs? Panelgesprek met een slachtoffer, een ex-gedetineerde en een familielid van een gedetineerde.

Omgaan met racisme
vr 23/11, 19:00-22:00 | kantoor Vormingplus Oost-Brabant | gratis
We gaan op zoek naar een persoonlijke en effectieve manier om in gesprek te gaan met mensen die zich racistisch uiten. Aan de hand van oefeningen verwerven we inzicht in de achtergronden van racistisch gedrag. Dat brengt ons op het spoor van een bevrijdende aanpak van racisme.

Waar dient een gevangenis voor?
do 29/11, 19:30 - 22:00 | Huis van de tolerantie Leuven | gratis
Komt een gedetineerde als een beter mens uit de gevangenis? Zorgt ons huidig systeem ervoor dat hij/zij klaar is voor het leven na de straf? Interessante buitenlandse initiatieven passeren de revue, maar ook inspirerende ideeën van eigen bodem zoals vzw De Huizen en de Transitiehuizen. Met een panel discussiëren we over de toekomst van gevangenissen. Hoe gaan we in de toekomst om met straffen en opsluiting?



Leuven Restorative City is een samenwerking van de Stad Leuven via het Youtopia project, KU Leuven Institute of Criminology (LINC), Vormingplus Oost-Brabant, De Rode Antraciet, CAW Oost-Brabant, Arktos vzw, Alba vzw, Moderator vzw, Preventiedienst stad Leuven, Unia Leuven, stad Leuven-gebiedsgerichte werking, Eigen Kracht Conferenties, Vlerick Business School Leuven. Activiteit ‘Waar dient een gevangenis voor?’ i.s.m. Huis van de tolerantie Leuven.

dinsdag 6 november 2018

From Europe to Afghanistan: Experiences of child returnees


From Europe to Afghanistan: Experiences of child returnees / Marion Guillaume, Nassim Majidi & Samuel Hall. Save the children Sweden, 2018.

"This report assesses the impact on children of being returned from Europe to Afghanistan. Through interviews with individual children, their parents or guardians, and with governmental and non-governmental actors, it builds a picture of children’s material, physical, legal and psychosocial safety during the returns process. Returns processes implemented by EU member states and Norway are examined to analyse where European governments are failing to provide appropriate support."

zondag 4 november 2018

21 inspirerende verhalen van graduaatsstudenten


"De SSH-graduaatsopleidingen staan voor genereus ambitieus onderwijs, zeker voor wie al wat ouder is. Om dat in woord en beeld te brengen, maakte CVO Sociale School Heverlee een brochure waarin 21 studenten vrijuit vertellen wie ze zijn en wat hun graduaatsopleiding heeft bijgebracht."
Lees hier de verhalenbundel met de inspirerende getuigenissen.

Colloquium Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2018


"USAB, de Universitaire Stichting voor Armoedebestrijding van Universiteit Antwerpen, stelt op dinsdag 4 december 2018 het nieuwe Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting voor, onder redactie van: Jill Coene, prof. dr. Peter Raeymaeckers, prof. dr. Bernard Hubeau, dr. Tim Goedemé, prof. dr. Roy Remmen & An van Haarlem.

Het nieuwe Jaarboek is een product van USAB, in samenwerking met Centrum OASeS, de onderzoeksgroep Overheid en Recht, het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck, de vakgroep Eerstelijns- en Interdisciplinaire Zorg Antwerpen, Decenniumdoelen en het Netwerk tegen armoede.

In het nieuwe Jaarboek zoomen we in op verschillende domeinen van armoede. Naast klassieke thema's als onderwijs, wonen, gezondheid en werk, behandelt het Jaarboek ook onderwerpen als vervoersarmoede, geïntegreerd breed onthaal en dringende medische zorg."
Locatie: Aula rector Dhanis (K.001), Kleine Kauwenberg 14, 2000 Antwerpen.

Programma

8.30u Onthaal
9.00u Welkom door prof. dr. Bernard Hubeau, voorzitter academische werkgroep USAB
9.05u Welkom door prof. dr. Herman Van Goethem, rector UAntwerpen
9.15u Voorstelling Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting
9.35u Prof. dr. Monique Kremer: naar een migratiebestendige verzorgingsstaat
10.35u Pauze
10.55u Politiek debat met: Meyrem Almaci (Groen); Raoul Hedebouw (PDVA); Meryame Kitir (sp.a); Nahima Lanjri (CD&V); Tom Van Grieken (Vlaams Belang); Valerie Van Peel (N-VA); Mercedes Van Volcem (Open VLD) - Moderator: Chris De Nijs
12.10u Reflectie door Decenniumdoelen
12.25u Slotwoord door Netwerk tegen Armoede
12.35u Receptie met broodjes

Meer info en ins inschrijvingsmogelijkheid vind je hier.

maandag 29 oktober 2018

People on the move How migration has changed the world - Europeana online exhibition

"Migration impacts the fashion we wear, the arts we enjoy and the cities that form the backdrop to our lives. It has also resulted in many works of art and inventions. Journeying through history and across continents, this online exhibition takes a broad view of the enriching effects of migration."

donderdag 25 oktober 2018

In hogere sferen? (Volume 4) : een onderzoek naar middelengebruik bij Vlaamse studenten


In hogere sferen? (Volume 4): een onderzoek naar middelengebruik bij Vlaamse studenten / Joris Van Damme, Annelies Thienpondt, Johan Rosiers, Sara De Bruyn, Veerle Soyez, Maura Sisk, Guido Van Hal & Benedicte Deforche. Brussel : VAD, 2018.


"Dit rapport licht de resultaten toe van een grootschalig onderzoek over middelengebruik bij studenten en daaraan gelinkte aspecten. VAD voerde dit onderzoek in 2017 uit bij Nederlandstalige studenten van alle hogeronderwijsinstellingen in Vlaanderen en Brussel.

Hoewel er over het algemeen zeker geen dramatisch beeld mag worden opgehangen over hun middelengebruik, wijst een aantal bevindingen op risicoverhogend gedrag bij de studenten. Daar moet een beleidsmatige preventieve aanpak tegenover staan. De onderzoeksresultaten geven een stevige basis voor het uitwerken van enkele krachtlijnen op het vlak van preventie en hulpverlening, zoals en informatieverstrekking en sensibilisering, omgevingsgerichte maatregelen en vroegdetectie en -interventie."

Rapportering over de resultaten van het sectoraal overleg in 2017


Rapportering over de resultaten van het sectoraal overleg in 2017 / FOD werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg, 2018.

“Een groot deel van de loon- en arbeidsvoorwaarden in de privésector wordt vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s). Die cao’s komen op drie niveaus tot stand: op het niveau van de Nationale Arbeidsraad, op sectoraal niveau (in de 170 paritaire comités of subcomités) en op ondernemingsvlak. De klemtoon van het overleg over loon- en arbeidsvoorwaarden bevindt zich sinds vele jaren op sectoraal niveau. Op die manier kunnen werkgevers en werknemers gelijkaardige minimum arbeidsvoorwaarden afspreken die in alle ondernemingen van de sector moeten nageleefd worden.

Ondanks de stijging van het aantal ondernemings-cao’s merken we geen daling van het volume sectorale cao’s. Voor het eerst in meer dan 10 jaar werden er, in het eerste jaar van de onderhandelingsperiode, 1693 sectorale cao’s afgesloten. Dit is het hoogste cijfer ooit. Dit tweede verslag over het sectoraal sociaal overleg, kijkend naar de interprofessionele onderhandelingsperiode 2017-2018 (tot maart 2018), leert dus dat:
• er nooit tevoren meer sectorale cao’s werden gesloten in de onderzochte periode dan in de huidige tweejaarlijkse onderhandelingsperiode;
• qua thema’s, het sectoraal sociaal overleg vooral handelt over de traditionele onderwerpen van dit overleg (loon- en arbeidsvoorwaarden) en dat nieuwe thema’s niet zo gauw het voorwerp vormen van inhoudelijk nieuwe cao’s;
• het vooral de Regering is die nieuwe thema’s en onderwerpen lanceert via allerlei wetten en reglementen en dat de sociale partners, binnen het wettelijk kader van deze nieuwe thema’s, aldus gevraagd worden een rol te spelen in door de regering bepaalde maatregelen“

woensdag 24 oktober 2018

Editorial: The Personal and Professional: Towards a Holistic Knowledge Base

The theme introducing our last Editorial—the voice of the service user—is pre-eminent in social work today. In this issue, we suggest that—laudable as its intentions are—it sets up a false dichotomy that is unsustainable in contemporary social work. To speak of ‘professionals’ and ‘services users’ as separate groups ignores the fact that in the contemporary world of an ageing population with overlapping health and social care needs; a world where complex and reconstituted families are the norm; and a context of greater openness about personal sexual orientation, mental health problems and experiences of trauma or abuse; the divide between the experiences of those who provide services and those who receive them, is increasingly blurred. This is potentially confusing for social workers trained in an era where it was important to keep one’s personal feelings in check for fear of subjectivity and transference but no less so for those taught to regard ‘experts by experience’ as being persons other than oneself. We do not seek here to suggest that it is alright to disregard the bias and skewing that may be introduced by a professional who unconsciously assumes their own experience to be that of the person whose situation they are required to assess, but rather to encourage social workers to validate their personal experience and integrate it with professional expertise into practice understandings that are mutually enhanced by that very special combination of professional and personal knowledge.

from The British Journal of Social Work Current Issue https://ift.tt/2O3xmLi
via IFTTT

10 keys to effectively communicating human rights


10 keys to effectively communicating human rights / FRA. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2018

"These 10 keys sum up the core points communicators and practitioners in various fields raised in FRA’s expert meetings, practitioners’ seminars and focus groups in 2017 and 2018."

maandag 22 oktober 2018

Migratie in België in 21 vragen en antwoorden




Migratie in België in 21 vragen en antwoorden / Jean-Michel Lafleur & Abdeslam Marfouk. UPL, 2018.


"Hoeveel migranten zijn er in België? Waar komen ze vandaan? Zijn het overwegend mannen? Zijn ze geïntegreerd of bedreigen ze onze identiteit? Nemen ze jobs af van de Belgen of worden ze gediscrimineerd? Wie bedoelt men met “mensen zonder papieren”? Is België gastvrijer dan andere landen? Mogen we onze grenzen sluiten?

De meeste Belgen hebben wel een antwoord op dat soort vragen, maar vaak baseren ze zich op vooroordelen of foutieve informatie. Migratie in België in 21 vragen en antwoorden laat de clichés achterwege en geeft in een toegankelijke stijl een antwoord op 21 pertinente vragen rond migratie. Op basis van wetenschappelijke gegevens en helder cijfermateriaal geven de auteurs een evenwichtig en duidelijk antwoord. Kortom, dit boekje is een absolute aanrader voor wie zich een correcte mening wil vormen over dit brandend maatschappelijk onderwerp."

+ youtube-filmpje bij boek:





Wijzigingen in jobs, vacatures en vaardigheden


Bastiaensens, S., Cannaerts, N., De Vos, A. (2018). Viona studieopdracht: Wijzigingen in jobs, vacatures en vaardigheden. Onderzoeksrapport in het kader van het VIONA arbeidsmarktonderzoeksprogramma, Vlaamse Overheid, Departement WSE.

"Voorliggend VIONA-rapport heeft als doel inzicht te verschaffen in de (kwalitatieve) wijzigingen in vaardigheden die gevraagd worden op de Vlaamse arbeidsmarkt onder invloed van tendensen zoals digitalisering, nieuwe technologieën, globalisering en toenemende (internationale) reguleringen. Meer specifiek (1) brengen we de wijzigingen in vacatures in kaart vanaf 2010, en (2) onderzoeken we welke gevraagde competenties/competentieclusters voornamelijk aan wijziging onderhevig zijn versus stabiel blijven in vacatures.
Hiertoe werd een mixed-method benadering gehanteerd met enerzijds een kwantitatief data-analytisch semantisch onderzoek van vacatures en anderzijds een kwalitatieve studie om resultaten te interpreteren en projecties naar toekomstige evoluties en implicaties daarvan te maken.
Naast een aantal algemene tendenzen voor het geheel van de vacaturemarkt, gaat het rapport uitgebreider in op vier strategische domeinen waarin Vlaanderen internationaal sterk staat: ‘Engineering & Technology’, ‘Food’, ‘Life Sciences& Health’, ‘Sustainable Resources, Materials & Chemistry’ en ‘Smart logistics’.
De resultaten tonen aan dat over de jaren heen, in alle vacatures gemiddeld significant hogere eisen worden gesteld: niet enkel de vraag naar hard skills is toegenomen, ook de vraag naar soft skills kent een significante stijging.
De groei in vacatures, zo blijkt uit de interviews met experts, is zowel een gevolg van economische en technologische ontwikkelingen, als van socio-demografische evoluties die samen maken dat er heel wat openstaande vacatures zijn.
Trends zijn echter deels sector-specifiek en de impact ervan is afhankelijk is van hoe evoluties inwerken op de sector, hun jobs en bijgevolg vacatures. Wel komt er een belangrijke rode draad naar voor, het toenemend belang van leervermogen en aanpassingsvermogen.
Deze studie levert relevante inzichten op met het oog op matching tussen vraag en aanbod van competenties van toekomstige maar ook huidige werknemers. Ze toont ook het belang aan van een gepaste methodologie om tot gefundeerde inzichten te komen." (Bron: website werk.be)



Rapport: de zorgkracht van persoonlijke netwerken

De zorgkracht van persoonlijke netwerken: een onderzoek naar de aanwezigheid van ondersteuning en zorg in het sociaal netwerk van vijf groepen Brusselaars / Rebecca Thys. Brussel: Kenniscentrum WWZ, 2018.

"Op initiatief van Inclusief Brussel verrichtte het Kenniscentrum WWZ een onderzoek naar de zorgkracht in de persoonlijke netwerken van Brusselaars. Zorgkracht is een overkoepelende term voor de ondersteuning die mensen vinden in hun persoonlijk netwerk. Deze ondersteuning kan gaan van hulp bij eerder praktische zaken, over emotionele ondersteuning en gezelschap tot hulp bij zorg voor kinderen of bij medische verzorging. We focusten daarbij op de zorgkracht in de netwerken van vijf verschillende doelgroepen die in 1000 Brussel wonen of verblijven." (Bron: website kenniscentrumwwz.be)