Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

maandag 23 april 2018

Over de muur: internationale praktijken in de aanpak van dak- en thuisloosheid bij jongeren


Over de muur: internationale praktijken in de aanpak van dak- en thuisloosheid bij jongeren / Jasminka Poppe & Robbie Stakelum. Caritas Vlaanderen, 2018.

"Dak- en thuisloosheid bij jongeren is nog steeds een onderbelicht fenomeen. Studies in de laatste jaren zijn evenwel duidelijk: de situatie voor sommige jongeren ís kritiek. Dankzij die studies komt er langzaamaan meer en meer aandacht voor dit probleem. Aandacht die nodig is: op het terrein wijst de groter wordende groep dakloze jongeren en thuisloze gezinnen op een structureel probleem.Met het voorliggende Caritas-rapport willen we bijdragen aan oplossingen die broodnodig zijn. We vertrekken daarbij van een beperkte omgevingsanalyse, waarbij we recente studies aan elkaar koppelen. Vooral de Nulmeting Dak- en Thuisloosheid (2014) is daarbij een aangewezen leidraad.
Vervolgens geven we een overzicht van praktijken uit binnen- en buitenland die tot goede resultaten leiden. Die evidence-based methodieken kunnen ook bij ons oplossingen bieden voor jongeren in dak- en thuisloosheid. We vertrekken daarbij vanuit de initiatieven binnen ons eigen Europese Caritas-netwerk. We zijn echter zeer dankbaar om daarnaast ook gebruik te mogen maken van de expertise van de Europese koepel van daklozenorganisaties FEANTSA , in het bijzonder van Robbie Stakelum, stafmedewerker FEANTSA YOUTH.
Eindigen doen we met beleidsaanbevelingen voor (politieke) beleidsmakers op verschillende niveaus. Als middenveldorganisatie vinden we het belangrijk om de sector te inspireren met nieuwe praktijken, maar zonder structurele veranderingen zullen we blijven dweilen terwijl de (brand)kranen open staan. Enkel preventieve en structurele maatregelen kunnen werkelijke verandering brengen in de strijd tegen dak- en thuisloosheid bij jongeren en in de strijd tegen armoede in het algemeen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten