Welkom

Welkom!! Dit is de blog van de mediatheek van de Sociale School Heverlee / Hogeschool UCLL.

Zoeken in deze blog:

donderdag 26 april 2018

Trefmoment Burgervuur




13u30 Welkom: Wim Van Roy, coördinator De Wakkere Burger vzw

13u45 Inspirerende burgerinitiatieven pitchen hun project.
Initiatieven stellen hun realisatie voor: Wat maakte van hun initiatief een succes en wat waren knelpunten? Welke uitdagingen zien ze nog?
Een panel van ervaringsdeskundigen geeft feedback: Wat kunnen andere initiatieven hiervan leren? Wat kan nog beter?

14u30 Drie parallelle ateliers over burgerinitiatieven en hun relatie met het (lokaal) beleid.
Burgeratelier 1: Hoe versterk je de dialoog tussen burgerinitiatieven en beleidsmakers? Een interactieve workshop over co-creatie van beleid en samenleving. Begeleiding: Iris Catteeuw, oprichter en zaakvoerder van Codecrea, een van de pioniers van participatie in complexe overheidsprojecten. Ze beschikt over een uitgebreide track record als stakeholdermanager, procesarchitect en -begeleider van complexe beleidstrajecten.
Burgeratelier 2: Burgersignalen aan de overheid: Welke (andere) regelgeving is nodig voor een meer open en participatief beleid? Welke drempels moeten weg? Deze brainstorm als eerste aanzet van een 'memorandum' voor een meer open en participatief beleid. Begeleiding: Wim Van Roy, coördinator van De Wakkere Burger
Burgeratelier 3: Wat zijn do's and dont's voor een geslaagd burgerinitiatief? Een interactief gesprek met concrete cases. Hebben al bevestigd: Actiegroep Daedalus: Hoe slaag je er als burgerinitiatief of actiecomité in om binnen een groep met diverse belangen draagvlak te krijgen voor jouw idee? (Erik Tamboryn, initiatiefnemer Daedalus en auteur van het boek: Activist. Je hebt gelijk, maar hoe krijg je gelijk?)
Tuinstad Antwerpen: Hoe ga je als burger om met het realiseren van korte successen voor je project en de ontwikkeling van een bredere (langetermijn)-visie voor je wijk of stad? (Koen Wynants, initiatiefnemer van commonslab Antwerpen, een experiment dat samenwerking in de stad wil heruitvinden.)


15u45 Eindnoot

Wat zijn de grote uitdagingen voor burgerinitiatieven die willen wegen op het beleid? Een aantal concrete tips om als burgerinitiatief mee aan de slag te gaan.

16u Prijsuitreiking

Heel wat burgerinitiaven deelden hun aanpak en ervaring op het burgervuur-platform. Een aantal inspirerende projecten worden door een jury van ervaren actieve burgers en kenners in de bloemetjes gezet.

16u30 Netwerkmoment - receptie



Praktisch



Wanneer? Op zaterdag 26 mei 2018, van 13u30 tot 17u.

Waar? Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1000 Brussel

Voor wie? Burgers, burgerinitiatieven, (middenveld)organisaties, beleidsmakers, academici

Inschrijven? Gratis maar verplicht via deze link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten